maugosha @ 25 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1382895Czy ten zurek to taki zakwas? robisz sama czy kupujesz? Szukalam tu na forum przepisu ale nie znalazlammoze nie ma a moze ja nie umiem uzywac wyszukiwarki
(bo juz w kazdym razie wiem gdzie jest
)
Nie ja, a teściowa - kupuje w butelkach![]()
maugosha @ 25 Dec 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1382895Czy ten zurek to taki zakwas? robisz sama czy kupujesz? Szukalam tu na forum przepisu ale nie znalazlammoze nie ma a moze ja nie umiem uzywac wyszukiwarki
(bo juz w kazdym razie wiem gdzie jest
)
A masz w domu zakwas chlebowy? Zakwas na żurek czyli to sprzedawane w butelkach łatwo zrobić samemu z tego zakwasu albo po prostu z mąki żytniej. Kiedyś o tym pisałam https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31478 , spróbuj, domowy jest lepszy i bez dodatków. I mozna zamrozić odrobinę.
kawazmlekiem @ 6 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1386539Melduję, że zrobiłam parę dni temu, smakowało mi. Tylko ponieważ nie wyobrażam sobie żuru bez ziemniaków, dodałam parę na etapie gotowania grzybów. Na pewno do powtórki.Cieszę się, że smakowało. Ale do tego żuru przeca daje się ziemniakiZ cebulką.![]()
skanna @ 6 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1386541Cieszę się, że smakowało. Ale do tego żuru przeca daje się ziemniakiZ cebulką.
Tak, ale u Twojej teściowej podaje się osobno, jak zrozumiałam (albo coś pokręciłam), ja gotowałam z grzybami.
skanna @ 6 Jan 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1386590Zdecydowanie osobno, okraszone smażoną cebulką. Tak jak uwielbiam ziemniaki gotowane w zupie, tak tutaj zdecydowanie preferuję tę wersję
Ja tak samo. Ale zdarza się, że daję ziemniaki w kostkę, czasem robię też z pieczarkami, nie wiem dlaczego wtedy jest łagodny , mało kwaśny.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.