Wileńska polędwica*

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Moja jakby robi się taka... nie wiem, taka z wierzchu twardsza... yh, nie do końca dobre słowo, no taka skórzasta bardziej.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Tak i musi byc
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Wisi już czwarty dzień i mnie kusi, Koty mają w odwłoku zupełnie. Matko, nie mogę się doczekać. Jak wyjdzie, to zacznę produkować na skalę masową.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
moja sie zrobiła śliska , wyrzuciłam, bo nei miałam już odwagi jej jeść .ale była smaczna, przez te 2 tygodnie zanim oslizgła
icon_smile.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Kawo, trzymam kciuki, by udala sie
Dorusko, nie wiem, co sie przytrafilo. Ile pamiec siega, nigdy czegos takiego nie zdarzalo sie... cos sie popierniczylo z suszeniem, niestety
icon_sad.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
suszyłam w lodówce w ścierce ;) codziennie ja przewijałam
icon_smile.gif
)od razu była jakby za miękka i za różowa... wg mnie ;)
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
A widzisz, ja też zaczęłam w lodówce, ale po dwóch nocach wyjęłam i powiesiłam, bo zauważyłam, że chce mi się ześlimaczyć. Jak powiesiłam, natentychmiast zrobiła się ładna.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Kawo, dobrze ze poradzilas sobie
icon_smile.gif
mam nadzieje, ze spodoba sie takie miesko
icon_smile.gif

Dorusko, i nie wiem, co powiedziec. Takie mieso to jednak zywy organizm, jak ser... i trudno przepowiedziec, czy jakis krok raptem nie bedzie nieudany. Ja zwykle, suszac w lodowce sprawdzam codziennie, jak sie ma te miesko... od jakiegos czasu to zaczyna byc dla miesa niebezpieczne :D no ale zeby stala sie slizka - nie bylo.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Darek82

Member
Kwi 28, 2011
65
0
0
Potwierdzam - przepis jest genialny i prosty zarazem. Ta polędwica weszła na stałe do mojej kuchni i mając takie cudo, zupełnie zrezygnowaliśmy z kupnych wędlin, które i tak jedliśmy bardzo sporadycznie, z uwagi na ich "bezsmak". Moje uwagi do przepisu są takie - soli można dać spokojnie nawet 50% więcej, polędwica będzie wtedy smaczniejsza, bardziej wyrazista, a mam wrażenie że spora część soli wypływa w pierwszych dniach leżakowania mięsa w lodówce. Za to czosnku już nie daję - może to kwestia gustu, ale uważam że niepotrzebnie zagłusza smak mięsa - czosnek daję w dużych ilościach do wszystkiego ale w tym wypadku się nie sprawdził. I faktycznie - podać coś takiego gościom to jest prawdziwy ukłon w ich stronę. Dzięki za przepis!
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Aha, miałam napisać, jak polędwica. Otóż udała się. Nie jest to taki smak, do jakiego jestem przyzwyczajona, ale jest niezwykle interesująca i dobra. Kusi mnie, żeby pokombinować następnym razem z innymi przyprawami.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Elu, mama wylezakowala schab w lodowce i teraz pyta czy aby na pewno mozna go wywiesic na strychu. Temperatura u nich podchodzi do 30 stopni, wiec sie boi, ze moze byc cos nie tak.
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Dziekuje Elu. Mama zastanawiala sie, czy nie powiesic w bylej oborze. Tam jest chlodniej i przewiew.
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Mój schabek po wileńsku .Nie taki cały różowiutki w przekroju jak Elki ale bardzo dobry.Suszony na strychy przy uchylonym oknie.Najlepszy 4-5 dnia.Teraz suszy się szynka robiona tym sposobem.Zobaczymy co wyjdzie.
 

Załączniki

  • polędwica_wilenska.JPG
    polędwica_wilenska.JPG
    88.9 KB · Wyświetleń: 0

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Elu, dziękuję za wspaniały przepis
lecker.gif
.
Do swojej polędwicy dodałam płatki suszonej papryki.

DSC06684.JPG
Parmeńska.jpg
Parmeńska2.jpg
 

Załączniki

  • DSC06684.JPG
    DSC06684.JPG
    41.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Parmeńska2.jpg
    Parmeńska2.jpg
    41.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Parmeńska.jpg
    Parmeńska.jpg
    36.3 KB · Wyświetleń: 0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
ojei, ale tu poledwicowo!!!!
terjon, gatita, fajne poledwiczki
icon_smile.gif

Narobilyscie smaka, a ja tylko w niedziele nastawilam mieso... ale tym razem robie karkowke
icon_smile.gif

 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
No dobra, namówiłyście mnie
lecker.gif
Nie przypuszczałam, że największy problem będzie ze znalezieniem marnego schabu, czyli cienkiego, same wypasione były. Się marynuje tak więc cdn.