Wileńska polędwica*

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dzięki.
Hi, hi co ślepemu po oczach, juz doczytałam wczesniejszą odpowiedź Elki
icon_mrgreen.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Dziewczyny może i gdzieś pisze ale nie mam obecnie czasu szukać ,polędwica ma leżeć przez pierwsze dni w lodówce ,ale jak w woreczku czy ????????
pomocy!!!
Dobra zapakowałam ją do worka i czekam,na kolejne etapy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
W woreczku nie musi.

Jakim woreczku? Do pieczenia? Lubię te do pieczenia, ale nie do marynowania przez tyle dni.
icon_neutral.gif
Obracaj nim zgodnie z instrukcją Eli:)
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Jolan dobrze mowi
cvety.gif
zadne woreczki na tyle dni
icon_smile.gif
po prostu do jakiegos naczynia i zakryc. Ja trzymam albo w misce albo na tacy przykryte folia aluminiowa
icon_smile.gif


jak tu wytrzymac... karkowka tak ladnie schnie
icon_smile.gif
az nawet wiazadla spadly
icon_smile.gif
ale jeszcze troche miekka, niech jeszcze powisi
icon_smile.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Dzięki
bussi.gif
właśnie oto mi chodziło bo w przepisie nie ma jak je na początku przechowywać w tej lodówce a zależy mi aby się udała
fiesgrins.gif
 

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Mam gości w drugi dzień Świąt... Jak myślisz będzie już ok, bo ja z karkówką nie mam doświadczenia
gruebel_2.gif

Kurcze.... skleroza jedna
baa.gif
. Moja wisi, ale od poprzedniej soboty, czyli w tę będdzie 14 dni. Od tych przygotowań świątecznych wszystko mi się pomerdało
dump.gif
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
No wlasnie
icon_smile.gif
pamietalam, ze jakoby jakos w jednym czasie robilysmy
icon_smile.gif
bedzie bardzo dobra
icon_smile.gif
.... jesli nie zniknie wczesniej :D bo cos czuje, ze u nas, naprzyklad, nie dozyje do Swiat. Kazdy idzie i skubnie sobie kawalatek
icon_smile.gif
ale mam poledwiczke w zapasie
icon_smile.gif
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
anbetung.gif
Elu- emota mówi za siebie. Wczoraj wieczorem nadejszła wiekopomna chwila i ucięłam plasterek (no dobra, kilka). Dziękuję, że się podzieliłaś przepisem. Jak piszę, to wiem i żyję:) Polędwiczka pachnie nieziemsko, zaspokaja moją próżność zrobienia czegoś nowego, eksperyment się udał, a to dzięki Tobie. Chciałam schować do lodówki, ale m. mówi -niech wisi. A niech se wisi. Elu wesołych Świąt!
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Jolan,
bussi.gif
bardzo-bardzo sie ciesze, ze w taki sposob czastka naszego stolu zawitala u Ciebie
icon_smile.gif
A jak suszylas? Na strychu?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Moja polędwiczka wisi
gruebel_2.gif
nie bardzo wiem od kiedy, bo to i piernik i pierniczki i polędwica i w końcu w kalendarzu mi się pomieszało
icon_rolleyes.gif

Ale chyba powiesiłam ją 11-12 no może 13. Ja twardza jestem i nie ruszę do świąt
icon_mrgreen.gif
 

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Dzisiaj w sklepie litewskim kupilam orginalna wilenska poledwice.Cena byla dosc wysoka ale co tam kupilam polowe poledwicy zeby porownac smak co mojej samorobki.Smaki porownywalne ale ta kupna ma bardziej wyczuwalny czosnek i jest bardziej wysuszona ale to dlatego,ze moja wisi dopiero tydzien.W ten sam sposob zrobilam poledwice wolowa,a w lodowce czeka szynka i karkowka.Na swieta nie kupuje zadnych wedlin bo wszystkie robie sama.Na reszcie trafilam w gust meza bo on uwielbia takie miesa.
Dziekuje za przepis
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,182
113
Zachęcona Waszym zachwytem wczoraj nastawiłam schab. Dzisiaj przewróciłam ale wody prawie nie ma, lekko wilgotno w misce (przykrytej folią alu).
Mam pytanie, przyprawy mogę dać według uznania teraz, na początku procesu, tak? Np zamiast czosnku chilli, zioła?
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Jolan, mysle, ze mozesz poeksperymentowac i suszyc przy niskiej temperaturze
icon_smile.gif
bedzie a'la szynka parmenska
icon_smile.gif


Jo_anno, to dobrze wychodzi w czasie
icon_smile.gif
W sumie mozna suszyc dluzej, ale potem bardzo mocno wysycha i ja juz nie lubie. Poledwica jeszcze bardzo dobrze dosusza sie w lodowce. Albo ssycha sie do stanu niewidzialnego
icon_smile.gif


docia, no wlasnie - przyprawy mozna dobrac sobie do gustu
icon_smile.gif
wiecej-mniej czosnku
icon_smile.gif
i ciesze sie, ze mieso przypadlo do gustu

Helenko, w sumie to nawet lepiej ze jest sucho
icon_smile.gif
nie martw sie i po prostu obracaj mieso w trakcie solenia. A przyprawy - wedlug gustu i ma poczatku
icon_smile.gif


 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,182
113
Elu, dzięki za szybkie rozwianie wątpliwości
icon_smile.gif

Edytuje, żeby dopisać
icon_smile.gif

Dzisiaj, na spodzie miski jest troszeczkę płynu
icon_smile.gif
Jeszcze tylko dwa tygodnie do celu
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
No to jeszcze raz
anbetung.gif
Elu masz wyrazy uszanowienia od moich gości.
icon_mrgreen.gif
Nakazali mi chałupnicza produkcję wileńskiej rozpoczynać
rofl.gif