Wileńska polędwica*

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Elu -
dance.gif
się robi, nie mogłam już słuchać kiedy i kiedy mama zrobisz?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,765
1,166
113
Elka @ 15 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1474034qd, no rzeczywiscie to wyglada na basturme
icon_smile.gif
oryginalna basturma ma byc raczej ostra niz slona.
Mozna ja zastosowac i tak
Mialam gości, wciągneli pol basturmy wolowej i pol wieprzowej
icon_smile.gif
, jutro wreszcie sobie jajko na wolowej posadze, ślnie sie od czasu jak podalaś przepis.
Przytomnie zrobilam jedna wolowa wiecej, dalam im ( gosciom znaczysie) w prezencie, nacieszyc sie nie mogli
icon_smile.gif

A za dwa tygodnie zrobie następne, na Święta, chyba znowu z ligawy i ze schabu.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
Jolan, oby szybciej wyschlo
icon_smile.gif
strasznie sie ciesze
icon_smile.gif


Qd, o, to fajnie ze gosciom do gustu przypadlo
icon_smile.gif
jak bedziesz robic jajecznice, to basturme tylko zagrzec na patelni, nie smazyc bo bedzie strasznie slona.
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Łoooo rajusku ale ze mnie pie..oła, już dwa tygodnie suszę polędwicę. Powiesiłam i zapomniałam
ugly_08.gif
dump.gif
Dopiero teraz jak przeczytałam tytul watku to mnie olśniło.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
rofl.gif
Mozna dobrac odpowiedniej wielkosci poledwiczki, zawiazac ozdobne kokardki i zawiesic na choince. Pytanie - lukrowac czy nie?

Graz, mam nadzieje, ze poledwiczka przypadnie Ci do gustu
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,765
1,166
113
Elka @ 11 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1479541Jolan, oby szybciej wyschlo
icon_smile.gif
strasznie sie ciesze
icon_smile.gif


Qd, o, to fajnie ze gosciom do gustu przypadlo
icon_smile.gif
jak bedziesz robic jajecznice, to basturme tylko zagrzec na patelni, nie smazyc bo bedzie strasznie slona.
icon_smile.gif
Podgrzałam, tyle że się ścięła, a nie zaczeła pracowac na zrumienienie, jajek na wszelki wypadek nie solilam ( i slusznie). Alez to razem aromatyczne!
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
QD, to fajnie
icon_smile.gif
a soli - tak, calkiem nie trzeba dodatkowo
icon_smile.gif


Cynamonno, ja tez sie zbieram do roboty... tylko ze zebrac sie nie moge...
icon_smile.gif
musze zamowic mieso
icon_smile.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,765
1,166
113
Nabylam dzis schab z przeceny w Lidlu ( - 25%
icon_smile.gif
), pojutrze mu sie termin konczy. Nie pozwole:) Juz jest zaopiekowany w soli i innych przyprawach.
Dwa kawalki po 500g. Jak beda gotowe, to pewnie jeden pojdzie do ludzi... Mam ochote upolowac jeszcze raz przecene, albo i dwa razy i nasuszyć na prezenty.
Nadal eksperymentuje ze skladem przypraw, chop mi zbiesil sie na kozieradke - bardzo mu nie odpowiada. Wiec bez kozieradki. Nie wiem tylko, czy to na trwalosc nie wplynie?
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
qd, ale jesli chcesz robic wlasnie basturme, to kozieradka jest podstawowa przyprawa.... nie wiem, czy ta otoczka bedzie nawet taka zespolona, poniewaz kozieradka ma takich troche macznych wlasciwosci...
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,765
1,166
113
Elka @ 19 Nov 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1481388qd, ale jesli chcesz robic wlasnie basturme, to kozieradka jest podstawowa przyprawa.... nie wiem, czy ta otoczka bedzie nawet taka zespolona, poniewaz kozieradka ma takich troche macznych wlasciwosci...
No wiem
icon_sad.gif
, ale przeca i mieso nie jest wlasciwe, basturma ze schabu to nie basturma... bede musiala wlasna nazwe wymyslic dla suszonego schabu z moim zestawem przypraw, bo nie jest to rowniez 'Wileńska poledwica'.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Tak, dokładnie, szybciej wyschła.
I jest to bardzo fajna polędwiczka.
Sama wyszła dośc słona, ale na kanapce to sie neutralizuje i jest bardzo dobra.
Do powtórki, a może i do stałego repertuaru.

A jaka częśc wołowiny by sie do tego nadawała? (tylko nie piszcie, że polędwica po 80-100 zł za kg ;) )