Wiosenne buleczki

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
a ja tez zrobilam ptaszki dzis... wyszly mi calkiem calkiem tylko niestety nie mam aparatu cyfrowego zeby wam sie pochwalic... musicie mi wierzyc na slowo. teraz dopiero zauwazylam ze moim brakuje oczu... juz lece poszukac gozdzikow, ale znajac moje szczescie, na pewno ich w domu nie mam...
icon_sad.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
nono Paula ;) ladna wiosenna kolekcja

Elmagra: mozesz spokojnie pociac rodzynki i tez da sie wepchnac w buleczke ;)

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Sliczne, można wysłać z życzeniami jako świąteczną widokówkę

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Wiosenne buleczki

To nie jest przepis, a wlasciwie metoda na ksztaltowanie buleczek
icon_smile.gif
Ja uzylam ciasta z mojego przepisu na rogale maslane, ale kazde inne miekkie i elastyczne ciasto bedzie sie nadawalo...
Mialam ochote zrobic je z ciasta Agusi na buleczki z siemieniem, ale zostalam przeglosowana i slodkie tym razem wygraly
icon_smile.gif

Ciasto podzielic na rowne czesci, kazda czesc uformowac w waleczek dlugosci mniej wiecej 22-25cm. Zawiazac z waleczka wezelek, zostawiajac dolna czesc troche dluzsza - to bedzie ogon
icon_smile.gif
Drugi koniec to glowka. W ogonie zrobic trzy naciecia nozem, lekko je rozsunac. W srodku glowki zrobic male naciecie i wcisnac w nie kawalek migdala - to bedzie dziob. Ulozyc buleczki na blasze, zostawic do wyrosniecia. Posmarowac rozbeltanym zoltkiem i upiec do zrumienienia.
Przestudzic i wbic gozdziki jako oczka
icon_smile.gif

img59362xb.jpg

Jak je zrobic, krok po kroku patrz foto instuktarz w moim albumie:
http://www.sys21.de/album_personal.php
TAKIE BUŁKI PTASZKI PIEKŁA MOJA BABCIA

Trochę się wzruszyłam ,mojej Babci nie ma na tym świecie ,a tu te

bułeczki. Babcia piekła je w takim prawdziwym piecu.

Chyba je upiekę dla Siostrzeńców.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
To koniecznie upiecz Marot, bardzo mile sa takie wspomnienia
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Podnosze
icon_mrgreen.gif

Wiem, ze teraz jest czas na balwany, mikolaje i pierniki
icon_mrgreen.gif

Ze swiatecznych rzeczy na razie nic jeszcze nie pieke, - jeszcze mam czas
icon_wink.gif

No, a ze wczoraj mi sie troche nudzilo, to stworzylam te ptaszki
icon_biggrin.gif

Sposob jest bardzo latwy i dosc szybko mi z tymi ptaszkami poszlo
icon_mrgreen.gif

Bajaderko- bardzo dziekuje za podzielenie sie tym sposobem
cvety.gif
bussi.gif

- na wiosne i wielkanoc jeszcze je zrobie..- a moze jeszcze wczesniej?
icon_wink.gif

I z profilu
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Bajaderko, jaki wspanialy przepis!!! Jejku, jakie piękne Wam wszystkim wychodząte ptaszynki. Niesamowite. Oj, żałuję, ze chwilowo sama jestem i nie mam dla kogo ich upiec. Ale do Wielkanocy na pewno nie dam rady czekac.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Bajaderko, wraz z przeprowadzką znikł twój instruktarz do bułeczek. Czy istniała by mozliwość ponownego wklejenia zdjęć tutaj?
anbetung.gif

A może któraś z Cinek ma zachowane zdjęcia?
anbetung.gif

Ze względu na atrakcyjność wypieku, duże zainteresowanie i fakt zbliżajacych się świąt, byłoby fajnie móc zobaczyć jak się je robi krok po kroku...

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Akulka @ 13 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=466587Bajaderko, wraz z przeprowadzką znikł twój instruktarz do bułeczek. Czy istniała by mozliwość ponownego wklejenia zdjęć tutaj?
anbetung.gif

A może któraś z Cinek ma zachowane zdjęcia?
anbetung.gif

Ze względu na atrakcyjność wypieku, duże zainteresowanie i fakt zbliżajacych się świąt, byłoby fajnie móc zobaczyć jak się je robi krok po kroku...
Tutaj jest fotoreportaż, jak robić ptaszki.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Za nic w świecie nie potrafię utoczyć tak długiego wałka by zrobić z tego ciasta supeł a potem z tego pticę
cry_1.gif
ciasto pod dłońmi jest oki, ale to na zewnątrz furgocze i paca i się nie rozciąga tylko robią się takie rozklapańce
icon_redface.gif

Jak to robicie drogie artystki?
anbetung.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Kasha, nie jesteś osamotniona. Też próbowałam przy okazji zrobić ptaszka i też nie umiałam zrobić wałka tak długiego, żeby dał się zawiązać w supełek.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja nie wiem jak sie robi z tego oryginalnego ciasta, bo robie ze swojego drozdzowego,wychodzi bardzo dobrze, nawet ostatnio robiłam z wałeczków zwiniętych z powidłami śliwkowymi, czyli ptaszki nadziewane wyszły-no tu przyznam, że trochę ciężko było, ale bez nadzienia wyjątkowo łatwo się to robi.

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
kasha @ 13 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=467195Za nic w świecie nie potrafię utoczyć tak długiego wałka by zrobić z tego ciasta supeł a potem z tego pticę
cry_1.gif
ciasto pod dłońmi jest oki, ale to na zewnątrz furgocze i paca i się nie rozciąga tylko robią się takie rozklapańce
icon_redface.gif

Jak to robicie drogie artystki?
anbetung.gif
ja nie robiłam pojedynczych wałeczków, tylko rozwałkowałam większy kawałek ciasta i pocięłam na paski radełkiem do pizzy
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy