Siostra_Ducket
Member
- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Wiosenne buleczki
To nie jest przepis, a wlasciwie metoda na ksztaltowanie buleczekJa uzylam ciasta z mojego przepisu na rogale maslane, ale kazde inne miekkie i elastyczne ciasto bedzie sie nadawalo...![]()
Mialam ochote zrobic je z ciasta Agusi na buleczki z siemieniem, ale zostalam przeglosowana i slodkie tym razem wygraly![]()
Ciasto podzielic na rowne czesci, kazda czesc uformowac w waleczek dlugosci mniej wiecej 22-25cm. Zawiazac z waleczka wezelek, zostawiajac dolna czesc troche dluzsza - to bedzie ogonDrugi koniec to glowka. W ogonie zrobic trzy naciecia nozem, lekko je rozsunac. W srodku glowki zrobic male naciecie i wcisnac w nie kawalek migdala - to bedzie dziob. Ulozyc buleczki na blasze, zostawic do wyrosniecia. Posmarowac rozbeltanym zoltkiem i upiec do zrumienienia.![]()
Przestudzic i wbic gozdziki jako oczka![]()
![]()
Jak je zrobic, krok po kroku patrz foto instuktarz w moim albumie:
http://www.sys21.de/album_personal.phpTAKIE BUŁKI PTASZKI PIEKŁA MOJA BABCIA
Trochę się wzruszyłam ,mojej Babci nie ma na tym świecie ,a tu te
bułeczki. Babcia piekła je w takim prawdziwym piecu.
Chyba je upiekę dla Siostrzeńców.
Akulka @ 13 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=466587Bajaderko, wraz z przeprowadzką znikł twój instruktarz do bułeczek. Czy istniała by mozliwość ponownego wklejenia zdjęć tutaj?![]()
A może któraś z Cinek ma zachowane zdjęcia?![]()
Ze względu na atrakcyjność wypieku, duże zainteresowanie i fakt zbliżajacych się świąt, byłoby fajnie móc zobaczyć jak się je robi krok po kroku...Tutaj jest fotoreportaż, jak robić ptaszki.
hazo @ 13 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=466664Tutaj jest fotoreportaż, jak robić ptaszki.O! super! a może ktoś ma jeszcze zajączki , albo jakiś opisowy ale działający na wyobrażnię instruktaż? bo ten wcześniej podany jest dla mnie trochę zawiły. Zupełnie nie mogę sobie wyobrazić jak mam zrobić uszy.
Pozdrawiam![]()
hazo @ 14 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=467269Kasha, nie jesteś osamotniona. Też próbowałam przy okazji zrobić ptaszka i też nie umiałam zrobić wałka tak długiego, żeby dał się zawiązać w supełek.
kasha @ 13 Mar 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=467195Za nic w świecie nie potrafię utoczyć tak długiego wałka by zrobić z tego ciasta supeł a potem z tego pticęciasto pod dłońmi jest oki, ale to na zewnątrz furgocze i paca i się nie rozciąga tylko robią się takie rozklapańce![]()
![]()
Jak to robicie drogie artystki?
ja nie robiłam pojedynczych wałeczków, tylko rozwałkowałam większy kawałek ciasta i pocięłam na paski radełkiem do pizzy![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.