Wiśnie w syropie

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
moze...
icon_mrgreen.gif


moja mama robi fantastyczny sos do golabkow, tak dobry, ze innych juz nawet nie probuje. no i chce sie nauczyc, dla potomnych. kilka razy robilam przy niej, wszystko nadzorowala i nie wychodzi... a pozniej ona wklada lyzke do sosu, zamiesza i jest pyszny. to chyba mamine serce jest sekretnym skladnikiem...
icon_mrgreen.gif
 

agaszk

Member
Lip 5, 2007
3
0
0
Ja też tak robię wiśnie,tylko że wkładam gorące do wyparzonych słoików i zakręcam i już nie pasteryzuję i też się dobrze trzymają.
wink.gif
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Bardzo, ale to bardzo się cieszę, że wiśnie smakują. Ja również robie kolejną porcję
icon_mrgreen.gif
Pozdrawiam Ciebie i Twoja mamę.
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
Witam ,oto wisienki pierwszy dzień .Super przepis właśnie czegoś takiego szukałam
daumen.gif

WI_NIE_1.JPG
 

Załączniki

  • WI_NIE_1.JPG
    WI_NIE_1.JPG
    87.2 KB · Wyświetleń: 4

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,451
315
83
U mnie puściły sok dość szybko ,drylowane zasypałam 1 szklanką cukru wymieszałam i odstawiłam ,
zajęłam się obiadem a potem wiśniami ,sądzę że 2 godziny będą wystarczające .
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Przywlekłam jakieś 5 kg i nawet sama drylowałam - ok. poł h mi to zajęło
daumen.gif
i tylko troche się upaćkałam pryskającym sokiem
daumen.gif
kuchnia przezyła
icon_mrgreen.gif


Zasypane
grill_Magdy_073.jpg

Syrop się gotuje
grill_Magdy_074.jpg

Zalane
icon_mrgreen.gif

grill_Magdy_077.jpg
 

Załączniki

  • grill_Magdy_073.jpg
    grill_Magdy_073.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 3
  • grill_Magdy_074.jpg
    grill_Magdy_074.jpg
    2.1 MB · Wyświetleń: 3
  • grill_Magdy_077.jpg
    grill_Magdy_077.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 3

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
mam 1,5 kg wiśni "zbędnych" bo resztę przerobiłam na nalewkę. Taką ilośc wydrylowanych owoców zasypać na początek szkalnką cukru, czy więcej?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Szklanka starczy
daumen.gif


Moje już w słoikach
icon_mrgreen.gif



pizza__przetwory_033.jpg
 

Załączniki

  • pizza__przetwory_033.jpg
    pizza__przetwory_033.jpg
    1.8 MB · Wyświetleń: 3

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Mam taki prymitywne pytanie: czym to się różni od kompotu z wiśni? Bo ani opis, ani zdjęcia nie różnią się dla mnie specjalnie od kompotowych...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na moje
icon_wink.gif

Kompot to gotowane wisnie razem z sokiem, cukrem - rozgotowują się.
A te zalewane syropem są tylko hmm...spażone
icon_biggrin.gif


W ogole ja swoje robilam w zasadzie 2 dni. Pierwszy syrop gotowalam w sobote o 14stej, drugi raz jak wrocilam z imprezy - niedziela ok. 4tej rano
icon_razz.gif
i trzeci wczoraj poznym popołudniem
icon_biggrin.gif
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Kompot mojej mamy wygląda jak to na tych zdjęciach, łącznie z konsystencją wiśni :D

A w smaku są znaczące róznice? Bo tych z kompotu nie lubię, może takie bedą lepsze... chociaz oczywiście najlepsze to są wisnie z wiśniówki
fiesgrins.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mi te na bardziej jedrne podcodza niz kompotowe.
Te z kompotu sa "wygotowane".
Mi te odpowiadaja.

A najlepsze to jednak sa prosto z drzewa chociaz wisniówką nie pogardzę
icon_wink.gif