Wiśnie w syropie

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Rybkaro smakowicie wygladają
icon_smile.gif
Ciesze się, że wisienki znalazly swoich zwolenników, bo rzeczywiscie są warte grzechu;) Pozdrawiam

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ha!
probowalas juz?
Ja tylko czekam na wisnie. Na razie tylko czeresnie sa.

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Zrobilam!!
icon_mrgreen.gif
3 wielgachne sloiki plus sredni z sokiem.
icon_mrgreen.gif
Ale zimy chyba nie doczekaja, bo sepy zaczynaja krazyc ...
cry_1.gif

Załączniki

• P7170629.jpg
    P7170629.jpg
    163.4 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Dziś zasłoikowałam wisienki są naprawdę pyszne już teraz a jak jeszcze postoją i nabiorą mocy będzie niebo w gębie. Zastanawiam się na powtórka chociaż jak pomyślę o ręcznym drylowaniu to trochę mi się odechciewa. Niestety drylownica odmówiła współpracy, może pożyczę od sąsiadki i zrobię jeszcze parę słoiczków, bo coś czuję że te szybko znikną.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wczoraj sprawdzalam ceny drylownic, bo nasza juz też trochę zużyta jest - ok. 20 zł więc może sobie nową sprawisz i będzie na następny sezon
gruebel_2.gif

icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marta1982

Member
Kwi 18, 2009
43
0
6
Rozmawiałam z siostrą dziś rano (też robi te wisienki), kupiło sobie w pobliskim spożywczaku za 14 zł. Sprawdziła się jej świetnie więc nakazałam biec szybko kupić drugą dla mnie. W niedzielę sobie odbiorę jak pojadę zrywać wiśnie do rodziców i będę produkować te pyszności

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A no widzisz
icon_mrgreen.gif
Super
daumen.gif

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
marta1982 @ 22 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=876817Dziś zasłoikowałam wisienki są naprawdę pyszne już teraz a jak jeszcze postoją i nabiorą mocy będzie niebo w gębie. Zastanawiam się na powtórka chociaż jak pomyślę o ręcznym drylowaniu to trochę mi się odechciewa. Niestety drylownica odmówiła współpracy, może pożyczę od sąsiadki i zrobię jeszcze parę słoiczków, bo coś czuję że te szybko znikną.
a ja swoje wydrylowalam spinaczem biurowym ...
roflmao_2.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,083
412
83
No, dobra - mam wiśnie!!! umyłam je i jutro wydryluję i nastawię. A teraz powiedzcie mi, ile, mniej więcej, kilogramów cukru powinnam mieć? Wiśni mam pewnie ok. 3-4 kg.
mam nadzieję, że będą smaczne
icon_smile.gif

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Moniak @ 27 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=878328No, dobra - mam wiśnie!!! umyłam je i jutro wydryluję i nastawię. A teraz powiedzcie mi, ile, mniej więcej, kilogramów cukru powinnam mieć? Wiśni mam pewnie ok. 3-4 kg.
mam nadzieję, że będą smaczne
icon_smile.gif
Ja miałam 3 kg wiśni, wyszedł z nich 1 litr soku, więc dodałam 1 kg cukru. Jak w przepisie - na litr soku kilo cukru. Wisienki juz przetestowane - pyszniutkie!!
lecker.gif
icon_mrgreen.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,083
412
83
Oki,
anbetung.gif
myślałam, że kilka kilogramów powinnam mieć przygotowane
icon_smile.gif
i powinnam iść kupić zapas. A jak dobre, to się cieszę, bo muszę dać słoiczek:
- pani od wiśni - dała mi zerwać,
- pani od drylownicy - pożyczyła,
- bratowej - bo zorganizowała panią od drylownicy,
i pewnie jeszcze komuś.
Więc muszę zrobić małe słoiczki, żeby im nie oddawać za dużo
icon_smile.gif
chytrus ze mnie
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,083
412
83
Taki mam plan
icon_smile.gif

Już wydrylowałam, ale się namęczyłam, bo w prawie każdej zostawała pestka i musiałam je wyciągać, chyba zbyt dojrzałe już są. Część musiałam wyrzucić, bo już nadgniłe były, więc zostało mi połowę z tego, co miałam. Ale lepiej, to niż nic
icon_smile.gif
A jak mi posmakuja, to w przyszłym roku zbiorę się wcześniej
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ja po wydrylowaniu i przerobieniu 20 kg wielkich dojrzałych wiśni, z których musiałam wyławiać pestki, zerwałam sobie na wsi 10 km malutkich, zgrabniutkich. I po wydrylowaniu z tych 10 kilogramach zostało może 20 pestek
gruebel_2.gif

Mam nauczkę na przyszłość
icon_mrgreen.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,083
412
83
O, widzisz! No i jak tu utrafić? Myślałam, że ja jakaś ćwiara jestem i nie mam wprawy w drylowaniu, a to tak często bywa widocznie
icon_smile.gif

iwcia74

Member
Paź 11, 2008
1
0
0
witajcie, to mój pierwszy post u Was.

czy według tego przepismu można zrobić węgierki? mam juz troche pomrożonych, ale zamrażara już pełna a śliwek na zimę wciąż mało...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy