- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Wywar z jarzyn
Na podstawie tomu Zupy
Encyklopedii Sztuki Kulinarnej pod red. D. M. Łebkowskich
Składniki:
500 g marchwi
500 g cebuli
250 g selera
100 g porów
30 g masła
bouquet garni (gałązka pietruszki i tymianku, łodyga selera, liść laurowy, pieprz, czosnek)
3,5 l wody
sól
Wykonanie:
Oczyszczone, obrane i opłukane warzywa pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i pory. Dusić, aż zmiękną ( ok. 5 minut), cały czas mieszając, by się nie przypaliły.
Do garnka włożyć pokrojone pozostałe warzywa, dodać podduszoną cebulę, zalać zimną wodą, zagotować, dodać bouquet garni. Gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. W garnku powinno pozostać około 2 litry płynu.
Gotowy wywar lekko osolić i przecedzić 2 razy przez gęste sito.
Wywar przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażarce – do 3 miesięcy.
Moje uwagi:
Ja go robię trochę inaczej. Cebulę i pora duszę na oliwie z masłem. Daję mniej marchewki, a za to dokładam korzeń pietruszki. Marchew, pietruszkę i selera kroję w kostkę, dodaję do cebuli z porem i duszę razem kilka - kilkanaście minut. Zalewam wszystko wodą, dodaję bouquet garni i gotuję około 2 godzin. Solę w połowie gotowania.
Na podstawie tomu Zupy
Encyklopedii Sztuki Kulinarnej pod red. D. M. Łebkowskich
Składniki:
500 g marchwi
500 g cebuli
250 g selera
100 g porów
30 g masła
bouquet garni (gałązka pietruszki i tymianku, łodyga selera, liść laurowy, pieprz, czosnek)
3,5 l wody
sól
Wykonanie:
Oczyszczone, obrane i opłukane warzywa pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i pory. Dusić, aż zmiękną ( ok. 5 minut), cały czas mieszając, by się nie przypaliły.
Do garnka włożyć pokrojone pozostałe warzywa, dodać podduszoną cebulę, zalać zimną wodą, zagotować, dodać bouquet garni. Gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. W garnku powinno pozostać około 2 litry płynu.
Gotowy wywar lekko osolić i przecedzić 2 razy przez gęste sito.
Wywar przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażarce – do 3 miesięcy.
Moje uwagi:
Ja go robię trochę inaczej. Cebulę i pora duszę na oliwie z masłem. Daję mniej marchewki, a za to dokładam korzeń pietruszki. Marchew, pietruszkę i selera kroję w kostkę, dodaję do cebuli z porem i duszę razem kilka - kilkanaście minut. Zalewam wszystko wodą, dodaję bouquet garni i gotuję około 2 godzin. Solę w połowie gotowania.
Ostatnią edycję dokonał moderator: