Wywar z warzyw

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Wywar z jarzyn

Na podstawie tomu Zupy
Encyklopedii Sztuki Kulinarnej pod red. D. M. Łebkowskich

Składniki:
500 g marchwi
500 g cebuli
250 g selera
100 g porów
30 g masła
bouquet garni (gałązka pietruszki i tymianku, łodyga selera, liść laurowy, pieprz, czosnek)
3,5 l wody
sól
Wykonanie:
Oczyszczone, obrane i opłukane warzywa pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i pory. Dusić, aż zmiękną ( ok. 5 minut), cały czas mieszając, by się nie przypaliły.
Do garnka włożyć pokrojone pozostałe warzywa, dodać podduszoną cebulę, zalać zimną wodą, zagotować, dodać bouquet garni. Gotować dalej pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. W garnku powinno pozostać około 2 litry płynu.
Gotowy wywar lekko osolić i przecedzić 2 razy przez gęste sito.
Wywar przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażarce – do 3 miesięcy.

Moje uwagi:
Ja go robię trochę inaczej. Cebulę i pora duszę na oliwie z masłem. Daję mniej marchewki, a za to dokładam korzeń pietruszki. Marchew, pietruszkę i selera kroję w kostkę, dodaję do cebuli z porem i duszę razem kilka - kilkanaście minut. Zalewam wszystko wodą, dodaję bouquet garni i gotuję około 2 godzin. Solę w połowie gotowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
To jest bardzo dobry pomysl - podstawowy przepis na bulion, w tym wypadku vege.
Moge doklepac od Donny Hay.
 

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Ker jak mozesz dopisz
z checia przetestuje
icon_smile.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
4l wody
1 pietruszka
2 cebule - przekrojone na 4
1 zabek czosnku
2 marchwie - przekrojone na 4
300g kapusty - grubo poszatkowanej
3 lodygi selera - przeciete na krotsze odcinki
peczek (maly) mieszanych ziol (lubczyk jest bdb, tymianek, natka, lodygi kopru)
2 liscie laurowe
1 lyzka ziaren pieprzu

Wszystko razem gotuje sie przez 2 godziny w szerokim garnku szumujac.
Powinno po odparowaniu i przecedzeniu zostac 2,5 - 3L wywaru.
Mozna go przechowac w lodowce do 4 dni lub zamrozic - max 8 m-cy.
Czy ja dobrze pamietam, ze Ty masz jej ksiazki?
Mam tylko jedna (regionalne ogladalam, ale mi nie podeszly) ale to taka ksiazka, z ktorej chcialabym zrobic kazdy przepis.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

daglo

Member
Sty 1, 2008
450
0
0
Ja robie wywar bardzo podobnie ale zamin wrzuce cebulke to opalam ja na gazie az zewnetrzna skorka sie skarmelizuje, i z przypraw dodaje jeszcze 2-3 kulki ziela angielskiego ktory nadaje cudowny aromat. Trzeba pamietac zeby wywar gotowal sie bardzo powoli lekko bulgotajac na wolnym ogniu.
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
o! ile fajnych pomysłów... a ja tak nieskutecznie sama próbowałam!
mogłam się była wcześniej zapytać, wiadomo, Cinki wiedzą najlepiej
icon_cool.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
daglo @ 29 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=697999Ja robie wywar bardzo podobnie ale zamin wrzuce cebulke to opalam ja na gazie az zewnetrzna skorka sie skarmelizuje, i z przypraw dodaje jeszcze 2-3 kulki ziela angielskiego ktory nadaje cudowny aromat.
W ten sposób robię wywar mięsny, np. z kurczaka. Nie podduszam wtedy warzyw na maśle z oliwą, tylko wraz z kawałkami kurczaka zalewam zimną wodą. Cebuli nie opalam na gazie, bo skutkuje to szorowaniem palnika, tylko po przekrojeniu na pół rumienię na suchej teflonowej patelni. Po rumienieniu patelnię opłukuję wodą, którą również wlewam do wywaru, dzięki czemu ma on ładny, bursztynowy kolor. W cebulę wbijam też jednego lub dwa goździki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy