- Paź 22, 2005
- 172
- 0
- 0
Inspirowałam się przepisem z książki Konemanna, któy em_es podała na forum gazetowym, ale nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła zmian
Oto oryginalny przepis:
- 375g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 115g brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 250ml mleka,
- 125g stopionego masła,
- 150g malin.
Kruszonka: 50g mąki, 30g zimnego masła, 2 łyżki brązowego cukru.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek, sól, dodać cukier, maliny, zamieszać, zrobić dołek.
W niewielkim szbanku rozbić jajka z mlekiem. Wlać je w dołek zrobiny w suchych składnikach razem z masłem. Szybko i króko wymieszać (powinno mieć grudki).
Nałożyć do formy, wypełniając zagłebienia do ok. 3/4 wysokości.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i połączyc palcami aż powstaną okruchy.
Posypać muffinki i piec 30 minut w 210 stopniach.
MOJE MODYFIKACJE: do muffinek użyłam tylko 1 łyżeczki proszku do pieczenia i zwykły cukier zamiast brązowego. Zamiast malin oczywiscie truskawki (nie mieszałam z ciastem, tylko wtykałam po 2 małe w każdą muffinkę).
W kruszonce zamiast mąki użyłam mielonych migdałów i zwyłky cukier.
Piekłam w nieco niższej temp. (200) przez 25 minut.
Były naprawdę pyszne i zdecydowanie do powtórzenia!

Oto oryginalny przepis:
- 375g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli,
- 115g brązowego cukru,
- 2 jajka,
- 250ml mleka,
- 125g stopionego masła,
- 150g malin.
Kruszonka: 50g mąki, 30g zimnego masła, 2 łyżki brązowego cukru.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek, sól, dodać cukier, maliny, zamieszać, zrobić dołek.
W niewielkim szbanku rozbić jajka z mlekiem. Wlać je w dołek zrobiny w suchych składnikach razem z masłem. Szybko i króko wymieszać (powinno mieć grudki).
Nałożyć do formy, wypełniając zagłebienia do ok. 3/4 wysokości.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i połączyc palcami aż powstaną okruchy.
Posypać muffinki i piec 30 minut w 210 stopniach.
MOJE MODYFIKACJE: do muffinek użyłam tylko 1 łyżeczki proszku do pieczenia i zwykły cukier zamiast brązowego. Zamiast malin oczywiscie truskawki (nie mieszałam z ciastem, tylko wtykałam po 2 małe w każdą muffinkę).
W kruszonce zamiast mąki użyłam mielonych migdałów i zwyłky cukier.
Piekłam w nieco niższej temp. (200) przez 25 minut.
Były naprawdę pyszne i zdecydowanie do powtórzenia!