Zapiekanka ryżowo - serowa

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Lis @ 25 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=895261Kasza, połową porcji spokojnie najedzą się 3 osoby, nie żałuj sobie. Ja też robiłam z połowy.
no tak, 3 osoby jak się najedzą to jest to akuratna porcja dla mojego męża
rofl.gif

Dziś znów z połowy porcji ale do środka wmieszałam rodzynki i soczyste gruszki, dałam więcej białek, które zalegały mi w lodówce
lecker.gif

Pysia pysia mniam mniam mniam - jak to zwykł mawiać Czesio
lecker.gif
 
Gru 16, 2005
686
0
0
przyłączam się do zachwytów - zapiekanka pojawiła się spontanicznie na moim stole dzisiaj i wszystkim w moim domu bardzo smakowała. Szczególnie smacznie wpisuje się w to danie spód z pieczonych jabłek i rodzynek:) Przy następnej okazji sypnę nimi jeszcze hojniej:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zapiekanka w piecu
fiesgrins.gif

zamiast kaszki i budyniu sypnęłam pół słoika mielonych migdałów
icon_lol.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Znów ja zrobiłam, internet mi padł więc robiłam z pamięci i nie dodałam kaszki ani budyniu i też jest bardzo dobra i zwarta
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Mmm... jakie to dobre
lecker.gif

Ryż miałam od wczoraj (za dużo ugotowałam wsypało mi sie całe kilo
dump.gif
)
Jabłek nie dawałam świezych tylko mus ze sloika i dałam na dno masła trochę pozniej połowe mieszanki budyniowo ryzowej na to mus i znów ryzowo budyniowa mieszanina
tak w całości i w przekroju
zdjecia komorkowe :/

Cinko
cvety.gif
 

Załączniki

  • DSC00510.jpg
    DSC00510.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00507.jpg
    DSC00507.jpg
    62.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Kajtku cieszę się że smakowało, ale proooszę - zrób następnym razem tak jak jest w przepisie - ze świeżo ugotowanym, ciepłym ryżem - wtedy dopiero zobaczysz jakie toj est pyszne
fiesgrins.gif
mówię ci nie będziesz żałowała
lecker.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Czy ktoś już robił z jaglanki? Mam w domu tylko basmati, a chcę upiec jutro stęsknionej rodzinie na kolację.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ale się naszukałam tej zapiekanki
icon_biggrin.gif

Jutro robię z jaglanej
lecker.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Koniecznie opisz wrażenia to może i ja zrobię
icon_smile.gif


A tak sobie przed chwilą obliczyłam kaloryczność całej porcj i nie wiem czemu, ale wyszło mi 2015 kcal, bez soli - nie wiem czemu Katarzynnie wyszło 3000.
Węgli cała porcja ma 265g, a białka 123g
Liczyłam twaróg półtłusty i 3 jabłka 100 gramowe.
Licząc że całość waży 1500g to podzielone na 6 porcji każda waży 250g

250g porcja zapiekanki zawiera 335kcal, 20g białka, 44g węgli i 8g tłuszczu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
100g to musi byc bardzo male jablko. Moze jarskie
fiesgrins.gif


Cinko, jak juz wyciagnelas takie cudo! A ja go nie widzialam!!! To odpowiedz mi, prosze, na dwa pytania.
1/ ile wazy woreczek ryzu i czy moge dac basmati?
2/ gdybym decydowala sie upiec w foremkach muffinkowych beda dobre na wynos na zimno, czy lepiej upiec jako nadzienie babeczek z ciasta?

Musze sprobowac z... tofu! Jajko sklei.

Tfu! To jablko to oczywiscie rajskie
icon_wink.gif
bo jarskie to na pewno
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Ker, worek ryżu to 100g

Jabłka latają luzem więc nie będzie się to nadawać jako danie do ręki.

W końcu nie robiłam z jaglaną, V. zaczął buczeć i ryżem go musiałam zapchać, jutro kupię ser i zrobię sobie porcję jednoosobową.
Na połowę porcji dałam 4 duże jabłka, szklankę rodzynek i resztki z zamrażarki: mrożone czerwone i czarne pożeczki i maliny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Ker, nie ważna waga jabłka, ważna waga całości jabłek - możesz dać jedno 300 gramowe
icon_lol.gif


1. Ile waży woreczek ryżu napisała już Kasha, a czy może być basmati - nie wiem, nie używałam takiego do tej zapiekanki.
2. Nie piekłam tego w małych foremkach. To ma dość luźną konsystencję co widać na zdjęciach. Nie bardzo rozumiem o jakie nadzienie chodzi.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Juz Kasha mi powiedziala
icon_wink.gif


Myslalam zeby upiec cos jak quiche, ale jak piszecie, ze luzne wychodzi mogloby wszystko wypasc.
Nic, sprobuje na sniadanie w domu, a jak sie 'przyjmie' to pomysle co zrobic, zeby mozna bylo zabrac na wynos.
W najgorszym wypadku moge zrobic w... sloikach
icon_mrgreen.gif
Jak robie moje crumble.

Jak nie basmati to parboiled? Kurcze, nigdy nie kupuje zwyklego ryzu
pinggrins.gif


Kashu, jak wychodzi z jaglana? Robilas w koncu? Bo moze bym sie uzaleznila
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Parboiled będzie chyba za sypki, tak sądzę - to ma być zwykły biały ryż, ugotowany dobrze do miękkości, żadne tam al dente, bo w piankowym serniczku będzie jak śrut w zającu
icon_wink.gif
tak mi się zrobiło kiedyś jak robiłam z zimnego już ryżu i to to smaczne nie było. No napewno nie tak jak z ciepłego, jeszcze kleistego.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Aj to chyba jednak sprobuje najpierw z jaglana zeby worka ryzu nie kupowac, a przy okazji kupie szklanke na wage.

Sama robie deserek. To sie chyba danio nazywalo; ryz z budyniem i swieze owoce i tez zauwazylam, ze ryz trzeba wymieszac na cieplo, albo nie jest tak dobry w konsystencji.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
icon_mrgreen.gif

O belriso nie slyszalam, ale ze kupowalam 15 lat temu albo dawniej lepiej zebym nie dociekala co kupowalam
icon_wink.gif

Wazne, zeby ryzu nie mieszac na zimno.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
kermidt @ 3 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1514575Juz Kasha mi powiedziala
icon_wink.gif


Myslalam zeby upiec cos jak quiche, ale jak piszecie, ze luzne wychodzi mogloby wszystko wypasc.
Nic, sprobuje na sniadanie w domu, a jak sie 'przyjmie' to pomysle co zrobic, zeby mozna bylo zabrac na wynos.
W najgorszym wypadku moge zrobic w... sloikach
icon_mrgreen.gif
Jak robie moje crumble.

Jak nie basmati to parboiled? Kurcze, nigdy nie kupuje zwyklego ryzu
pinggrins.gif


Kashu, jak wychodzi z jaglana? Robilas w koncu? Bo moze bym sie uzaleznila
icon_wink.gif
Ker, wczoraj z ryżem robiłam dziś na podwieczorek będzie z jaglanką,
zawsze ją robię z parboiled, ale nigdy w woreczkach, tylko sypany i jest mięciutki w zapiekance.