Ziemniaki zapiaszczone*

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Juz mi slinka cieknie.
A kapuste tez mozesz zrobic to i ja sie moze zdecyduje - mam pol glowki i ciagle zero opcji (myslalam o slodko-kwasnej
gruebel_2.gif
)

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zapiaszczone warzywa w maselku(moze nie wyglada ale jak smakuje
lecker.gif
)

IMG_0586.jpg

Załączniki

• IMG_0586.jpg
    IMG_0586.jpg
    147.1 KB · Wyświetleń: 4

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Marfefka pewnie by tam jeszcze pasowała...
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Aaaa - no chyba, że tak...

Mniaaaam ale dajesz tą fotą po oczach...
lecker.gif

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
pyszne te ziemniaczki
icon_smile.gif

robiłam w niedziele do paluchów z kuraka w panierce Malgosimi. Z sosem czosnkowo-szczypiorkowym oraz surówką z selera smakuje obłędnie.

Z tym, że ja po tym jak je obgotowałam zorientowałam sie że nie zmieści mi sie brytfanka z ziemniakami do pieca, do którego zmierzały także paluchy. A że chciałam mieć wszystko ciepłe i świeże toteż w ostatniej chwili lekko zmodyfikowałam wykonanie tych ziemniaków, i przygotowałam je na patelni (dogotowałam do względnej miękkości a następnie na patelni rozgrzałam oliwę, z czosnkiem, rozmarynem, przyrumieniłam bułę tartą w ogromnej ilości i na to wrzuciłam ziemniaki. Smażyłam je trochę i wyszły też bardzo dobre).

Dzięki za przepis
cvety.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
aaricia @ 3 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=531809pyszne te ziemniaczki
icon_smile.gif

robiłam w niedziele do paluchów z kuraka w panierce Malgosimi. Z sosem czosnkowo-szczypiorkowym oraz surówką z selera smakuje obłędnie.

Z tym, że ja po tym jak je obgotowałam zorientowałam sie że nie zmieści mi sie brytfanka z ziemniakami do pieca, do którego zmierzały także paluchy. A że chciałam mieć wszystko ciepłe i świeże toteż w ostatniej chwili lekko zmodyfikowałam wykonanie tych ziemniaków, i przygotowałam je na patelni (dogotowałam do względnej miękkości a następnie na patelni rozgrzałam oliwę, z czosnkiem, rozmarynem, przyrumieniłam bułę tartą w ogromnej ilości i na to wrzuciłam ziemniaki. Smażyłam je trochę i wyszły też bardzo dobre).

Dzięki za przepis
cvety.gif
Ja robiłam też z paluchami... i piekłam obydwa dania na dużej blasze w piekarniku, wyłożonej folią... pół blachy zajmował kurczak, a pół ziemniaczki... bez dodatkowych brytfanek...

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
CYTATJa robiłam też z paluchami... i piekłam obydwa dania na dużej blasze w piekarniku, wyłożonej folią... pół blachy zajmował kurczak, a pół ziemniaczki... bez dodatkowych brytfanek...
dzisiaj zrobiłam tak jak ty, bo obiad był dla 2 osób.

ale w niedziele było nas sześciorga, więc aby piec kurczaki i ziemniaki w jednej warstwie (wydaje mi się, że to istotne) potrzebowałabym dwóch blach.. Stąd moje kombinacje
icon_mrgreen.gif

a i dodam jeszcze, że niestety piekarnik mam dziadowy, gazowy, stary złom
icon_neutral.gif
więc pieczenie na dwóch poziomach odpada bo na dodatek ten grat jest nieszczelny
baa.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
dopiero dzisiaj udało mi się je zrobić a to dlatego, że robiłam je u mamy bo ja mam beznadziejny piekarnik i mogłabym pomarzyć tylko o rumianych ziemniaczkach.

Są PYSZNE po prostu choć nie miałam rozmarynu. Dominika powiedziała, że są bardzo dobre i będziemu je często piec
icon_smile.gif

dziękuję za rewelacyjny przepis
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

habibi

Member
Sty 13, 2008
30
0
0
A ja przyznam, że w dzieciństwie (a było to już... 20-25 lat temu ) mama zawsze robiła mi podobnie ziemniaczki młode, które pozostały ugotowane z obiadu ... może wymyślnych przypraw się nie dodawało, ale napewno pieprz, czosnek i kminek były obowiązkowe - czasem też majeranek lub rozmaryn suszony.
Bułka tarta często pozostawała po kalafiorze lub fasolce szparagowej - zawsze mama robiła i robi nadal w hurtowych ilościach... ;)

Potem zimne ziemniaczki na patelnię z bułką, po chwili smażenia dodawała przyprawy...
Ja jadałam to z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem (popijając oczywiście) lub polewając kwaśną gęstą śmietaną...

Do dziś czasem tak jadam
icon_smile.gif

rybcia

Member
Paź 15, 2006
16
0
0
rewelacyjne z paluchami z kuraka Małosimi i sos czosnkowy.Robiłam miedzy innymi na chrzciny wnuka,goście sie zajadali.
lecker.gif
lecker.gif

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
wczoraj zrobilam na obiad, wszystkim smakowalo, ja niestety nie jadlam bylam po wyrwaniu zeba madrosci
cry_1.gif

przepis fajniutki i szybko sie robi
icon_smile.gif

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Zrobilam i jak sa przepyszne, nie iem czemu dopiero teraz sie na nie skusilam
icon_smile.gif
Dziekuje za przepis
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy