aaricia @ 3 Jul 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=531809pyszne te ziemniaczki![]()
robiłam w niedziele do paluchów z kuraka w panierce Malgosimi. Z sosem czosnkowo-szczypiorkowym oraz surówką z selera smakuje obłędnie.
Z tym, że ja po tym jak je obgotowałam zorientowałam sie że nie zmieści mi sie brytfanka z ziemniakami do pieca, do którego zmierzały także paluchy. A że chciałam mieć wszystko ciepłe i świeże toteż w ostatniej chwili lekko zmodyfikowałam wykonanie tych ziemniaków, i przygotowałam je na patelni (dogotowałam do względnej miękkości a następnie na patelni rozgrzałam oliwę, z czosnkiem, rozmarynem, przyrumieniłam bułę tartą w ogromnej ilości i na to wrzuciłam ziemniaki. Smażyłam je trochę i wyszły też bardzo dobre).
Dzięki za przepis
Ja robiłam też z paluchami... i piekłam obydwa dania na dużej blasze w piekarniku, wyłożonej folią... pół blachy zajmował kurczak, a pół ziemniaczki... bez dodatkowych brytfanek...
dzisiaj zrobiłam tak jak ty, bo obiad był dla 2 osób.
ale w niedziele było nas sześciorga, więc aby piec kurczaki i ziemniaki w jednej warstwie (wydaje mi się, że to istotne) potrzebowałabym dwóch blach.. Stąd moje kombinacje![]()
a i dodam jeszcze, że niestety piekarnik mam dziadowy, gazowy, stary złomwięc pieczenie na dwóch poziomach odpada bo na dodatek ten grat jest nieszczelny![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.