Zitni chleba

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Dzięki Margot
icon_smile.gif



Dziewczyny, super chleby
icon_cool.gif
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,425
4,676
113
h-elen @ 21 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659428Dzięki
icon_biggrin.gif


Krysiu, to takie złudzenie na zdjęciu. Też się obawiałam szerokości i jeszcze, że będzie duża różna między obrysem dna i góry. Okazało się, że wszystko jest jak trzeba. Mnie nawet rantu do wyjmowania nie brakuje bo keksówka też go nie miała. Jak dla mnie, mogliby przy tej szerokości produkować dłuższe bo chleb potrzebował jeszcze nieco miejsca.
Ja właśnie taki prostokątny chleb lubię, a przed zakupem zmierzyłam wymiary tych starych, które już wyrzuciłam, i były podobne. I te moje miały szeroki rant, więc się przyzwyczaiłam. Myślę, czy nie kupić jeszcze innych foremek tej firmy, podoba mi są babkowa i na tartę z wyjmowanym dnem, jest też prostokątna na tartę.

reniam_123 @ 21 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659435Anka, Helen, piękne chleby
lecker.gif
gosia @ 21 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659442Dzięki Margot
icon_smile.gif

Dziewczyny, super chleby
icon_cool.gif
Dziękuję
icon_smile.gif
Siedmiokropko, Tobie również
icon_smile.gif
Ale przecież Twoje też bardzo ładne.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,178
113
Na zdjęciu są dwa wypieki z foremkami w których piekłam. Krótsza ma 24 cm, dłuższa 29 cm. Porcja ciasta taka sama (jak w przepisie). Jak ciasto wyrastało w mniejszej to miałam wrażenie, że brakuje mu miejsca i rosłoby jeszcze (zapomniałam o teście palca
icon_redface.gif
)
Upieczony chleb łatwo wyskakuje z foremek
icon_smile.gif
Naprawdę polecam foremki, są ciężkie i powinny długo posłużyć
icon_wink.gif

20200427_095102.jpg

Edytuję, z komórki wrzuciłam zdjęcie a już po Twoim poście Mirabbelko dopisałam na komputerze
icon_smile.gif

Na zdjęciu wygląda jakby dłuższa foremka była węższa ale obie, poza długością mają taką samą szerokość i wysokość.
 

Załączniki

  • 20200427_095102.jpg
    20200427_095102.jpg
    183 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Piekłam go dwa dni temu. Pyszny.

Edycja: Zapomniałam dodać, że piekłam bez drożdży. Już wszystkie Leadery z rozdziału "polskie i czeskie" piekę bez drożdży.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Kobiety, on mi rosnie jak szalony normalnie. Bez żadnych drożdży. Zamiast odgazowania zrobiłam pierwsze składanie. Po drugim wsadzę go do foremki. I będę zmuszona do lodówki dziada wstawić bo nie zdąży wyrosnąć zanim będę jechała. No chyba nic mu nie będzie ?

Aha, robię dokładnie ze strony naszej Małgosi. Dałam mąki razowej trochę (tak chyba wiecej jak trochę) i zytniej razowej też trochę

Czy posypujecie foremkę ? Czy tylko natłuszczona ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
no i chleb poszedł już do foremki. Tylko spsikałam ją carexem i nic wiecej nie robiłam. Wstawiłam do lodówki bo o 14-ej będę jechac do mamy. Jak wrócę będzie pieczone
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
hazo @ 16 May 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1660974Krysiu, możesz napisać czym dokładnie spsikujesz foremki. Google mówi, że Carex to rozmaite środki do dezynfekcji - płyny, mydła, żele. Ani słowa o natłuszczaniu foremek.
jakoś dzisiaj zjadam literki
rofl.gif
Rabarbar posikałam, a tu zdezynfekowałam . Nazywa się ten preparat Carlex

I od razu wołam o pomoc. Mój chleb, włozony do lodówki o 13-ej. praktycznie nic nie urósł. Za krótko ? Za zimno ? Ratujcie, bo chleba nie kupiłam i przyjdzie mi we Włoszczowie zęby w ścianę wbić
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
tak zrobiłam. Coskolwiek drgnął, ale niewiele. Powinnam poczekać trochę z tym wstawianiem do lodówki. Nich by trochę dziad ruszył i dopiero go wstawić a ja uformowałam, do foremki a foremke do lodówki od razu. Głupia stara baba
dump.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
w piecu siedzi. Już nawet ładnie się przyrumienił. I ładnie urósł. Musiałam zmniejszyć temperaturę bo moje 230 to będzie gdzieś 250 chyba.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ja wyjęłam swój z pieca. Troszeczkę mi wokół popękał, to znaczy że jeszcze mógł rosnąć. No ale nie będę po nocach siedziała z chlebem przecież. No i chleb wyskoczył a jakże z foremki, ale musiałam go ustawić na kratce z grzaniem dolną grzałką bo był jednak trochę za blady. Ale to piekarnik tak działa na te srebrne blachy. Myślałam, że stalowa zachowa się inaczej. Na pewno jest inaczej bo chleb był jasny ale wypieczony.