mirabbelka @ 17 Apr 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1659147A może masz złą technikę wykładania?
Aby nie zniszczyć struktury posypujemy delikatnie chleb mąką (najlepiej ziemniaczana) przykrywamy chleb w koszyku od góry łopatą lub deską. Szybko ale delikatnie odwracamy koszyk, chleb odrywa się od koszyka (nie ma innego wyjścia) i wtedy zsuwamy go na rozgrzany kamień lub blachę.![]()
Płaska blacha, która jest wyposażeniem piekarnika, odwrócona do góry dnem świetnie spełnia rolę kamienia.Bardzo dziękuję. Za parę dni będę piekła to tak zrobię.![]()
gosia @ 8 Apr 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1658473Czy do tego chleba, można dodać pokrzywę? Zerwałam i zastanawiam się do którego chleba by pasowała?pokrzywa wszędzie pasuje, do chleba najlepsza suszona, przesiana przez sitko ,ale świeża posiekana, zmielona tez
AnkaP @ 20 Apr 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1659395Mój wczorajszy, pieczony w nowych foremkach: https://www.aledobre.pl/18435,Forma_prostok...25_cm_Tala.html
Z foremek jestem zadowolona, chleb z nich sam wyskakuje, a z moich poprzednich musiałam ostatnio nożem odcinać chleb od ścianek. Jedyne, czego mi w nich brakuje, to jakiś większy rancik, żeby łatwiej było je chwytać przy wyjmowaniu z piekarnika.idealny i foremki fajne
Krystyna9 @ 21 Apr 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1659427piękny chleb. Ja patrzyłam na te Ankowe foremki, ale jakoś za szerokie mi się wydały
Krysiu, to takie złudzenie na zdjęciu. Też się obawiałam szerokości i jeszcze, że będzie duża różna między obrysem dna i góry. Okazało się, że wszystko jest jak trzeba. Mnie nawet rantu do wyjmowania nie brakuje bo keksówka też go nie miała. Jak dla mnie, mogliby przy tej szerokości produkować dłuższe bo chleb potrzebował jeszcze nieco miejsca.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.