- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Gałka muszkatołowa jest dość niedocenianą przyprawą: większości osób kojarzy się ze słodkimi, korzennymi wypiekami. Tymczasem znakomicie sprawdza się w daniach wytrawnych, nadając im "myśliwskiego " charakteru. ( Polecam przepyszny gulasz z kurczaka z dodatkiem gałki muszkatołowej.) Mieszkańcy Granady, wyspiarskiego państwa na Morzu Karaibskim dobrze wiedzą, jak świetnie gałka muszkatołowa komponuje się np. z grzybami. Z tego rejonu pochodzi przepyszna zupa, na którą przepis prezentuję poniżej. Co najciekawsze, zupa idealnie wpasowuje się w "polskie smaki", zadowoli więc nawet tradycjonalistów. Przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja.
35 dag pieczarek
kilka suszonych prawdziwków
1 cebula
2 łyżki keczupu
2-3 łyżeczki mąki pszennej
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki białego wina
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz - do smaku
2 łyżki oleju
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki podsmażyć wraz z cebula na rozgrzanym oleju. Kiedy będą lekko złote, zalać 1 l wody. Dodać pokruszone suszone grzyby, keczup i przyprawy, gotować 10 minut na małym ogniu. W śmietanie rozmieszać mąkę, po czym wlać do zupy. Zagotować, aby zupa zgęstniała, po czym wlać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Można posypać koperkiem.

35 dag pieczarek
kilka suszonych prawdziwków
1 cebula
2 łyżki keczupu
2-3 łyżeczki mąki pszennej
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki białego wina
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz - do smaku
2 łyżki oleju
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki podsmażyć wraz z cebula na rozgrzanym oleju. Kiedy będą lekko złote, zalać 1 l wody. Dodać pokruszone suszone grzyby, keczup i przyprawy, gotować 10 minut na małym ogniu. W śmietanie rozmieszać mąkę, po czym wlać do zupy. Zagotować, aby zupa zgęstniała, po czym wlać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Można posypać koperkiem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: