Zupa grzybowa z gałką muszkatołową

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Gałka muszkatołowa jest dość niedocenianą przyprawą: większości osób kojarzy się ze słodkimi, korzennymi wypiekami. Tymczasem znakomicie sprawdza się w daniach wytrawnych, nadając im "myśliwskiego " charakteru. ( Polecam przepyszny gulasz z kurczaka z dodatkiem gałki muszkatołowej.) Mieszkańcy Granady, wyspiarskiego państwa na Morzu Karaibskim dobrze wiedzą, jak świetnie gałka muszkatołowa komponuje się np. z grzybami. Z tego rejonu pochodzi przepyszna zupa, na którą przepis prezentuję poniżej. Co najciekawsze, zupa idealnie wpasowuje się w "polskie smaki", zadowoli więc nawet tradycjonalistów. Przepis znaleziony na blogu Ireny i Andrzeja.

pieczarmuszkat.JPG

35 dag pieczarek
kilka suszonych prawdziwków
1 cebula
2 łyżki keczupu
2-3 łyżeczki mąki pszennej
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki białego wina
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz - do smaku

2 łyżki oleju

Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki podsmażyć wraz z cebula na rozgrzanym oleju. Kiedy będą lekko złote, zalać 1 l wody. Dodać pokruszone suszone grzyby, keczup i przyprawy, gotować 10 minut na małym ogniu. W śmietanie rozmieszać mąkę, po czym wlać do zupy. Zagotować, aby zupa zgęstniała, po czym wlać wino i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem. Można posypać koperkiem.

Załączniki

• pieczarmuszkat.JPG
    pieczarmuszkat.JPG
    98.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Oj, muszę wypróbować koniecznie, na pewno gałka z grzybami bardzo dobrze się komponuje. I nie będę zagęszczać mąką ale dodam makaron, bo jak grzybowa to z makaronem
fiesgrins.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, Dziuniu, ja podczas jedzenia też stwierdziłam, że makaron by idealnie do niej pasował
icon_biggrin.gif
Następnym razem dodam
icon_smile.gif

Miło mi, Joannas
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Robilam kiedyś zupę z rzodkiewki z dodatkiem galki muszkatolowej - przepyszna byla

Już czuję ten smak... wypróbuję na pewno -może jeszcze w tym tygodniu
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy