Zupa z pieczonych pomidorow z parmerzanowymi croutons
Podziele sie z wami przepisem na zupe pomidorowa z pomidorow z piekarnika ktora serwowalam dla asiki i Stefana w ta sobote
Pyszna z croutons z parmerzanem
1,5 kg pomidorow( plum) przecietych na polowe- to takie bardziej podlozne mocno czerwone
1/4 szklanki + 2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
2 szklanki pokrojonej w kostke cebuli
6 zabkow czosnku przecisnietego przez maszynke
2 lyzki masla
1/4 lyzeczki suszonej ostrej czerwonej papryczki
1 wielka 80 dag puszka pomidorow
4 szklanki listkow bazylii, porwane na paseczki
1 lyzeczka listkow tymianku
1 litr bulionu z kurczaka lub wody
Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Pomidory, 1/4 szklanki oliwy z oliwek , sol i pieprz razem mieszamy a nastepnie ukladamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez 45 minut.
W duzym garnku podsmazamy cebule, czosnek , 2 lyzki oleju , maslo, czerwona papryczke przez okolo 10 minut do momentu az cebula zacznie lekko brazowiec .Nastepnie , dodajemy puszke pomidorow, bazylie, tymianek i bulion. Dodajemy nasze pieczone pomidory razem z plynem ktory sie z nich wydzielil. Gotujemy przez 45 minut.
Gdy wszystko gotowe i przestudzone polowe zupy przelewamy do blendera i bardzo krotko miksujemy - nie wiecej niz 3 pulsujace nacisniecia. Wrzucamy spowrotem do naszego garnka , mieszamy z nierozdrobnina czescia.
Przyprawiamy zmielonym pieprzem.
Podajemy na zimno lub cieplo z paskami bazyli i swiezo startym na grubych oczkach parmerzanem.
Do tej zupy wspaniale sa parmerzan croutons.
Bagietka
Parmerzan
oliwa z oliwek
sol i pieprz
Bagietke kroimy na skos na grubsze plastry. Kazda kromke smarujemy oliwa, solimy i pieprzymy a nastepnie grubo posypujemy swiezo startym parmerzanem( duze oczka)
Pieczemy w 250 C przez 10-15 minut
Przepis wg Ina Garten
Podziele sie z wami przepisem na zupe pomidorowa z pomidorow z piekarnika ktora serwowalam dla asiki i Stefana w ta sobote

Pyszna z croutons z parmerzanem
1,5 kg pomidorow( plum) przecietych na polowe- to takie bardziej podlozne mocno czerwone
1/4 szklanki + 2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
2 szklanki pokrojonej w kostke cebuli
6 zabkow czosnku przecisnietego przez maszynke
2 lyzki masla
1/4 lyzeczki suszonej ostrej czerwonej papryczki
1 wielka 80 dag puszka pomidorow
4 szklanki listkow bazylii, porwane na paseczki
1 lyzeczka listkow tymianku
1 litr bulionu z kurczaka lub wody
Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Pomidory, 1/4 szklanki oliwy z oliwek , sol i pieprz razem mieszamy a nastepnie ukladamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez 45 minut.
W duzym garnku podsmazamy cebule, czosnek , 2 lyzki oleju , maslo, czerwona papryczke przez okolo 10 minut do momentu az cebula zacznie lekko brazowiec .Nastepnie , dodajemy puszke pomidorow, bazylie, tymianek i bulion. Dodajemy nasze pieczone pomidory razem z plynem ktory sie z nich wydzielil. Gotujemy przez 45 minut.
Gdy wszystko gotowe i przestudzone polowe zupy przelewamy do blendera i bardzo krotko miksujemy - nie wiecej niz 3 pulsujace nacisniecia. Wrzucamy spowrotem do naszego garnka , mieszamy z nierozdrobnina czescia.
Przyprawiamy zmielonym pieprzem.
Podajemy na zimno lub cieplo z paskami bazyli i swiezo startym na grubych oczkach parmerzanem.
Do tej zupy wspaniale sa parmerzan croutons.
Bagietka
Parmerzan
oliwa z oliwek
sol i pieprz
Bagietke kroimy na skos na grubsze plastry. Kazda kromke smarujemy oliwa, solimy i pieprzymy a nastepnie grubo posypujemy swiezo startym parmerzanem( duze oczka)
Pieczemy w 250 C przez 10-15 minut
Przepis wg Ina Garten