Zupa z pieczonych pomidorow z parmerzanowymi croutons

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Zupa z pieczonych pomidorow z parmerzanowymi croutons

Podziele sie z wami przepisem na zupe pomidorowa z pomidorow z piekarnika ktora serwowalam dla asiki i Stefana w ta sobote
icon_smile.gif

Pyszna z croutons z parmerzanem:)

1,5 kg pomidorow( plum) przecietych na polowe- to takie bardziej podlozne mocno czerwone
1/4 szklanki + 2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
1 lyzka soli
1 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu
2 szklanki pokrojonej w kostke cebuli
6 zabkow czosnku przecisnietego przez maszynke
2 lyzki masla
1/4 lyzeczki suszonej ostrej czerwonej papryczki
1 wielka 80 dag puszka pomidorow
4 szklanki listkow bazylii, porwane na paseczki
1 lyzeczka listkow tymianku
1 litr bulionu z kurczaka lub wody

Nagrzewamy piekarnik do 200 C. Pomidory, 1/4 szklanki oliwy z oliwek , sol i pieprz razem mieszamy a nastepnie ukladamy na blaszce do pieczenia.Pieczemy przez 45 minut.

W duzym garnku podsmazamy cebule, czosnek , 2 lyzki oleju , maslo, czerwona papryczke przez okolo 10 minut do momentu az cebula zacznie lekko brazowiec .Nastepnie , dodajemy puszke pomidorow, bazylie, tymianek i bulion. Dodajemy nasze pieczone pomidory razem z plynem ktory sie z nich wydzielil. Gotujemy przez 45 minut.

Gdy wszystko gotowe i przestudzone polowe zupy przelewamy do blendera i bardzo krotko miksujemy - nie wiecej niz 3 pulsujace nacisniecia. Wrzucamy spowrotem do naszego garnka , mieszamy z nierozdrobnina czescia.

Przyprawiamy zmielonym pieprzem.
Podajemy na zimno lub cieplo z paskami bazyli i swiezo startym na grubych oczkach parmerzanem.

Do tej zupy wspaniale sa parmerzan croutons.

Bagietka
Parmerzan
oliwa z oliwek
sol i pieprz

Bagietke kroimy na skos na grubsze plastry. Kazda kromke smarujemy oliwa, solimy i pieprzymy a nastepnie grubo posypujemy swiezo startym parmerzanem( duze oczka)

Pieczemy w 250 C przez 10-15 minut

Przepis wg Ina Garten

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
no i nie ma siły będę ją robić ku uciesze nie tylko mojej ale mego Tomaszka :lol: :lol: :lol: :lol:

ha i znów mi nogi wycałuje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hmmm pod warunkiem, że mi wyjdzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
:dance: , hihotko, nie ma ze sie nie uda mi za pierwszym razem wyszlo .

Jak zaraz po tym jak Asia ze Stefano zjedli powiedzialam im ze wlasnie na nich wykonalam eksperyment nie mogli uwierzyc takze domyslam sie ze smakowalo :lol: :mrgreen:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ja tego sobie nawet nie chce wyobrazac, bo normalnie sie zaslinie.

Czy moze byc nieduza brytfanka, a glebsza? taka zeby sie zmiescila w toster-oven?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dziekuje.
zawsze dobrze wiedziec, ile porcji wyjdzie z przepisu

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Z takimi rekomendacjami to musialam sprobowac
icon_smile.gif

paula, zupa jest doskonala! Grzaneczki tez zrobilam i calosc nas zachwycila - na pewno bede ja czesto robic, dzieki za pyszny przepis!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a co się dzieje ze skórkami pomidorów?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Bardzo chcę, ale już takich pomidorów nei znajdę nigdzie? Próbowalas z normalnymi?

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
u nas sa one caly rok takze innych nie probowalam :roll:
icon_smile.gif
, ale moze asika ci pomoze bo wiem ze miala problemy ze znalezieniem tych pomidorow

hmm, tak wlasnie sobie teraz mysle ze chyba raczej kazdy pomidor z tych slodszych i mocno czerwonych bylby dobry byleby byl soczysty i dojrzaly
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
będę szukac bo pasuje mi ta zupa idealnie do menu na urodziny!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ta zupa jest zjawiskowa! Taka pomidorowa jakiej od dawna szukam! Nie tam rozwodniona pomidor owka, tylko glęboka, rozwijająca sie zupa! Cudo!.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Paula, juz innej pomidorowki nie będę nawet robić! Przy tej wszystke inne to zagotowany soczek!

chyba... zamawiam jakas Ine
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
A jakich pomidorow uzylas? Wydawalo mi sie ze wszystkie teraz to takie sztucznie pedzone...

pzdr
yenn

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy