- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0
Składniki:
* 1 szklanka białej fasoli
* 2 marchewki
* 1 łyżka smalcu
* 1 cebula
* 1/2 korzenia pietruszki
* 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* sól, pieprz do smaku
* śmietana i natka pietruszki - do talerza
Wykonanie:
Fasolę zalać w garnku wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień fasolę posolić i ugotować .
Marchewkę, pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać smalec i podsmażyć na nim cebulę, marchewkę i pietruszkę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki i dobrze wszystko wymieszać. Dusić razem, aż jarzyny zmiękną. Dodać do gotującej się fasoli , przyprawić i gotować aż wszystko będzie miękkie.
Podajemy na talerzu z łyżką śmietany i natką pietruszki.