- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Zupa zielona
Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S. Włodek Kuchnia włoska KAW 1978
Składniki:
1 1/2 l rosołu
5 - 6 porów (białe części) - ja daję trzy, cztery maksymalnie
1/2 kg szpinaku
1/2 kg zielonego groszku
1 główka sałaty
3 łyżki oliwy
łyżka mięty
natka pietruszki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć bez rumienienia pokrajane pory. Gdy będą miękkie, dodać drobno pokrajany szpinak i sałatę pocięta w paski. Całość krótko przesmażyć. Dodać wszystko do rosołu wraz z ugotowanym groszkiem. Chwilę razem pogotować, doprawić miętą, solą, pieprzem i muszkatem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Moje uwagi:
Bardzo smaczna wiosenna zupa. Ja zwykle używam mrożonego groszku, który sparzam wrzątkiem i krótko zagotowuję w rosole. Pory duszę na oliwie z odrobiną masła.
Źródło przepisu - M. Iwaszkiewicz, S. Włodek Kuchnia włoska KAW 1978
Składniki:
1 1/2 l rosołu
5 - 6 porów (białe części) - ja daję trzy, cztery maksymalnie
1/2 kg szpinaku
1/2 kg zielonego groszku
1 główka sałaty
3 łyżki oliwy
łyżka mięty
natka pietruszki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Na oliwie podsmażyć bez rumienienia pokrajane pory. Gdy będą miękkie, dodać drobno pokrajany szpinak i sałatę pocięta w paski. Całość krótko przesmażyć. Dodać wszystko do rosołu wraz z ugotowanym groszkiem. Chwilę razem pogotować, doprawić miętą, solą, pieprzem i muszkatem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Moje uwagi:
Bardzo smaczna wiosenna zupa. Ja zwykle używam mrożonego groszku, który sparzam wrzątkiem i krótko zagotowuję w rosole. Pory duszę na oliwie z odrobiną masła.
Ostatnią edycję dokonał moderator: