Zupa ziemniaczana z serem
Bardzo zwykla, bardzo prosta i szybka, na te dni kiedy nie mamy czasu na nic skomplikowanego, ale ciagle chcemy zjesc cos smacznego.
2 plasterki chudego wedzonego boczku
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1/2 szklanki pokrojonej w kostke marchewki
1/2 szklanki pokrojonej w kostke cebuli
1/2 szklanki pokrojonej w kostke szynki
350 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w kostke
3 lyzki maki
2 szklanki rosolu z kurczaka (moze byc z kostki)
2 szklanki mleka
100 g drobno startego ostrego sera cheddar (lub innego, dosc wyraznego w smaku)
sos Tabasco
posiekana zielona pietruszka
majeranek
Plasterki boczku zrumienic w calosci w sporym rondlu i wyjac - odsaczyc na reczniku papierowym, a nadmiar tluszczu odlac, zostawiajac troche wiecej niz 1 lyzke. Dodac pokrojona szynke, seler, marchewke, cebule i majeranek i sauté, az warzywa zmiekna okolo 5 minut. Oproszyc maka i mieszajac smazyc jeszcze okolo 2 minut. Stopniowo dodawac rosol, ciagle mieszajac, dodac mleko i ziemniaki, zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac, az ziemniaki beda miekkie okolo 20 minut. Dodac stopniowo ser, mieszajac az sie rozpusci i zupa bedzie gladka. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i Tabasco. Podawac posypana pietruszka i pokruszonym, przyrumienioym boczkiem.
Bardzo zwykla, bardzo prosta i szybka, na te dni kiedy nie mamy czasu na nic skomplikowanego, ale ciagle chcemy zjesc cos smacznego.
2 plasterki chudego wedzonego boczku
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1/2 szklanki pokrojonej w kostke marchewki
1/2 szklanki pokrojonej w kostke cebuli
1/2 szklanki pokrojonej w kostke szynki
350 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w kostke
3 lyzki maki
2 szklanki rosolu z kurczaka (moze byc z kostki)
2 szklanki mleka
100 g drobno startego ostrego sera cheddar (lub innego, dosc wyraznego w smaku)
sos Tabasco
posiekana zielona pietruszka
majeranek
Plasterki boczku zrumienic w calosci w sporym rondlu i wyjac - odsaczyc na reczniku papierowym, a nadmiar tluszczu odlac, zostawiajac troche wiecej niz 1 lyzke. Dodac pokrojona szynke, seler, marchewke, cebule i majeranek i sauté, az warzywa zmiekna okolo 5 minut. Oproszyc maka i mieszajac smazyc jeszcze okolo 2 minut. Stopniowo dodawac rosol, ciagle mieszajac, dodac mleko i ziemniaki, zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac, az ziemniaki beda miekkie okolo 20 minut. Dodac stopniowo ser, mieszajac az sie rozpusci i zupa bedzie gladka. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i Tabasco. Podawac posypana pietruszka i pokruszonym, przyrumienioym boczkiem.
