Zupa ziemniaczana z serem

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Zupa ziemniaczana z serem

Bardzo zwykla, bardzo prosta i szybka, na te dni kiedy nie mamy czasu na nic skomplikowanego, ale ciagle chcemy zjesc cos smacznego.

2 plasterki chudego wedzonego boczku
1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
1/2 szklanki pokrojonej w kostke marchewki
1/2 szklanki pokrojonej w kostke cebuli
1/2 szklanki pokrojonej w kostke szynki
350 g ziemniakow, obranych i pokrojonych w kostke
3 lyzki maki
2 szklanki rosolu z kurczaka (moze byc z kostki)
2 szklanki mleka
100 g drobno startego ostrego sera cheddar (lub innego, dosc wyraznego w smaku)
sos Tabasco
posiekana zielona pietruszka
majeranek

Plasterki boczku zrumienic w calosci w sporym rondlu i wyjac - odsaczyc na reczniku papierowym, a nadmiar tluszczu odlac, zostawiajac troche wiecej niz 1 lyzke. Dodac pokrojona szynke, seler, marchewke, cebule i majeranek i sauté, az warzywa zmiekna okolo 5 minut. Oproszyc maka i mieszajac smazyc jeszcze okolo 2 minut. Stopniowo dodawac rosol, ciagle mieszajac, dodac mleko i ziemniaki, zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac, az ziemniaki beda miekkie okolo 20 minut. Dodac stopniowo ser, mieszajac az sie rozpusci i zupa bedzie gladka. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i Tabasco. Podawac posypana pietruszka i pokruszonym, przyrumienioym boczkiem.

6231ll.jpg

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Polecam wszystkim tę zupkę, jest pyszna! Nie mogę się doczekać powrotu mężula z pracy, żeby znowu zebrać pochwały (które tak naprawdę należą się Bajaderce).
Wprowadzone zmiany: zamiast selera naciowego dałam korzeniowy, por i pietruszkę; zrezygnowałam z szynki (nie lubię), nie posypałam natką; majeranek dałam świeży, kartofli dwa razy więcej.
Bajaderko, bardzo dziękuję.

kora09

Member
Gru 2, 2007
13
0
1
Po zrobieniu zupy z brokułami i serem (pyszna!) musiałam sięgnąć po kolejną Twoją zupkę.
Tak samo warta grzechu ... Polecam gorąco!

cincin5_034_zupa_ziemniaczana.jpg

Załączniki

• cincin5_034_zupa_ziemniaczana.jpg
    cincin5_034_zupa_ziemniaczana.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 3

Katarzynna

Member
Maj 8, 2008
35
0
0
Pyyycha:) Robiłam co prawda z selerem korzeniowym bo naciowego nie udało mi się kupić, ale zupa wyszła obłędna. Wielkie dzięki za przepis.

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Bardzo dobra zupa! Dalam seler korzeniowy, wiecej boczku ale za to byla bez szynki, nieco wiecej sera, oregano zamiast pietruszki i dodatkowo ziele angielskie. Zapisuje sie na stale do naszego repertuaru
icon_smile.gif

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
szukając jakiejś zupy na obiad na nią trafiłam i mi się przypomniało że jakiś czas temu robiłam i wszystkim smakowała
icon_smile.gif
) Zupa_ziemniaczana_z_serem____.JPG

Załączniki

• Zupa_ziemniaczana_z_serem____.JPG
    Zupa_ziemniaczana_z_serem____.JPG
    2.6 MB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie, nie ma. Ser w gorącym całkowicie się rozpuszcza.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy