- Sty 3, 2008
- 481
- 0
- 0
Dla miłośników brukułów i nie tylko
Składniki:
2-3 szt. brokułów , 5 ząbków czosnku, warzywa do bulionu+skrzydełka, świeży imbir, sól, pieprz, odrobinka cukru.
Podstawą kremu jest lekki bulion ze skrzydełek z warzywami, doprawiony jak na rosołek.
W jednym garnku mam bulion, do którego dodaję świeży starty imbir-ok. 1,5cm korzenia.
W drugim garnku:czosnek gotuję z różyczkami brokułów. Gdy brokuł (bez czosnku) miękki wyjmuję, miksuję i dodaję do bulionu, dodaję też sól i pieprz (+/- odrobinka cukru) do smaku i jeszcze chwilę gotuję razem na wolnym ogniu. Ja robię na oko, ale zupka musi miec konsystencję kremu.
Na koniec gdy krem w talerzu, można dodac kleksa śmietany i smacznego
Polecam chociaż czasem zaserwowac sobie taką lekką zupkę-krem!!! Jest delikatna i smaczna.
Pozdrawiam!!!

Składniki:
2-3 szt. brokułów , 5 ząbków czosnku, warzywa do bulionu+skrzydełka, świeży imbir, sól, pieprz, odrobinka cukru.
Podstawą kremu jest lekki bulion ze skrzydełek z warzywami, doprawiony jak na rosołek.
W jednym garnku mam bulion, do którego dodaję świeży starty imbir-ok. 1,5cm korzenia.
W drugim garnku:czosnek gotuję z różyczkami brokułów. Gdy brokuł (bez czosnku) miękki wyjmuję, miksuję i dodaję do bulionu, dodaję też sól i pieprz (+/- odrobinka cukru) do smaku i jeszcze chwilę gotuję razem na wolnym ogniu. Ja robię na oko, ale zupka musi miec konsystencję kremu.
Na koniec gdy krem w talerzu, można dodac kleksa śmietany i smacznego

Polecam chociaż czasem zaserwowac sobie taką lekką zupkę-krem!!! Jest delikatna i smaczna.
Pozdrawiam!!!