Zwykla bulka francuska - z malaksera
Niekoniecznie musi byc robiona w malakserze, mozna ja tez zrobic recznie, ale w malakserze wyrabianie zabiera doslownie 2 minuty
1 lyzka suchych drozdzy
1/4 szklanki letniej wody
1/2 lyzeczki cukru
3 szklanki maki pszennej, mniej wiecej
1 lyzeczka soli
1 szklanka letniej wody
Do posmarowania:
1 jajko rozbeltane z 1 lyzka wody
drozdze wymieszac z cukrem i wsypac do 1/4 szklanki wody, wymieszac i zostawic na kilka minut az zaczna "pracowac".
Make i sol wsypac do malaksera (do wyrabiania drozdzowego ciasta najlepiej uzywac plastikowego noza), wlaczyc/wylaczyc kilka razy aby dobrze make wymieszac i spulchnic. Wlaczyc maszyne, dodac drozdze i wode i zatrzymac. Ciasto powinno byc juz zebrane w jedna mase. Wlaczyc/wylaczyc kilka razy aby sprawdzic czy konsystencja ciasta jest prawidlowa - jezeli cala make nie jest "zabrana" trzeba dodac wiecej wody, po lyzce. Wlaczyc malakser i miksowac/wyrabiac dokladnie 1 minute (w razie gdy uzywamy metalowego noza, tylko 45 sekund i dokonczyc wyrabianie na stolnicy, okolo 3-4 minuty).
Ciasto przelozyc do wysmarowanej olejem miski i zostawic do wyrosniecia na godzine. Uformowac jedna duza bulke lub 2 ciensze bagietki i ulozyc na blasze. Zostawic az prawie sie podwoja, okolo 45 minut.
Rozgrzac piekarnik do 225C. Bulke posmarowac rozbeltanym jajkiem, naciac i wstawic do piekarnika. Piekarnik spryskac kilka razy zimna woda i piec bulke okolo 20 minut az ladnie zrumieniona.
Na tym zdjeciu widac dokladnie, ze naciecia nie zawsze wychodza tak jakbysmy chcieli
Wyraznie ciasto sie "ciagnelo" za nozem
Niekoniecznie musi byc robiona w malakserze, mozna ja tez zrobic recznie, ale w malakserze wyrabianie zabiera doslownie 2 minuty

1 lyzka suchych drozdzy
1/4 szklanki letniej wody
1/2 lyzeczki cukru
3 szklanki maki pszennej, mniej wiecej
1 lyzeczka soli
1 szklanka letniej wody
Do posmarowania:
1 jajko rozbeltane z 1 lyzka wody
drozdze wymieszac z cukrem i wsypac do 1/4 szklanki wody, wymieszac i zostawic na kilka minut az zaczna "pracowac".
Make i sol wsypac do malaksera (do wyrabiania drozdzowego ciasta najlepiej uzywac plastikowego noza), wlaczyc/wylaczyc kilka razy aby dobrze make wymieszac i spulchnic. Wlaczyc maszyne, dodac drozdze i wode i zatrzymac. Ciasto powinno byc juz zebrane w jedna mase. Wlaczyc/wylaczyc kilka razy aby sprawdzic czy konsystencja ciasta jest prawidlowa - jezeli cala make nie jest "zabrana" trzeba dodac wiecej wody, po lyzce. Wlaczyc malakser i miksowac/wyrabiac dokladnie 1 minute (w razie gdy uzywamy metalowego noza, tylko 45 sekund i dokonczyc wyrabianie na stolnicy, okolo 3-4 minuty).
Ciasto przelozyc do wysmarowanej olejem miski i zostawic do wyrosniecia na godzine. Uformowac jedna duza bulke lub 2 ciensze bagietki i ulozyc na blasze. Zostawic az prawie sie podwoja, okolo 45 minut.
Rozgrzac piekarnik do 225C. Bulke posmarowac rozbeltanym jajkiem, naciac i wstawic do piekarnika. Piekarnik spryskac kilka razy zimna woda i piec bulke okolo 20 minut az ladnie zrumieniona.

Na tym zdjeciu widac dokladnie, ze naciecia nie zawsze wychodza tak jakbysmy chcieli

