Baleron*

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Zalałam wczoraj 3 szt. po kg, trzymam na tarasie, bo w lodówce za bardzo nie mam miejsca, ale zamiast się ochłodzić, to zrobiło się cieplej, dobrze, że deszcz nie zaszkodzi
icon_neutral.gif

Upychać do lodówki, jest +6 ?
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,740
2,570
113
Zalałam dzisiaj, postawiłam na oknie w zimnym ganku, myślę że nic mu nie będzie, w lodówce nie mam miejsca.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
BeataSz @ 13 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1553201Lepiej żeby w trakcie peklowania nie przymarzło, bo solanka może wtedy mieć trudności we wnikaniu w mięso, tak mi się przynajmniej wydaje.
Mam nadzieję kasha, że wyidzie Ci i nie będzie krwiste jak ostatnio.
Beatko ,moja przeleżała 9 dni na balkonie, zrobiłam i próbuję gorącą, pyszna jest
lecker.gif

nie wiem jak JotHa to zrobiła, że przyprawy tak ładnie przylegają.

Czy worek zamykacie jedynie załączonym dzyndzlem czy jakoś obwiązujecie?
Mój worek nabrał wody
icon_eek.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Jeszcze nigdy nie udało mi się zamknąć załączonym dzyndzlem
icon_redface.gif
Wiążę sznurkiem, wody nie ma prawa nabrać.
Edit- zaglądam do garnków, przewracam, póki co pachnie cudnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
kasha @ 15 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1553390Beatko ,moja przeleżała 9 dni na balkonie, zrobiłam i próbuję gorącą, pyszna jest
lecker.gif

nie wiem jak JotHa to zrobiła, że przyprawy tak ładnie przylegają.

Czy worek zamykacie jedynie załączonym dzyndzlem czy jakoś obwiązujecie?
Mój worek nabrał wody
icon_eek.gif
A już Ci powiem, jak JotHa zrobiła.
icon_smile.gif

Po wyciągnięciu z zalewy wycieram papierowym ręcznikiem, odsączam ile się tylko da. Później miziam miecho w misce z przyprawami (dużo papryki słodkiej dla koloru). Wrzucam do woreczka (rękawa) do pieczenia mięsa i związuję możliwie dobrze. Zaciskam sznurkiem, te gotowe klipsy/dzyndzle jakoś średnio trzymają.
Zdarza się, że woda wniknie do środka, ale większość gotowań jednak na sucho w środku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Też JotHo tak zrobiłam, na miesie po odworkowaniu było tylko troszkę majeranku
icon_lol.gif


Ten worek w wodzie robi mi PUFFF i jest jak ponton balonaisty
icon_rolleyes.gif

powietrze z wewnętrz staram się wycisnąć ale i tak jest.
A jak Wasze balony?

Dziś kupiłam karczek i już zamarynowałam
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jak wiążę, to powietrze usuwam, ale nie idealnie. Raczej skupiam się na mocnym związaniu, poowijaniu sznurkiem i supłaniu.
icon_wink.gif

Balon się robi w trakcie gotowania i później trwa nawet po ostudzeniu, aż to przecięcia. Często w nim tylko powietrze, ale bywa, że i woda z 'sokiem' z mięsa.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Czy jest inne rozwiazanie niz folia?
Za zimno juz na wedzenie niestety
icon_sad.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
JotHa @ 15 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1553507Jak wiążę, to powietrze usuwam, ale nie idealnie. Raczej skupiam się na mocnym związaniu, poowijaniu sznurkiem i supłaniu.
icon_wink.gif

Balon się robi w trakcie gotowania i później trwa nawet po ostudzeniu, aż to przecięcia. Często w nim tylko powietrze, ale bywa, że i woda z 'sokiem' z mięsa.
jeszcze jedno głupie pytanie JotHo, czy tak supłasz wnętrze czy z zewątrz worek owijasz?
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Najczęściej najpierw wiąże samo mięsko by je ładnie uformować. Nie tylko, gdy jest takie 'rozjechane', ale nawet ładne, zwarte, by nabrało jeszcze lepszego kształtu. Później nacieram ziołami i dopiero wrzucam do worka foliowego (rękawa) i wiąże z dwóch stron.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Tak, jak pisze Agatka.
Folia nie zastąpi sznurka bawełnianego (czy siatki). I odwrotnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,770
3,018
113
Kasha pisze, ze jej worek nabrał wody. Mogl, oczywiście, jeśli źle zamknięty, ale może się tylko tak wydawać, ponieważ mięso wydziela wodę w trakcie parzenia i w worku zawsze jest trochę płynu.

Moja tez dziś zamarynowana.
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
dzisiaj szynka jest jeszcze smaczniejsza, mięciutka, delikatna, szok! Najeść się nią nie mogę
rofl.gif

Cieszę się, że wreszcie mi wyszła i już nie kupię wędliny w sklepie