Likier kawowy*

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Czy bardzo to nie wiem nie piłam kahuli
icon_smile.gif
ale znalazłam takie cuś
icon_smile.gif

CYTATHomemade kahula
Categories: Beverages
Yield: 1 Servings
6 tablespoon Instant coffee
6 cup Water
3 cup Sugar
Fifth of vodka
1 tablespoon Vanilla

Boil the coffee, water and sugar for 5 minutes. Cool to room temperature. Add the vodka and vanilla. Pour into bottles with tight fitting caps. You can drink it right away, but it tastes better with age
Mój likier już w lodówce - nie zmieścił się w butelce
fiesgrins.gif
zahnlos.gif
i właśnie degustuję
icon_wink.gif

mniam
cheers.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Cinka @ 16 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=563960Czy bardzo to nie wiem nie piłam kahuli
icon_smile.gif
ale znalazłam takie cuś
icon_smile.gif

Mój likier już w lodówce - nie zmieścił się w butelce
fiesgrins.gif
zahnlos.gif
i właśnie degustuję
icon_wink.gif

mniam
cheers.gif
Bardzo dziekuje Cinko! Jak tylko wykoncze butelczyne Kahlui (a kupilam chyba najwieksza mozliwa, bo ma 1.50 litra
icon_mrgreen.gif
), to sie biore za ten likier Jobi.

A mnie takie kawowy likier najbardziej smakuje
lecker.gif
w 'Bialym Rusku' czy jak to sie tam nazywa
gruebel_2.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Identyczne jak kahlua to nie jest ale bardzo bardzo podobne
icon_smile.gif

White Russian/Biały Rosjanin się ten drink nazywa, Dude
icon_mrgreen.gif
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
o ja niedobra
ugly_08.gif

zapomniałam podziękować za ten przepis, a taką furorę w czasie świąt zrobił (moja mama sama pół butelki opędzlowała
icon_mrgreen.gif
)
 

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Zrobiłam. Jakiś na razie wydaje mi się ostrawy w smaku. Czy złagodnieje nieco za 2 dni?
gruebel_2.gif

Fusy po drugim parzeniu zalałam jeszcze raz wrzątkiem i wyszła całkiem smaczna kawka. Czy to tak powinno być? Bo może ja za krótko parzyłam?
Kawkę kupiłam dobrą, taka na wagę, kenijską. Kazałam sobie od razu zmielić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Jobi, ile tego likieru wychodzi?
Bo mi wyszło nie całe 3/4 litra.
Z pierwszego parzenia było bardzo mało naparu. Chyba ta kawa jakaś bardzo sucha musiała być.
I taki, wydaje mi się, "mocny" w smaku, nie w sensie procentów, tylko "mocny kawowo". Mam ochotę wódki dolać, żeby te "kawowość" trochę rozcieńczyć, ale sie boję, że zepsuję.
 

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Nie zepsujesz
icon_smile.gif
.
Likiery i nalewki robi się głównie "na smak".
Chyba wiem co ja schrzaniłam w przepisie i skąd Twoje kłopoty. Kawa powinna być grubo mielona. Zbyt miałka daje takie efekty.
No i ja lubię kawę-szatana, dlatego mnie bardzo odpowiada mocnokawowy likier. Na pewno można go rozcieńczyć, tylko nie wiem, czy nie trzeba będzie syropem cukrowym dosłodzić. No i powinien chociaż ze 3 dni postać w spokoju po "eksperymentach"
icon_smile.gif
 

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Dzięki, Jobi.
anbetung.gif

Wspomniałam, ze zalałam fusy 3 raz, 1/2 szkl. wrzątku i wyszła jeszcze smaczna kawka. Otóż ja tej kawki wczoraj nie wypiłam, tylko stała sobie w kubeczku (zlana znad fusów). Dosłodziłam ją, dopełniłam spirytusikiem do pełna i przefiltrowałam. Wymieszałam z likierkiem, jeszcze raz przefiltrowałam i dodałam kwasku cytrynowego na czubek łyżeczki od herbaty.
Poezja!!!
Nawet taki świeżuch już jest dobry,
cheers.gif
a co dopiero za 3 dni, a jakby tak przetrzymać go z 1/2 roku... No, ale jest tak dobry, ze na to nie ma szans.
icon_lol.gif

Jobi.
cvety.gif


Edit: Kawę kazałam w sklepie zmielić niezbyt drobno. Ale jeśli powinna to być grubość jak do ekspresu ciśnieniowego, to było jeszcze za drobno.
I te 5 łyżek to mi wyszło 5 dag.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zrobiłam właśnie i odrobineńkę spróbowalam, rzuciło mnię o ścianę, ależ to siekiera
icon_eek.gif

Wymyśliłam, że będę tego dolewać odrobinkę do mleczka
cheers.gif

moje wnętrzności i głowa
dump.gif
nie przyzwyczajone do procentów
wmann.gif

Smak i zapach bardzo ciekawy
pinggrins.gif

weihnachtsbaum.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Też się spodziewałam że wyjdzie z tego coś łagodniejszego
fiesgrins.gif
zarówno pod względem intensywności smaku kawy jak i % - ale w sumie smaczny jest... tyle że kopa ma
icon_lol.gif

Zawsze można zrobić z niego kawowego drinka albo dodać do nasączania jakiegoś ciacha
icon_wink.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Valdi nie wiedział co robię w kuchni, przyniosłam w maleńkiej szklaneczce i postawiłam przy klawiaturze nie mówiąć co to jest
fiesgrins.gif

Grał sobie i nagle łyknął, no i szok
icon_lol.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zrobiłam jedną porcję. Posmakowałam. Zrobiłam drugą.
icon_mrgreen.gif


Jobi Nobel dla Ciebie
icon_mrgreen.gif


Jak komus będzie za mocne to może mleka dolać - też pyszne
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Acha - z kawy robie peeling
icon_mrgreen.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
przeczytałam i jutro idę po butelczyne i kawę
ccgb.gif
mam małe pytanko( , nie jestem kawoszem !- jaka kawę kupić ? kiedyś kupiłam do ciasta (nie pamietam jaka nazwa) , ale była strasznie gorzka , BE ...
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja miałam prawdopodobnie (przesypana do sloika
icon_wink.gif
) jakobsa zielonego.
W domu "takiej" kawy nie pije to przynajmniej zużyłam
icon_wink.gif


A i zamiast wódki miałam spiryt ale go oczywiscie z wodą na pół wymieszałam
icon_wink.gif
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0