Pleciona bułka maślana

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
zrobilam, smaczna ale cosik mi niepasuje w niej, jakos cieplej niemoglam jesc bo jak kroilam to mi sie wygladala jak niedopieczona tak podobnie jak na zdjeciu oreli, jak calkowicie wystygla zniknal ten efekt niedopieczenia..wystygnieta byla dobra smakowala mi...pieklam w okraglym naczyniu zaroodpornym, bo keksowki nieposiadam, zaplotlam warkocz i zawinelam w wianuszek i siup do naczynia wylozonego papierem ...i dodalam 1/3 szkl. cukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Fenomenalna! O rany, jak dobra! Smakuje idealnie, jak chałka.
Robiłam wczoraj, jedliśmy jeszcze ciepłą, i dziś na sniadanie też, z twarożkiem.

Fantastyczna, nie mam po co szukać juz lepszej chałki
bussi.gif



Wieczorem postaram się wstawić zdjęcie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
019.JPG

018.JPG

Moje tak wyszly-ale na drugi raz dam ciut wiecej cukru(bo u nas jest malo slodki)
 

Załączniki

  • 019.JPG
    019.JPG
    784.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 018.JPG
    018.JPG
    685.1 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Obiecane zdjęcie. Zdjęcie nie za bardzo wyszło, ale i z bułki niewiele już zostało
zahnlos.gif


Dziś, czyli na 2. dzień równie pyszna, jak wczoraj
mniam.gif


S4021311.JPG
 

Załączniki

  • S4021311.JPG
    S4021311.JPG
    425.9 KB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Dzięki Nutinko
anbetung.gif

Przepyszna!
 

Załączniki

  • DSCN0153.JPG
    DSCN0153.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Ja piekłam w keksówce o wymiarach 34cmx8cm(8cm-szerokość na dnie keksówki).Z podwójnej porcji ciasta piekłam na dużej blaszce prostokątnej.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Lud, piecz, bo jest genialna!
icon_biggrin.gif
Ja juz lepszej nie szukam
icon_biggrin.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dziś już piekłam bułki i ciasto (drożdżowe z kruszonką
icon_smile.gif
), a zaraz wychodzę, więc dziś niet, ale kto wie, w najbliższym czasie...
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tym razem wypiek lepiej udokumentowałam
icon_smile.gif


Przed włożeniem do piekarnika:

S4021802.JPG

i po wyjęciu:

S4021803.JPG

S4021807.JPG

S4021804.JPG
 

Załączniki

  • S4021802.JPG
    S4021802.JPG
    38.4 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021803.JPG
    S4021803.JPG
    39.7 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021807.JPG
    S4021807.JPG
    39.3 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021804.JPG
    S4021804.JPG
    40.4 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dodaję zdjęcia w przekroju - przepyszna jak zwykle
mniam.gif


S4021808.JPG

S4021809.JPG
 

Załączniki

  • S4021808.JPG
    S4021808.JPG
    39 KB · Wyświetleń: 0
  • S4021809.JPG
    S4021809.JPG
    37.3 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Moni, a w czym był problem? Tylko w tym, co pisałaś, że krojona na goraco wyglądała na niedopieczoną, ale potem była OK?
Ciast drożdżowych nie należy po prostu za szybko kroić, muszą trochę odpocząć.
icon_smile.gif


Ja przed wyjęciem zawsze sprawdzam wypiek patyczkiem do szaszłyka. Wbijam go do dna w najgrubszym/najwyższym miejscu ciasta. Jeśli wyjdzie suchy - jest gotowe, jeśli oblepiony ciastem - można zmniejszyć trochę temperaturę i jeszcze podpiec.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Mała_Mi @ 26 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=742775Moni, a w czym był problem? Tylko w tym, co pisałaś, że krojona na goraco wyglądała na niedopieczoną, ale potem była OK?
Ciast drożdżowych nie należy po prostu za szybko kroić, muszą trochę odpocząć.
icon_smile.gif


Ja przed wyjęciem zawsze sprawdzam wypiek patyczkiem do szaszłyka. Wbijam go do dna w najgrubszym/najwyższym miejscu ciasta. Jeśli wyjdzie suchy - jest gotowe, jeśli oblepiony ciastem - można zmniejszyć trochę temperaturę i jeszcze podpiec.
icon_smile.gif
wiesz co ona byla niedopieczona na bank, bylo ok ale nie dobrze ... wydaje mi sie ze powinnam ja jeszcze podpiec dluzej
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zagniotłam w sobote rano, wyrastała w lodówce, upiekłam wieczorem.

Zarobiona

1.jpg

Wyrosnieta z kruszonką

2.jpg

W piekarniku

3.jpg

Do jedzenia
icon_biggrin.gif


4.jpg

 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    28.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    25.3 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    20.6 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.jpg
    4.jpg
    21.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Piękna!