Pleciona bułka maślana

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Troche spiekłam z góry ale na przyszłość juz bede wiedziała zeby nizej ja ustawić
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Rumiana chałka to dobra chałka
icon_wink.gif
daumen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A no chyba, ze tak
icon_mrgreen.gif

Ale bałam sie, że w srodku bedzie zakalec a z wierzchu spalona
icon_wink.gif
Pod koniec pieczenia i tak ja folia alu przykryłam i wlaczylam grzanie od dołu
icon_wink.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
dzis zrobilam dalam jej druga szanse, bo za pierwszym razem nie bylam zadowolona ... foto jutro ... Ilona przepysznie wyglada Twoja bulka !!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
aaa - ja nadal mam tylko suche, chce ja zrobic, wczoraj wieczorem myslalam nawet by zrobic 4 male bulki - zaplesc je i upiec na macie w piekarniku

slicznie musialoby to wygladac - robil ktos tak? ciasto nie padnie tak ugniatane???
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Wyciągam do góry, bo jutro piekę.
Mam tylko małe wątpliwości, czy zmieści mi się to wszystko w keksówce 30 cm, taką mam największą
gruebel_2.gif
 

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Ewusiek @ 16 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=824120 
icon_biggrin.gif
, mi by wyszła z keksówki  - tak myslę , naprawdę ogromniasta bułka rośnie (sklepowe się nie umywają , do smaku i wielkości
icon_wink.gif
), zawsze zaplecioną na blaszkę kładłam (piekarnikową)



Vidar piekła w keksówkach , i Kinia 
Tak, widziałam, a Marianna nawet podała mi wymiary swojej keksówki

mariaanna @ 11 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=726740Ja piekłam w keksówce o wymiarach 34cmx8cm(8cm-szerokość na dnie keksówki).Z podwójnej porcji ciasta piekłam na dużej blaszce prostokątnej.
Moja jest niewiele mniejsza, może te kilka cm nie zrobi różnicy, a niech tam
icon_wink.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Moja właśnie wiruje w maszynie. Mam jakąś mega keksówkę, pewnie w niej wyląduje. Albo zaplotę zwykłą chałkę wg wzoru podanego przez Linn.
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Lisie, to to? https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9328
I czy tę bułkę - chodzi mi o konsystencję ciasta - można bez przeszkód zapleść i upiec bez formy? Nie będzie się rozłazić, zachowa ładny kształt?
Ja nigdy nie piekłam takiej prawdziwej chały bez foremki, a spróbowałabym chętnie
icon_wink.gif


EDIT: rozminęłyśmy się z postami
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
To ciasto robię po raz pierwszy, ale z tego co macałam w maszynie wydaje się dosyć sprężyste. Jeśli twoje będzie za luźne, po prostu dosyp z wyczuciem trochę mąki.
Zapleciona w ten sposób zachowuje się w piekarniku bardzo przyzwoicie, tylko musisz jej pozwolić porządnie wyrosnąć.

Tak wyglądała gusiowa, trochę zmutowana, ale widać, że starała sie zachować formę.

post-626-1168806736_thumb.jpg