Schab z powidlami sliwkowymi*

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ines @ 13 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660534Caritko, fantastyczne zdjecie
anbetung.gif
Mozna sobie wyobrazic wlasnie te kruchosc. Bardzo zacheca do wykorzystania przepisu.
Bardzo dziekuje, Ines
bussi.gif


jaka @ 13 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660583I mnie zachęciło - robię jutro
icon_smile.gif
bussi.gif
- w sumie to sie ciesze, ze robisz, bo zarelko jest pycha,
Ciekawe, czy Wam tez smakowalo tak, jak nam
icon_biggrin.gif


kermidt @ 13 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=660782Tak ladnie oblepiony sosem ten kawalek na zdjeciu i jakby nasiakniety, dlatego myslalam, ze dusil sie w takiej formie.
Aaaha- rozumiem
icon_biggrin.gif

Oblepiony sosem, bo na talerzu, kawalki miesa jeszcze "podlalam" sosem
icon_biggrin.gif


CYTATZdjecie takie, ze tez bym zrobila
fiesgrins.gif

ale beda poledwiczki z jablkami.
Poledwiczki, powiadasz? hmm. podpuszczasz mnie, nie?
zahnlos.gif

Jak Ci sie kiedys bedzie nudzilo, to poprosze o wpisanie przepisu
icon_wink.gif
Na pewno z niego skorzystam
icon_biggrin.gif

Polaczenie owocow z miesem bardzo lubimy, wiec domyslam sie, ze to tez bedzie mniam
icon_biggrin.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zrobiłam. Schab wyszedł PRZEpyszny, a ten sos... Pyszny, pyszny, pyszny!!!!
Dodam tylko, że wszystkie składniki (oprócz ziół) wymieszałam w misce i dopiero wtedy posmarowałam nimi natarte wcześniej ziołami mięso.

Przepis poszedł w świat, bo takim przepisem trzeba! się dzielić.

... a najbardziej cieszę się z tego, że znów wróciła mi ochota na mięso...
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Mój mąż już zaczął się ślinić i zacierać ręce, jak zobaczył na ekranie, co czytam
icon_smile.gif
Już wydrukowałam, w najbliższym czasie przetestuję
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciesze sie bardzo, bo kiedy pierwszy raz ciepalam powidla na schab zastanawialam sie powaznie, czy wlasnie ich nie zmarnowalam.
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja dziś zrobiłam.. Jestem zachwycona i już widzę i czuję niemal, jak smakowałabym karkówka lub łopatka!
icon_smile.gif
Mniam!

Sos wyszedł boski, niczym nie zaciągałam, bo w piekarniku odparował mocno jak piekłam juz otwarte - zmiksowałam tylko żyrafą, coby bardziej gładki wyszedł.. Miooodzioooo! Dziękuję za przepis
icon_smile.gif


Zdjęcia później, jak z aparatu ściągnę
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
bardzo sie ciesze, ze wielbicielek przybywa.
I bardzo dziekuje za zdjecia.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Lis @ 28 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653663Ponoć sól może sprawić, ze mięso wieprzkowe stwardnieje. Może to jakaś bzdura, ale wolę nie sprawdzać. Posoliłam przed włożeniem do pieca.
Bardzo smaczny schab, piekłam w glinianym garnku i nie rumieniłam, tylko przykryłam od razu pokrywą i wrzuciłam do pieca na półtorej godziny. Wyszedł super.
Sos (rzeczywiście fajny) nie wymagał już soli, dodałam nieco octu balsamicznego, zeby go uwytrawnić.
Do marynaty poszedł malinowy (bo chyba o ocet chodziło, nie sos do sałaty?).
Jeśli chodzi o twardnienie mięsa pod wpływem soli to się tyczy wołowiny.Dlatego lepiej solić ją przed ukończeniem danej potrawy.
lecker.gif
 

MagdaM

Member
Sty 3, 2008
3
0
0
Zrobiłam ówczesnemu narzeczonemu na wieczór kawalerski - koledzy stwierdzili, ze chętnie zamienią się żonami ;)
S_U_P_E_R
icon_smile.gif
icon_smile.gif
Dziękuję
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ja pomysł ze śliwkami - przyprawami i cebulą, wykorzystałam jako marynatę do kurczaka. Wyszło bardzo dobre
icon_smile.gif


S4021427.JPG
 

Załączniki

  • S4021427.JPG
    S4021427.JPG
    42.1 KB · Wyświetleń: 1

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wyciągam bo jutro będę robić, teraz siedzi w lodówce i się marynuje w tej paćce
icon_lol.gif
. Pachnie fajnie.
W ramach rewanżu idę wpisać swoją kaczkę z jabłkami.

EDIT: Mmmm, pyszne było, podałam z purre z ziemniaków, pietruszki i pieczonego jabłka, z sałatką z buraczków, mniam, wchodzi na stałe do menu, dziękuję za pyszny przepis
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Moglabys sprobowac udusic w garnku z grubym dnem, albo najlepiej zeliwnym.
Moja Mama rzadko piecze w piekarniku, a wlasnie na gazie, na plytce. Jej boczeku pieczonego w garnku nie odrozni sie od piekarnikowego. Tylko uwazaj, zeby nie przypalic.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
jutro kupie schab - a suchy nikomu nie wyszedl ???
mmmm juz mam dwa przepisy do wyprobowania - mmmm ciekawe, ciekawe
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
tak, mialam dzis zrobic, ale nie robie bo to co myslalam jest dzemem ze sliwek jest z agrestu i truskawek - zesz!! jutro zrobie bo sie zawzielam! juz sobie dzis czosnek obiore ;)
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
schab_z_powid_ami_paint.JPG
Zrobiłam ściśle przestrzegając przepisu. Schab pachniał przepięknie i wyglądał tak samo, jednak ten sos nie miał u nas zwolenników. Może gdybym użyła mniej sosu sojowego?
 

Załączniki

  • schab_z_powid_ami_paint.JPG
    schab_z_powid_ami_paint.JPG
    83.7 KB · Wyświetleń: 1