gohha @ 6 May 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=119834To kartofelki w grillu można jeszcze zrobić tak:
umyte zimniaczki zawijamy w folię(przed zawinięciem nacinamy) i wkładamy do grilla ale do brykietów(czy co tam w srodku jest) jak już ni żarzą się tak mocno, warunek tylko jeden to musza być mlode, szybciutko dojdąPotwierdzam - przy czym ziemniaki nie muszą być młode - stare tez dojdą tylko wiecej czasu potrzebują.
Do tych ziemniaczków mój ulubiony dip:
Jogurt naturalny wymieszany z garścią pokrojonego koperku, 1 ząbkiem wyciśniętego czosnku i 1/2 zielonego ogórka (ogórek mały) startego na tarce. Do tego odrobina soli i pieprz do smaku.
gohha @ 6 May 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=119835Tu wklejam banany Puchatego :
Koronacją grilla u mnie są banany pieczne z dodatkiem jakiegoś likieru.
Kiedy mięsa już popieczone kładziesz na siatkę banany.
Nacinasz je uprzednio nożykem, na całej długośc po stronie wewnętrznej naturalnej krzywizny, uważając aby nie przeciąć skóry po drugiej stronie. Powstałą szparkę rozchylasz możliwie szeroko i wlewasz likier. Jest tam tak mało miejsca, że wejdzie góra jedna łyżka stołowa. Na siatce grilla muszą być postawione ciasno obok siebie, aby się nie przewracały. Gdy alkohol w śodku zacznie wrzeć, są gotowe. Je się łyżeczką prosto z łupiny.Pieczone banany znam w innej - angielskiej wersji - z czekoladą.
Wykonanie: banany ze skórką wymyć; przeciąć wzdłuż - nie do końca, tylko tak odrobinę aby łatwo było wcisnąć w ten otwór kawałki czekolady. Można dodać odrobine rumu. Zawinąć w folię aluminiową. Po upieczeniu - pycha
Arabeska @ 16 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=433850Potwierdzam - przy czym ziemniaki nie muszą być młode - stare tez dojdą tylko wiecej czasu potrzebują.
Do tych ziemniaczków mój ulubiony dip:
Jogurt naturalny wymieszany z garścią pokrojonego koperku, 1 ząbkiem wyciśniętego czosnku i 1/2 zielonego ogórka (ogórek mały) startego na tarce. Do tego odrobina soli i pieprz do smaku.
Pieczone banany znam w innej - angielskiej wersji - z czekoladą.
Wykonanie: banany ze skórką wymyć; przeciąć wzdłuż - nie do końca, tylko tak odrobinę aby łatwo było wcisnąć w ten otwór kawałki czekolady. Można dodać odrobine rumu. Zawinąć w folię aluminiową. Po upieczeniu - pychaśrodek stycznia , a ja mam ochote na grilla
jak myslicie, czy banany Puchatego oraz te w wersji czekoladowej wyjda w piekarniku?
Agatka @ 17 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=507123Jaka mam nadzieje ze beda smakowacOj będą będą - już czuję ich smak...
gohha @ 5 May 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=119487To ja ci podam jak mój chlop karkóweczkę robi:
karkówkę kroi w plastry (nie grube) i lekko rozbija tłuczkiem i soli i pieprzy i puszcza wodze fantazji swej: bierze dzem morelowy, przecir pomidorowy, paprykę ostrą i słodką nieco oliwy, trochę ziółregano, majeranek, szczyptę (sporą )cynamonu. Cały karczeknaciera tym wszystkim i fru do lodówy na dobę całą.
Po upływie czasu na grill sioNo to zabieram się za to na jutrzejszy gril.
JotHa @ 25 Jun 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=527561W sumie banalnie, bo kielbasa... Z plastrem sera i ziolami. Podana z grzanka czosnkowa, badz salatka.
Kielbaskie naciac wzdluz do polowy, rozlozyc i ulozyc na grilu rozkrojona czescia. Po kilku minutach odwrocic, na wierzch ulozyc plaster sera, posypac ziolami. Grilowac wg uznania.
Moze i banalnie, ale bardzo apetycznie.a dobra kielbasa nie jest zla, szczegolnie z grila, a juz ogniska na kiju to nie ma o czym mowic...
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia