Joanna @ 4 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=686123Zdecydowanie nie powinien mieć podpieczonych brzegów ( spójrz na zdjęcie Dziuni).
Na pewno piekłaś go zgdnie z przepisem ?
I dałaś do niego tłusty ser śmietankowy?No tak - wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Dałam ser z wiaderka ser Dr. Oetkera - nie był taki typowy twarogowy tylko naprawdę kremowy, bez grudek. Dorzuciłam 1 opakowanie Bielucha, zeby było równo 1,1kg.
W smaku wyszedł swietny,ale brzegi lekko się przyrumieniły wkleje później fotkę, jak aparat wraz zmęzem do domu powróci![]()
KASIA.B @ 5 Apr 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=686263No tak - wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Dałam ser z wiaderka ser Dr. Oetkera - nie był taki typowy twarogowy tylko naprawdę kremowy, bez grudek. Dorzuciłam 1 opakowanie Bielucha, zeby było równo 1,1kg.To już wszystko jasne.![]()
Kremowość sera do sernika typu nowojorskiego nie polega na gładkiej konsystencji, tylko na dużej zawartości tłuszczu.![]()
W polskich realiach oprócz drogiej philadelphii doskonale się sprawdzają ( jak zresztą pisała Dziunia) sery śmietankowe typu Delfiko czy Zielona Łąka, z zawartością tłuszczu około 24 %.![]()
Zamiast Bielucha lepsze byłoby moim zdaniem mascarpone.![]()
olcieek @ 24 Jun 2008 napisał:
Lud_ @ 24 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=720632Też jestem ciekawa.Nie znam odpowiedzi, nie piekłam jeszcze nowojorskiego. Ale wydaje mi się, że trochę będą się różniły od siebie w smaku![]()
Do nowojorskiego daje się mniej jajek i mąkę ziemniaczaną. Jak zrobię to dam znać, który bardziej mi smakuje.![]()
bilis1 @ 24 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=720654W przepisie pani Dziuni ( sernik nowojorski ) nic nie ma o pieczeniu w wodzie - czy mogę piec zupelnie bez wody? T.z. - bez mokrych gazet, bez wodnej kąpieli i bez podstawki wody na dnie piekarnika? To byloby dobrze, zawsze mam problem z tymi przeciekami - folija u nas wąska - 30 cm szerok. Chociaž myslę, že znow cos niedokladnie zrozumialem. Wiem, že cheesecake pieczą się tylko z wodą. Može ktos podpowie? Dziękuje bardzo. pozdrowienia. NikaBilis, nie pani Dziunia tylko po prostu Dziunia![]()
![]()
Nie musisz piec tego sernika w kąpieli wodnej, chociaż spróbowac możesz, na pewno go nie zepsujesz w ten sposóbA folią owinąć trzeba według mnie zawsze, też używam zwykłej 30 cm folii, urywam 3 dłuższe kawałki i kładę na stole jeden na drugim promieniście jak wskazówki zegarka
na to stawiam tortownicę i zawijam folię do góry nic nie przecieka na zewnątrz
Poza tym mozna u nas kupić folię do grilla, jest duzo szersza i łatwiej nia owijac duże tortownice, ale ja ciągle zapominam ją kupić![]()
![]()
Lud_ @ 24 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=720703A ja piekłam bez wody i bez gazet. W przepisie Dziuni nie ma o tym przecież ani słowa.
--
Wyjęłam już sernik, jest piękny, nic a nic nie opadł, bo nic a nic nie urósłMa tylko jedno malutkie pęknięcie, ale dodaje mu uroku
Nie mogę się doczekać jutra![]()
Napisz czy smakowałA pęknięcie zdarzyło mi się w nim raz jeden, nie wiem dlaczego, może jakis bąbel powietrza nie wydostał się na czas na zewnątrz
Poza tym jak już wyżej pisałam ani gazety ani kąpiel wodna nie jest tu potrzebna, wystarczy bardzo niska temperatura pieczenia, tak jak jest w przepisie podane![]()
![]()
Maraa @ 25 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=720875To pęknięcie dodaje mu tylko uroku
Tez tak myślę, stwierdziłam że wygląda trochę, jakby się uśmiechał![]()
Margot @ 25 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=720940Za ten sernik to mój Szwagier da sie posiekać ,czasami to wykorzystuję![]()
ja tez sie dam posiekac![]()
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.