Sernik nowojorski

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
mój siedzi w piekarniku

zaglądałam przed chwilą - zostało jeszcze niecałe pół godziny, a on ma brzegi lekko podpieczone, a u żadnej z Was nie widziałam podpieczonych brzegów. To dobrze czy nie bo nie wiem????
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zdecydowanie nie powinien mieć podpieczonych brzegów ( spójrz na zdjęcie Dziuni).
Na pewno piekłaś go zgodnie z przepisem ?
I dałaś do niego tłusty ser śmietankowy?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Joanna @ 4 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=686123Zdecydowanie nie powinien mieć podpieczonych brzegów ( spójrz na zdjęcie Dziuni).
Na pewno piekłaś go zgdnie z przepisem ?
I dałaś do niego tłusty ser śmietankowy?
No tak - wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Dałam ser z wiaderka ser Dr. Oetkera - nie był taki typowy twarogowy tylko naprawdę kremowy, bez grudek. Dorzuciłam 1 opakowanie Bielucha, zeby było równo 1,1kg.
W smaku wyszedł swietny,ale brzegi lekko się przyrumieniły wkleje później fotkę, jak aparat wraz zmęzem do domu powróci
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Mój też ma boczki troszkę ciemniejsze [bardziej żółte] niż górę i środek - spójrz na zdjęcie. To normalne - najpierw ścinają się przecież krawędzie - ścianki, później środek.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
KASIA.B @ 5 Apr 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=686263No tak - wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Dałam ser z wiaderka ser Dr. Oetkera - nie był taki typowy twarogowy tylko naprawdę kremowy, bez grudek. Dorzuciłam 1 opakowanie Bielucha, zeby było równo 1,1kg.
To już wszystko jasne.
icon_smile.gif

Kremowość sera do sernika typu nowojorskiego nie polega na gładkiej konsystencji, tylko na dużej zawartości tłuszczu.
icon_smile.gif

W polskich realiach oprócz drogiej philadelphii doskonale się sprawdzają ( jak zresztą pisała Dziunia) sery śmietankowe typu Delfiko czy Zielona Łąka, z zawartością tłuszczu około 24 %.
icon_smile.gif

Zamiast Bielucha lepsze byłoby moim zdaniem mascarpone.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
no to może dlatego....

ale i tak wyszedł przepyszny - nie opadł i był mokruteńki. Zdjecia nie wkleję, bo sernik został zeżarty w mig.

Właśnie się zabieram za drugi...
Może tego zostanie kawałek do zdjęcia
icon_biggrin.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Siedzi sobie w piekarniku. Wygląda ślicznie - równiutki, jaśniutki, naprawdę ładny. Tylko jakoś dziwnie mi na myśl, że wyjmę go dopiero o 21, a koło północy wstawię do lodówki
icon_wink.gif


Nie obyło się bez stresu - wszystko szło dobrze, dopóki nie wlałam płynnej masy do tortownicy i nie okazało się, że forma jest nieszczelna i mam potop w kuchni
icon_eek.gif
Pochlipując (
icon_wink.gif
) zdjęłam obręcz, wylałam masę z powrotem do garnka, a tortownicę naprędce 'uszczelniłam' za pomocą kilku warstw papieru aluminiowego i taśmy klejącej
rofl.gif
I chyba jest ok.

Mam nadzieję, że będzie więcej niż smaczny
fiesgrins.gif


Aha, i w takiej sytuacji oczywiście nie rzucałam formą
icon_wink.gif
Raz, że przeciekająca, dwa, że toto takie płynne, jak tym rzucić? Mam nadzieję że pominięcie tego punktu nie odbierze sernikowi za wiele.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
i nowojorski i londyński to typowe cheescake'i tak ?
Pytanie kieruję do wykonawców obu.
Który jest lepszy?
icon_mrgreen.gif


pewnie nie będzie można sie zdecydować..
icon_wink.gif

no chociaż czym się różnią w konsystencji smaku cio .. ?
fiesgrins.gif
 

bilis1

Member
Lis 20, 2007
16
0
0
W przepisie pani Dziuni ( sernik nowojorski ) nic nie ma o pieczeniu w wodzie - czy mogę piec zupelnie bez wody? T.z. - bez mokrych gazet, bez wodnej kąpieli i bez podstawki wody na dnie piekarnika? To byloby dobrze, zawsze mam problem z tymi przeciekami - folija u nas wąska - 30 cm szerok. Chociaž myslę, že znow cos niedokladnie zrozumialem. Wiem, že cheesecake pieczą się tylko z wodą. Može ktos podpowie? Dziękuje bardzo. pozdrowienia. Nika
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
A ja piekłam bez wody i bez gazet. W przepisie Dziuni nie ma o tym przecież ani słowa.

--

Wyjęłam już sernik, jest piękny, nic a nic nie opadł, bo nic a nic nie urósł
icon_mrgreen.gif
Ma tylko jedno malutkie pęknięcie, ale dodaje mu uroku
icon_mrgreen.gif
Nie mogę się doczekać jutra
dance.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
bilis1 @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720654W przepisie pani Dziuni ( sernik nowojorski ) nic nie ma o pieczeniu w wodzie - czy mogę piec zupelnie bez wody? T.z. - bez mokrych gazet, bez wodnej kąpieli i bez podstawki wody na dnie piekarnika? To byloby dobrze, zawsze mam problem z tymi przeciekami - folija u nas wąska - 30 cm szerok. Chociaž myslę, že znow cos niedokladnie zrozumialem. Wiem, že cheesecake pieczą się tylko z wodą. Može ktos podpowie? Dziękuje bardzo. pozdrowienia. Nika
Bilis, nie pani Dziunia tylko po prostu Dziunia
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Nie musisz piec tego sernika w kąpieli wodnej, chociaż spróbowac możesz, na pewno go nie zepsujesz w ten sposób
icon_smile.gif
A folią owinąć trzeba według mnie zawsze, też używam zwykłej 30 cm folii, urywam 3 dłuższe kawałki i kładę na stole jeden na drugim promieniście jak wskazówki zegarka
icon_wink.gif
na to stawiam tortownicę i zawijam folię do góry nic nie przecieka na zewnątrz
icon_smile.gif
Poza tym mozna u nas kupić folię do grilla, jest duzo szersza i łatwiej nia owijac duże tortownice, ale ja ciągle zapominam ją kupić
icon_wink.gif


Lud_ @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720703A ja piekłam bez wody i bez gazet. W przepisie Dziuni nie ma o tym przecież ani słowa.

--

Wyjęłam już sernik, jest piękny, nic a nic nie opadł, bo nic a nic nie urósł
icon_mrgreen.gif
Ma tylko jedno malutkie pęknięcie, ale dodaje mu uroku
icon_mrgreen.gif
Nie mogę się doczekać jutra
dance.gif
Napisz czy smakował
icon_smile.gif
A pęknięcie zdarzyło mi się w nim raz jeden, nie wiem dlaczego, może jakis bąbel powietrza nie wydostał się na czas na zewnątrz
icon_wink.gif
Poza tym jak już wyżej pisałam ani gazety ani kąpiel wodna nie jest tu potrzebna, wystarczy bardzo niska temperatura pieczenia, tak jak jest w przepisie podane
icon_smile.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dziuniu... NIESAMOWITY jest ten Twój nowojorczyk!
anbetung.gif
Jeszcze nigdy nie jadłam tak kremowego, delikatnego sernika bardzo dziękuję za udany przepis.

Dałam gdzieś 1i1/3 szkl cukru zwykłego i 10g cukru z prawdziwą wanilią, i moim zdaniem ciasto jest naprawdę wystarczająco słodkie. Wyszło dość niskie, a piekłam w formie 25 cm - może dlatego, że trochę masy jednak wyciekło.

Są i zdjęcia - to drugie robione w trakcie jedzenia, więc bardzo na szybko
icon_wink.gif
A na pierwszym widać wspomniane pęknięcie.
icon_wink.gif


Mniam!
 

Załączniki

  • IMG_4962.JPG
    IMG_4962.JPG
    1.7 MB · Wyświetleń: 2
  • IMG_4978.JPG
    IMG_4978.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy