Sernik nowojorski

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Jeszcze raz ja...
icon_smile.gif
. Dostałam jedynie serek z firmy Milk Land ( chyba jeszcze go nie uzywałam) i nie wiem czy się nadaje... Ale chyba ma konsystencję w stylu Delfiko. A czy można np. Do odrobiny masy serowej dodać zmiksowanych jagów i wylać na wierzch ? Czy lepiej zrobić "kisiel" z tych jagód i wyłożyć na upieczony już sernik ?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Przepraszam, że się wcinam, ale powiem jakiech jak serów używam. Do wszystkich tego typu serników używam zawsze sera śmietankowego o zawartości 24% tłuszczu, a więc tłustych. Nie wiem ile może miec Twój serek? Czasami używam Almette lub podobny z Piątnicy. Te są w mniejszych opakowaniach po 150 lub 200g.
Jagody zmiksowane i polane na wierzch mogą się "nie zsiąśc" i może byc problem z krojeniem. Chyba wybrałabym opcję sosu jagodowego do upieczonego sernika.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Krystyna dobrze pisze, tu nie konsystencja sera jest ważna, ale zawartość tłuszczu, do serników typu nowojorski używamy takich o zawartości najlepiej 24% tłuszczu.

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Dziękuję ślicznie, porady na pewno się przydadzą ( nie chcę nic zepsuć, gość będzie). Serek nie jest light, więc chyba wyjdzie. Jagody też użyję dopiero po upieczeniu
icon_smile.gif
. O efektach jutro
icon_smile.gif

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Krystyna9 @ 1 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=879684Przepraszam, że się wcinam, ale powiem jakiech jak serów używam. Do wszystkich tego typu serników używam zawsze sera śmietankowego o zawartości 24% tłuszczu, a więc tłustych. Nie wiem ile może miec Twój serek? Czasami używam Almette lub podobny z Piątnicy. Te są w mniejszych opakowaniach po 150 lub 200g.
Jagody zmiksowane i polane na wierzch mogą się "nie zsiąśc" i może byc problem z krojeniem. Chyba wybrałabym opcję sosu jagodowego do upieczonego sernika.
To jeszcze ja przy okazji zapytam: sernik wiśniowy, który wkleiła ostanio Margot też jest sernikiem nowojorskim? Bo ja go upiekłam wykorzystując ser do serników z Lidla Pilos (6,5% tł) - wyszedł bardzo dobry, ale może powinien w takim razie wyjść jeszcze lepszy?
icon_smile.gif

A torcik serowy Joanny? Bo sernik kawowy to wiem na pewno. Tylko mam problem jakiego uzyć sera, jeśli autor podaje ser do serników.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zarówno Margot jak i Joanna podają w swoich przepisach jakiego sera użyły. Margot w dodatku w tytule umieściła "cheesecake" i użyła serka Delfiko, który jest serem o dużej zawartości tłuszczu (24%) czyli jesli tak jest w przepisie to jest to prawie zawsze sernik typu amerykańskiego - sernik nowojorski jest właśnie sernikiem typu amerykańskiego, który ma mieć kremową i ciężką dość konsystencję. A torcik serowy Joanny ma byc lekki i piankowy, trzeba więc uzyć sera o niskiej zawartości tłuszczu.
Jesli użyjesz do sernika typu amerykańskiego, czyli cheesecake'a, sera o niskiej zawartości tłuszczu to nic się nie stanie, ciasto powinno się udać (Tobie przeciez udało się b. dobrze) ale efekt będzie inny - zarówno smakowo jak i w konsystencji będzie to inaczej wyglądało niż przy zastosowaniu sera o wysokiej zawartości tłuszczu.

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Ja sprawdzałam, serek Milk Land miał 8%. I tak zrobiłam, wyszedł tak jak zawsze ( no już nie pierwszy raz go piękę, w sumie rzadko robię sernik, a jak już to najczeście odwołuję się właśnie do tego), ale jeszcze nie rozkroilam. Spróbuję jutro, dam znać jak wyszło smakowo.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
No wszystko wyszło bardzo pysznie, trochę delikatniejszy ten sernik niż z philadelphi, ale w smaku na pewno nie gorszy
icon_smile.gif
.

cate72

Member
Paź 25, 2009
4
0
0
dziewczyny pomozcie
anbetung.gif

Chce upiec ten sernik,ale u mnie nie dosten maki ziemniaczanej....mieszkam we wloszech a tutaj takowej nie ma
dump.gif
.Czym moge ja zastapic?Moze byc zwykla czy moze uzyc budyniu?

cate72

Member
Paź 25, 2009
4
0
0
grazie Inula
icon_lol.gif

tak myslalam wlasnie o budyniu hiihih....zrobie go z serka mascarpone(bo tutaj niedrogi ..w koncu wloski specjal )Jeszcze jedno pytanie.....tak sobie przestudiowalam te kilka stron i wyczytalam ze masa jest dosc rzadka i moze przeciekac przez tortownice.
fiesgrins.gif
Czy tortownice oblozyc folia aluminiowa?zeby wyciekajaca masa sie nie palila?
przepraszam za brak polskich liter ale nie mam w klawiaturze polskich znakow
cry_1.gif

cate72

Member
Paź 25, 2009
4
0
0
ostatnie pytanie .....przed chwila sprawdzilam swoj piekarnik i temperatura w nim przeskakuje co 10 stopni(pomimo ze elektroniczny)....lepeij ustawic na 90 czy 100 stopni?

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
cate72,Wlosi maja i uzywaja do ciast make ziemiaczana- znajdziesz ja na pulkach obok proszku do pieczenia nazywa sie FECOLA DI PATATE. Ta,ktora ja kupuje jest il Molino z dopiskiem "olandese"
icon_smile.gif

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ja ma pytanie - dlaczego mi ten sernik prawie zawsze peka ? nosz kurcze Franka! i jak to poleje czyms to wnika i w ogole jest bleee

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,788
4,848
113
Asiko, może temperatura za wysoka? Lubie robic ten sernik, bo wlasnie mi nie pęka ani osiada.

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Czy tego typu serniki mozna robic bez spodu? i czy jest sens wylozyc tortownice od srodka folia alu, zeby przypadkiem sernik nie wyplynal?
nie licze, ze ktos mi odpowie w sylwestra po 22-ej, zadaje te pytanie juz na zapas
icon_biggrin.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bez spodu bym nie ryzykowała, mogą być problemy z wyjęciem nawet kawałka pojedynczego. Folia alu owszem ale na zewnątrz tortownicy, w środku przyklei się do ciasta, lepiej nie ryzykować
icon_smile.gif

kaszyg

Member
Kwi 8, 2009
10
0
0
ja chyba wyłożyłam całą tortownicę, ale nie przykleił mi się spód, łatwo odchodził. ale skoro lepiej nie ryzykować
icon_wink.gif

robiłam ten sernik na święta, pierwsze tego typu ciasto i na pewno udane (nawet miało jednolitą jasną barwę). rodzinie bardzo smakował i został pochwalony słownie, a zwykle ani ja, ani wypiek nie doczekujemy takich uwag, co jest dla mnie takie niepocieszające
fiesgrins.gif

podobał mi się taki twardszy, bez wcześniejszego wyjmowania z lodówki, zbyt mięciutki(dosłownie) dla mnie potem.
w smaku bardzo pyszny, a jedząc go miałam wrażenie jakbym gryzła kremowe chmurki...
icon_biggrin.gif

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Sernik robiłam po raz pierwszy już ponad miesiąc temu, ale jakoś nie miałam okazji o tym napisać. Bardzo mi zasmakował, a że wymaga niewielkiego nakładu pracy (musiałam upiec 5 ciast jednego dnia
zahnlos.gif
) postanowiłam zrobić go na te święta. Jak poprzednio wyszedł delikatny i kremowy, czyli tak jak lubię - po prostu pyszny ;]

Dziękuję za przepis
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy