Pierniczki wg Bakerlady

truska

Member
Wrz 17, 2007
26
0
0
bakerlady @ 23 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=766335Blog będzie, może już w ten weekend ? Trochę inny w formie i treści , ale będzie
icon_biggrin.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Malta_79 @ 20 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=765073Składniki:

* 2 szklanki miodu
* 1 szklanka cukru
* 200 gr masła
* 150 gr smalcu
* 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120 gr)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka imbiru
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* 1 1/2 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720
* 1/2 szklanki śmietany
* 50 gr suszonej żurawiny
* 50 gr posiekanych orzechów włoskich
* 50 gr płatków migdałowych
* 50 gr rodzynek
* marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
* rozbełtane jajko
Jaka ma być w końcu ta mąka żytnia, typ 720 czy razowa ( bo jak razowa to typ 2000 a nie 720) ? a może to już nie ma większego znaczenia?
Będę robić to ciasto. Moja mama pamięta z dzieciństwa pierniki jakie piekła jej ciocia ( siostra mojej babci, ponad pół wieku temu
icon_wink.gif
) pamiętała, że dodawany był smalec do ciasta i że długo leżakowało przed pieczeniem, niestety przepisu niet i nie mogę jej dogodzić żadnym z wypróbowanych do tej pory, może akurat to będzie to!
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Beata, ja też to widziałam już w ubiegłym roku. Dałam i w zeszłym i w tym żytnią 720. W tym roku wydawało mi się przy mieszaniu, że mam trochę za luźne ciasto i dosypałam dodatkowo niewielką ilość 2000, bo miałam akurat pod ręką.

Może odezwie się Bakerlady i doprecyzuje o jaką mąkę chodzi. A pierniki naprawdę warto zrobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pobiegłam do sklepu po składniki ( głównie przyprawy) ale nie dostałam przyprawy Kotanyi, może jutro gdzieś poszukam, a jak nie, no to wtedy kupię inną, ale mam pytanie co do kminku-dawałyście? Nie lubię kminku więc trochę się boję, no ale w pierniku może jakoś nie wyczułabym za bardzo
icon_wink.gif
chciałabym zrobić nie zmieniając nic w tym przepisie.
 

bakerlady

Member
Paź 22, 2008
12
0
0
mąka typ 720 , bardzo rzadko uzywam zytniej razowej 2000 bo dla mnie śmierdzi bagnem
icon_biggrin.gif

kminku ani anyżu nie czuję w gotowym pierniku, czuję bardzo wyraźny aromat korzennych przypraw, BeatoSz jesli ma cię to stresowac to omin kminek, ale to tylko pół łyzeczki na naprawdę sporą ilość ciasta
icon_biggrin.gif

 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No właśnie wiem, że tylko pół łyżeczki, więc między innymi przyprawami nie powinnam go wyczuć, ale i tak chyba pominę, bo nie widziałam u mnie mielonego, tylko w całości, a nie będę sobie młynka zasmradzać i sama mielić. Anyżek lubię, ale też bez przesady i dzięki za ostrzeżenie, powącham przyprawę przed dodaniem i osądzę czy znośnie czy nie
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Malta_79 @ 26 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=767749BeataSz, machnęłam się: ma być żytnia 720
icon_smile.gif
Nie stresuj się, nie machnęłaś się. Tak było w oryginalnym przepisie na blogu Bekerlady.
Teraz po Jej wyjaśnieniu o jaką mąkę chodzi może dobrze byłoby, żebyś przeedytowała swój post i wykreśliła z przepisu słowo "razowej" ze składników.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Joanna @ 26 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=767758Popatrz dobrze - właśnie wczoraj kupiłam pierwszy raz w życiu mielony kminek z Kamisu. Na pewno go wcześniej u mnie nie było.
icon_smile.gif
Dziś dość dobrze patrzyłam ( chyba z 15 minut stałam przy przyprawach i czytałam napisy na wszystkich torebeczkach
icon_mrgreen.gif
) ale pochodzę jeszcze po innych sklepach, bo szukam przecież też tej przyprawy do piernika Kotanyi. Tylko, że w moim mieście nie ma zbyt wielu sklepów w których byłby duży wybór przypraw...No ale dzięki, będę większą uwagę zwracać.
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Nie mam gotowej przyprawy do piernika, moze ktos poradzic jaka mieszanke robic w domu? wiem ze pieprz, galka, ziele angielskie, cynamon, gozdziki (?) ale co jeszcze?
 

bakerlady

Member
Paź 22, 2008
12
0
0
załozyłam stronę na blogspocie

www.bakerlady.blogspot.com

i byłabym wdzieczna o podawanie jej jako źródła przepisu przy podawaniu przepisu dalej w necie
bo w wymyslenie tej receptury włozylam sporo serca i czasu

na stronach z abonamentem i bez
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif




 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy