Pierniczki wg Bakerlady

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
dziękuję bakerlady, na taką odpowiedź liczyłam
icon_smile.gif

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Uff, jest ok, spróbowałam dzisiaj ciasta i jest w sam raz - zaraz po przyrządzeniu wydawało mi sie strasznie ostre, teraz złagodniało, ale oczywiście jest bardzo wyraziste - takie jak lubię.
Zawsze robię piernik warstwowy przekładany masą z kaszy manny z migdałami, czy myślicie że to ciasto będzie się do tego nadawało? Rok temu wykorzystałam piernik z ciasta staropolskiego, ale okazał się zbyt delikatny do tej masy - zrobił się troszkę zbyt wilgotny. Co myślicie o tym?

bakerlady

Member
Paź 22, 2008
12
0
0
jesli chodzi o taki piernik w którym piecze się osobno dość cienkie placki i przekłada kaszą manną- jak najbardziej się nadaje
Jesli natomiast ciasto ma byc pieczone w calości - w kwadratowej blaszce lub keksówce a potem przekrojone na plastry i przełozone- nie mam pojecia, nigdy nie piekłam z tego ciasta tak grubego placka
icon_smile.gif

ciasto jest dość twarde po chłodzeniu więc nie wiem jak się zachowa wewnątrz keksowki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wczoraj przygotowałam ciasto ściśle wg wskazówek. Jak pięknie pachniało! Jest w garze w lodówce. Zastanawia mniejednak konsystencja, bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić wałkowania tej klejącej masy... Dodałam tę dodatkową porcję mąki. Może po leżakowaniu w lodówce się to zmieni?

olela

Member
Gru 14, 2007
31
0
6
Zagniotłam ciasto już ze dwa tygodnie temu również dodając dodatkową mąkę. Teraz po odstaniu w lodówce zastanawiam się czy ta dodatkowa mąka była potrzebna. Ciasto po leżakowaniu zdecydowanie stwardniało i na pewno nie będzie zbyt miękkie do wałkowania.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Trzeba wyjąć z chłodnego miejsca trochę wcześniej i ciasto będzie akurat do wałkowania.

alexandra

Member
Mar 4, 2007
128
0
0
a jak wcześnie przed spożyciem należy piec te pierniczki ? od razu są miękkie, czy po upieczeniu powiny jeszcze leżakować ?

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Cała porcja od wczoraj się chłodzi - pieczenie za około tydzień. Ponieważ nigdy nie robiłam pierników nadziewanych cała porcja będzie nadziana. Już się nie mogę doczekać... (tych chyba nie dam nikomu
icon_smile.gif
)

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
nie wytrzymałam ....
pinggrins.gif

Upiekłam z połowy porcji. część z nadzieniem i część bez. NIEBO W GĘBIE!!
sleep.gif

Rzeczywiście z wałkowaniem nie było absolutnie żadnych problemów - idealna konsystencja co widać:
dsc03304un9.jpg

Z połowy porcji pierniczków wyszło bardzo dużo, na szczęście miałam pomocników.
dsc03306au6.jpg

rozwałkowałam nieco chyba za cienko...
dsc03302cs5.jpg

Ale wyrosły fantastycznie i jest ich dużo, są mięciutkie, rozpływają się w ustach, no po prostu BOSKIE!
dsc03308ri1.jpg

Dziękuję Wam za ten przepis
icon_smile.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Duende piękne te Wasz pierniki, a pomocnicy jacy przejęci
icon_smile.gif

Właśnie sobie uświadomiłam, że przy nadziewaniu pierników jest o połowę mniej...
icon_sad.gif
się zrobi jeszcze jedną porcję, jak nam posmakują
icon_smile.gif
(tak sobie głośno myślę)

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
blume.gif
Przetestowalam, czyli upieklam dzis pierniczki z malej ilosci ciasta. Reszta spoczywa jeszcze w spizarni.
Moje zdanie: ciasto jest bardzo aromatyczne i pyszne. Zamienilam smalec na maslo, ze wzgledu na to, ze u nas nie wszyscy smalec jedza.
Ciasto jeszcze musi dojrzewac, podczas wyrabiania bylo bardzo klejace. Przy wykrawaniu musialam stolnice obficie sypac maka.
NIemniej pierniki sa luksusowe, nie za bardzo grubo walkowane, krotko pieczone (8 minut przy 170 stopniach) sa idealne w smaku, jezeli ktos lubi pierniczki miekkie, delikatne.
Bakerlady, dziekuje Ci za przepis.
blume.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Moje pierniczki już upieczone. Piekłam 12 minut w 180 stopniach. Niestety, nie dałam do ciasta tej dodatkowej szklanki mąki, więc było lepkie i wymagało obfitego podsypywania przy wałkowaniu i wykrawaniu, czego nie lubię.

EDIT:
Niestety, pierniki smakiem też nie zachwycają.
Ale są na szczęście przepisy, w których i ciasto się cudownie wałkuje bez żadnego wspomagania, i smak w moim guście, więc powtarzać nie będę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Ja też zagniotłam ciasto. Dodałam dodatkową mąkę ale mimo, że juz 3 dni leżakuje to jest jednak lepkie. Ciekawe czy dłuższe leżakowanie coś pomoże

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy