truska
Member
- Wrz 17, 2007
- 26
- 0
- 0
bakerlady @ 23 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=766335Blog będzie, może już w ten weekend ? Trochę inny w formie i treści , ale będzie![]()
bakerlady @ 23 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=766335Blog będzie, może już w ten weekend ? Trochę inny w formie i treści , ale będzie![]()
Malta_79 @ 20 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=765073Składniki:
* 2 szklanki miodu
* 1 szklanka cukru
* 200 gr masła
* 150 gr smalcu
* 3 torebki przyprawy piernikowej (łącznie ok. 120 gr)
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka imbiru
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* 1 1/2 łyżeczki sody
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jajka
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720
* 1/2 szklanki śmietany
* 50 gr suszonej żurawiny
* 50 gr posiekanych orzechów włoskich
* 50 gr płatków migdałowych
* 50 gr rodzynek
* marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
* rozbełtane jajkoJaka ma być w końcu ta mąka żytnia, typ 720 czy razowa ( bo jak razowa to typ 2000 a nie 720) ? a może to już nie ma większego znaczenia?
Będę robić to ciasto. Moja mama pamięta z dzieciństwa pierniki jakie piekła jej ciocia ( siostra mojej babci, ponad pół wieku temu) pamiętała, że dodawany był smalec do ciasta i że długo leżakowało przed pieczeniem, niestety przepisu niet i nie mogę jej dogodzić żadnym z wypróbowanych do tej pory, może akurat to będzie to!![]()
BeataSz @ 26 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767538Nie lubię kminkuA anyż lubisz?
Jest jednym ze składników przyprawy Kotanyi. Osobiście go nie cierpię, więc niemal płakałam, jak upieczone z tą przyprawą pieniki nie nadawały się dla mnie do jedzenia...![]()
BeataSz @ 26 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767588chyba pominę, bo nie widziałam u mnie mielonego, tylko w całościPopatrz dobrze - właśnie wczoraj kupiłam pierwszy raz w życiu mielony kminek z Kamisu. Na pewno go wcześniej u mnie nie było.![]()
Malta_79 @ 26 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767749BeataSz, machnęłam się: ma być żytnia 720
Nie stresuj się, nie machnęłaś się. Tak było w oryginalnym przepisie na blogu Bekerlady.
Teraz po Jej wyjaśnieniu o jaką mąkę chodzi może dobrze byłoby, żebyś przeedytowała swój post i wykreśliła z przepisu słowo "razowej" ze składników.
Joanna @ 26 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=767758Popatrz dobrze - właśnie wczoraj kupiłam pierwszy raz w życiu mielony kminek z Kamisu. Na pewno go wcześniej u mnie nie było.
Dziś dość dobrze patrzyłam ( chyba z 15 minut stałam przy przyprawach i czytałam napisy na wszystkich torebeczkach) ale pochodzę jeszcze po innych sklepach, bo szukam przecież też tej przyprawy do piernika Kotanyi. Tylko, że w moim mieście nie ma zbyt wielu sklepów w których byłby duży wybór przypraw...No ale dzięki, będę większą uwagę zwracać.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.