Jeszcze jedna pizza na cieniutkim cieście

Agatka

Member
Sie 28, 2006
3,106
0
0
Kolejny raz pieke pizze z tego przepisu. Jest to moj nr 1
cienko rozwalkowana, z ostrym sosem pomidorowym, duza iloscia mozzarelli, po prostu pycha.

Domownicy orzekli ze w zadnej z wloskich knajpek nie jedli takiej dobrej
Marghe dziekuje
icon_smile.gif




ps. zdjecie wstawie pozniej
icon_smile.gif



edit:
P8090094.jpg


P8090096.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Mam dokładnie taki sam przepis na pizze (z malutkiej książeczki kupionej dekadę temu), tylko u mnie ona zawsze mocno wyrasta.
Tzn wyrastała gdy piekłam na blasze. Po zakupie kamienia do pizzy - ciasto faktycznie tak mocno nie rośnie.

cc_pizza.jpg

Zastanawiam się jednak, co byłoby gdybym ciasto podzieliła na 2 części i cieniej rozwałkowała?
Myślicie, że pizza będzie cieńsza, a do tego zyskam 2
icon_mrgreen.gif
?
 

Załączniki

  • cc_pizza.jpg
    cc_pizza.jpg
    358.4 KB · Wyświetleń: 4

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Nie omieszkam się wypróbować. W wersji z pomidorami, listkami bazylii, czosnkiem. Może jeszcze pseudoricottą, co to ją zakupiłam i przypomina raczej dosyć zwarty biały ser.

Edit: Potwierdzam, bardzo dobre ciasto. Cienkie i chrupiący spód
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,291
263
83
Ciasto jest rewelacyjne!!!
A do tego proste i szybkie w wykonaniu - pyszności
icon_smile.gif
)

Dzięki Ci Marghe za przepis
icon_smile.gif
 

aniusia

Member
Gru 18, 2008
23
0
0
Serdecznie polecam ten przepis, byla to moja pierwsza pizza na cienkim spodzie, jak sie okazuje, nasza ulubiona i do powtorzenia setki razy. Juz sie nie moge doczekac, az sie brzuchy po Swietach "uspokoja" zeby ja znowu zrobic
Dodaje kilka zdjec :







Pokaż załącznik 36725







 

Załączniki

  • IMG_6318.JPG
    IMG_6318.JPG
    806 KB · Wyświetleń: 0

aniusia

Member
Gru 18, 2008
23
0
0
a tutaj pizza juz pokrojona
IMG_6332.JPG
 

Załączniki

  • IMG_6345.JPG
    IMG_6345.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_6332.JPG
    IMG_6332.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Marghe, dziękuję za przepis!
Ciasto wyszło super i jest naprawdę pyszne
anbetung.gif

 

ZosiaSamosia

Member
Cze 10, 2009
43
0
0
Juz myślałam , ze znalazłam idealny przepis , po zrobieniu kilkukrotnie napoletana .
Jednak skusiłam się jeszcze na tą .
Oglaszam ja najlepszą pizza pod słoncem.
mniam.gif

Robie ja w 300C przez 7 minut
Pycha
 

aga_mama

Member
Maj 23, 2007
1
0
0
Marghe, ciasto przepyszne, wypróbowaliśmy już mnóstwo przepisów, szukając smaku z Toskanii - pizza na tym cieście, z tradycyjnym sosem i mozzarellą to jest właśnie to!
Dzięki za ten przepis :-D
 

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Robiłam już 2 razy pizzę ( ciasto wg podanych składników) samodzielnie. Wyszło bardzo dobrze, jednak trochę zbyt twardawe... Czy coś robię źle ? A przecież wszystko wg przepisu... Słodkie wypieki drożdżowe wychodzą mi pięknie puszyste, na pizzę zaś zbyt chrupiące. Chyba muszę jednak trochę się wprawić...
 

plastikman

Member
Lip 2, 2009
2
0
0
Wreszcie jakis normalny przepis na pizze, w interencie mozna spotkac rózne absurdalne przepisy typu
-ciasto na pizze z proszkiem do pieczenia i margaryna
-ciast z 12 jajek
- ciasto z 20 łyzej oleju z oliwy...
Chciałbym jednak zaznaczyc , że ze zwykłej mąki i tak nei da sie rozciągać ciasta jak zawodowcy. Ciasto ze zwykłej mąki ma mniejsza wytrzymałość na rozciąganie i wchłania więcej wody - wiec jest ciezkie.
 

Tompey

Member
Paź 28, 2009
1
0
0
Witam:)
wink.gif

robilem dzis pizze wedlug tego przepisu... nie moglem uformowac ciasta w kulke bo lepilo sie do rak... oblepilo mi rece tak, ze wygladalo to jak rekawiczki... troche lepiej bylo jak usmarowalem rece oliwa... juz nie lepilo sie do rak, ale do deski na ktorej ciasto ugniatalem... pozniej lepilo sie do walka, poki nie posmarowalem go oliwa... chyba nie powinno tak byc, co?
gruebel_2.gif
co robie źle?

Jaką konsystencje powinno mieć ciasto? no i jak to piec? w ilu stopniach i jak długo?
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
jak az tak sie lepilo trzeba bylo troszke podsypac maka, u mnie pizza sie piecze w 250 stopniach przez 12 min
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: