Jeszcze jedna pizza na cieniutkim cieście

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
400 g mąki
25 g drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
oliwa

drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść (ja zagniatałam Kiciem)
Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić
Rozwałkowac itp

Temperatura jak najwyższa
piec aż się zacznie rumienić

nasza była z sosem pomidorowym podstawowym (sol, pieprz), mozzarellą, rokpolem i speckiem
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przy braku czasu, czemu nie. Chociaz ja wole miec jednak w lodowce napoletane na czarną godzinę ;)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no czasem tak jest... ona ma tak malo drozdzy, ze jesli z jakiegos powodu warunki atmosfetyczne jej nie służą, to potrzebuje dużo czasu...
icon_sad.gif


a kamien już macie? 8)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jak to gdzie, on nie wychodzi z piekarnika
icon_smile.gif


piękne :!: :!: :!: obłozenie, pizza blada jakaś ;)
icon_razz.gif
ja to lubie jak mi wyjda takie mocno brązowe plamy w neiktorych miejscach pizzy (i od spodu)
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
OK... mi niestety nie zawsze wychodzi taka z brazowymi łatami, jak na Twoim zdjeciu z Neapolu
icon_sad.gif
ach jak ja musze do Neapolu!
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jeszcze nie, bo nie chce mi sie jezdzic w taka pogode...

a lubisz spód rzymski?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no tak, ta al taglio to co innego, mi chodzi o ten cieniutko spód rzymski w normalnej pizzy
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Zrobiłam, ciasto jest genialne, nie umiem rozciągać jak zawodowcy, więc rozciągałam jak zwykle na wysmarowanej tłuszczem blaszce dp pieczenia. Ciasto się prawie rwało taką cieniutką zrobiłam :lol: wyszła mi wielka na całą blachę z piekarnika :lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
moja pizza właśnie siedzi w piekarniku rzeczywiscie cieniutka. Później wstawie foto i zdam relacje smakowe ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mmmm boskie! ciasto jest przepyszne i chrupiące, lepszego nie jadłam w ogóle to chyba moja nalepsza pizza w życiu, od dzisiaj kocham szpinak :mrgreen:

pic000038yb.jpg
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Sylwio rewelacyjny smak brzeżka, prawda? :lol:
Ja zawsze wyrzucam brzeg, a w tej pizzy zjadłam go z wielkim apetytem :lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ja tam zawsze z największą checią zjadam boczki :mrgreen: ale te są rzeczywiście pyszne
 

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
Ja także wykorzystałam to ciasto! Bardzo dobre!
Na początku troche urosło, ale potem opadło, boki się przypiekły pieknie!
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić bo zapach piekącej się pizzy wzmógł głód, ślinotok powodując i nie było czasu na zdjęcia ;)
Dzięki za przepis! I koniecznie muszę dodać, że ja także w życiu lepszego ciasta nie zrobiłam
icon_razz.gif