IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto drożdżowe dla zapracowanych lub leniwych
hazo
post 8 Apr 2006, 09:37
Post #21


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.359
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Sylwia, piękna ci wyszła :!:
Solą się nie przejmuj. Gorzej, jakbyś chleba nie posoliła , tutaj szczypta radykalnie smaku nie zmienia. Ja swoją trzymałam około godziny licząc od włożenia. Każdy piekarnik jest inny, trzeba sprawdzać patyczkiem.

CYTAT(Paulinka)
Bo moja leniwa drożdżówa smakuje bardziej piaskowo niż zwykła

Paulinko, ale chyba nie z tego przepisu ? Tu raczej w pierwszym momencie wydaje się, że ona jest za bardzo drożdżowa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 8 Apr 2006, 10:08
Post #22


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



dziekuję dziewczyny strasznie cieszę się że komuś się podoba Paulinko mi baba smakuje pysznie drożdżowo icon_razz.gif tata się zajadał, mama z siostrą na studiach to jeszcze nie wiem ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 8 Apr 2006, 11:57
Post #23


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



nie, nie z tego inny przepis i inne wykonanie tą też bym mogła kiedys sprobować ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 9 Apr 2006, 21:30
Post #24


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.803
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



Dzis piekłam i o dziwo wyszła
Rzeczywiście robi sie sama...
Dla mnie jednak za bardzo czuc drożdże, byc może proces fermentacji jest zbyt długi, nie mam pojęcia.

w każdym razie - dzieki za przepis
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sylwia18
post 10 Apr 2006, 05:25
Post #25


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.577
Dołączył: 24-September 05
Skąd: Yatton, UK
Użytkownik nr: 778



a ja lecę donieść że jak na mój gust baba kolejnego dnia była smaczniejsza niż pierwszego dlatego jak ktoś chciałby zrobić ciacho przed świętami to polecam tą
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dominique
post 10 Apr 2006, 08:31
Post #26


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 186
Dołączył: 6-February 06
Skąd: Niemcy
Użytkownik nr: 1.346



Sylwia, stwierdzilam to samo! Na drugi dzien jeszcze lepsza, o dziwo, bo to ciacho drozdzowe!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
imamcia
post 10 Apr 2006, 09:29
Post #27


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.398
Dołączył: 29-November 05
Skąd: L.....:)
Użytkownik nr: 1.028



Robiłam na niedzielę, fotki nie zdążyłam zrobić, bo już w sobotę, po upieczeniu wyżarli!!!! Potwory jedne!!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nesia
post 25 Jul 2006, 12:47
Post #28


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 640
Dołączył: 22-June 05
Użytkownik nr: 587



Oj robie dzisiaj i tak bardzo chce , zeby wyszla....przeciez przy niejnie ma w ogole roboty, to bylby idealny przepis na szybkie drozdzowe ciacho

P.S.....skladniki wymieszalam raniutko a po poludniu bede piekla....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nesia
post 25 Jul 2006, 19:50
Post #29


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 640
Dołączył: 22-June 05
Użytkownik nr: 587



Wyszlo, wyszlo

mam piekna babe w kuchni- a raczej jej resztki

dziekuje za super przepisik
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 25 Jul 2006, 20:53
Post #30


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.359
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Podobno na drugi dzień jest jeszcze lepsze. ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ja.1980
post 23 Feb 2007, 13:07
Post #31


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 210
Dołączył: 12-October 05
Użytkownik nr: 839



Też polecam jeść następnego dnia, bo nie wiedzieć czemu jest dużo lepsza (wilgotniejsza i w ogóle).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Patrycja
post 6 Apr 2007, 16:40
Post #32





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 13
Dołączył: 29-July 06
Użytkownik nr: 2.060



A ja mam pytanie być może głupie, ale się odważę: czy to może stać gdziekolwiek, czy musi być ciepło?
I drugie pytanko, będę próbowała zrobić z tego przepisu babkę wielkanocną. czy uda się w formie bez komina? Tylko taką mam icon_frown.gif
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Patrycja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 6 Apr 2007, 16:46
Post #33


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Patrycja, moim zdaniem jak sobie bedzie stać w normalnej temp, mniej będzie fermentować i mniej bedzie czuć drożdżami. A co do formy, to już chyba nieistotne, czy będzie kominek czy nie, więc piecz w czym tylko chcesz icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Patrycja
post 6 Apr 2007, 17:19
Post #34





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 13
Dołączył: 29-July 06
Użytkownik nr: 2.060



CYTAT(Paulinka @ 6 Apr 2007, 17:46 ) *
Patrycja, moim zdaniem jak sobie bedzie stać w normalnej temp, mniej będzie fermentować i mniej bedzie czuć drożdżami. A co do formy, to już chyba nieistotne, czy będzie kominek czy nie, więc piecz w czym tylko chcesz icon_smile.gif


Paulinka, dzięki wielkie. icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Patrycja
post 7 Apr 2007, 10:31
Post #35





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 13
Dołączył: 29-July 06
Użytkownik nr: 2.060



Kochani melduję, że baba właśnie została wyjęta z piekarnika. Środek niestety się zapadł, ale w smaku jest niezłe (zrobiłam też w zwykłej foremce, żeby było co spróbować.). Tak więc dzięki wielkie za przepis. anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni77
post 26 Apr 2007, 10:52
Post #36


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.558
Dołączył: 20-September 04
Użytkownik nr: 73



super to ciato, nieklopotliwe i zawsze sie udajace
robie teraz w wersji z rabarbarem w duzej tortownicy
posypuje rabarbarem cukrem kruszonka tylko dluzej w piecu siedzi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 26 Apr 2007, 13:39
Post #37


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



CYTAT(hazo @ 7 Apr 2006, 15:14 ) *
dominique
Spróbuj zajrzeć. Tam były jakieś opinie i rady.
Mnie też w pierwszej chwili przeszkadzały drożdże, potem gdzieś się ulatniają. Ja chyba następną spróbuję zrobić z drożdżami instant. Ale z drugiej strony 5 dkg drożdży na 0,5 kg mąki to przecież nie jest dużo.
Bardzo ładna Ci wyszła <!--emoid:anbetung:--><!--endemo-->


5 dkg drożdży na 0,5 kg mąki to jest bardzo duzo. Podwojna dawka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
moni77
post 26 Apr 2007, 13:47
Post #38


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.558
Dołączył: 20-September 04
Użytkownik nr: 73



ja robie z opakowania suchych na pol kilo maki i jest OK
Go to the top of the page
 
+Quote Post
skanna
post 26 Apr 2007, 14:12
Post #39


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.845
Dołączył: 21-March 06
Użytkownik nr: 1.535



CYTAT(Linn @ 26 Apr 2007, 14:39 ) *
5 dkg drożdży na 0,5 kg mąki to jest bardzo duzo. Podwojna dawka.


Tylko podwójna? No patrz Linn, jak napisałam, że daję 25 g drożdży na pół kg mąki, to też było dla Ciebie za dużo.
To ile w końcu byłoby dobrze wg Ciebie :D ?

Poza tym, może to dla Ciebie nie do uwierzenia, ale są ludzie, którzy naprawdę lubią smak drożdży i po to pieką drożdżowe ciasto, żeby smakowało ono jak drożdżowe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 26 Apr 2007, 14:33
Post #40


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.359
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



CYTAT(skanna @ 26 Apr 2007, 15:12 ) *
Poza tym, może to dla Ciebie nie do uwierzenia, ale są ludzie, którzy naprawdę lubią smak drożdży i po to pieką drożdżowe ciasto, żeby smakowało ono jak drożdżowe.


Racja Skanna. daumen.gif Ja nie przepadam za ciastem drożdżowym, ale czasami robię babkę, jakieś drożdżówki, zawijańce cynamonowe. I wiem wtedy, że to jest ciasto drożdżowe i ich obecność mi nie przeszkadza. Jak bym chciała nie czuć drożdży, to robiłabym kruche, piaskowe lub jeszcze jakieś inne. Rozumiem, że trzeba ograniczać ilość drożdży w chlebie, żeby nie "leciał" drożdżami, ale w cieście drożdżowym... icon_question.gif
Nie można przeginać w żadną stronę. Ale to tylko moje zdanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 26th August 2019 - 06:11