- Lis 13, 2005
- 9,188
- 2,741
- 113
Jest tu już podobny przepis, ale wpisuję też ten, bo właśnie tytułem próby przedświątecznej je zrobiłam. Przepis pochodzi ze strony: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis14898.html
Wieczorem
1 szkl. cukru
5 dkg drożdży (można zmniejszyć tę ilość)
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
Rano następnego dnia
1/2 kg mąki pszennej
szczypta soli
Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko.
Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C.
Ciasto idealne dla osób zapracowanych lub leniwych. Praktycznie samo się robi. Jest wilgotne, pulchne, dosyć lekkie.
Wieczorem
1 szkl. cukru
5 dkg drożdży (można zmniejszyć tę ilość)
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1 szkl. mleka
Rano następnego dnia
1/2 kg mąki pszennej
szczypta soli
Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże. rozbełtane jajka, olej i mleko.
Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 1 godziny w 170°C.



Ciasto idealne dla osób zapracowanych lub leniwych. Praktycznie samo się robi. Jest wilgotne, pulchne, dosyć lekkie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: