IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ciasto na pierogi*
bajaderka
post 30 Nov 2004, 23:37
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Ciasto na pierogi

To jest ciasto dla tych, ktorzy jak ja uwielbiaja pierogi, ale nie lubia walkowac ciasta icon_biggrin.gif To ciasto walkuje sie jak marzenie, a przy tym jest bardzo smaczne


4 szklanki maki
2 duze jajka
5 lyzek gestej kwasnej smietany
3 lyzki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody

Make przesiac do duzej miski lub na stolnice, zrobic dolek w srodku, wbic jajka. Dodac smietane, olej i sol. Zamieszac ciasto, dodawac wode stopniowo wyrabiajac miekkie i latwo poddajace sie ciasto. Przykryc odwrocona do gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoTyLeK
post 5 Dec 2004, 15:40
Post #2


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 170
Dołączył: 26-November 04
Skąd: Białystok
Użytkownik nr: 202



to ciasto na pierogi jest rewelacyjne! Nigdy nie robie innego odkad zobaczylam ten
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reniula
post 7 Dec 2004, 16:37
Post #3


pomoc kuchenna
**

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 406
Dołączył: 6-December 04
Skąd: Sosnowiec
Użytkownik nr: 216



Potwierdzam,potwierdzam wałkuje sie piorunem
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 15 Dec 2004, 14:41
Post #4


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



To ciasto na pierogi to hit w moim domu.
Można je wywałkowac bardzo cienko, jeśli ktoś nie lubi grubaśnego icon_smile.gif
Klei się jak marzenie!
Wczoraj robiłam pierogi z kapustą i grzybami. Farsz z 1 kilograma kapusty i 10 dlg grzybów. Wyszło mi 120 pierogów.
Oczywiście używałam przydasia
Zamroziłam już moje pierożki. W Wigilię tylko hyc - do garnka icon_smile.gif


ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 20 Dec 2004, 11:50
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



eposko, a ciasto na ta ilosc pierogow to gniotlas z jednej porcji, czy jak?

i jak dokladnie robisz ten farsz?

i co to jest ten przydas do pierogow?

pzdr
yenn ktora sie wlasnie dowiedziala ze jeszcze pierogi ma robic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 21 Dec 2004, 11:53
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



Yenn, już lecę z wyjasnieniami.

Farsz robiłam tak:
kilogram kapusty kiszonej lekko opłukałam, odsączyłam i pokroiłam dość drobno.
Sporą ( jakieś 8 dkg) garść grzybów opłukałam, zalałam wrzątkiem i ugotowałam w sporej ilości wody ( jakiś litr z nawiązką).
Kiedy grzyby się ugotowały ( z pół godzinki), grzyby odsączyłam, a wywarem zalałam kapustkę i dusiłam, aż wiekszość płynu wyparowała.
Potem posiekałam w drobną kostkę jedną bardzo dużą cebulę i podmsażyłam ja na patelni ( dużej) ze spora kopyścią masła.
Na to wrzuciłam posiekane grzyby i chwilę podsmażyłam.
DO tego dorzuciłam kapustke i znowu jakiś czas podsmażałam doprawiając do smaku solą i pieprzem.
A potem siup - do pierogów.

Na tę ilośc farszu robiłam ciasto z jednej porcji. Wałkowałam dośc cienko ciasto.
A przydaś to jest taki np, jak pokazywała Sylcia, chyba w wątku o uszkach icon_smile.gif
CZyli to takie urządzonko, które z jednej strony ma kółko do wycinania, a z drugiej takie cóś to sklejania pierogów icon_smile.gif Ja to kupiłam w małym sklepie z AGD po nazwą "pierogrania"


ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 21 Dec 2004, 12:00
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189





bardzo bardzo dziekuje, bede robic farsz wg Twojego przepisu. przydasia nigdzie nie widzialam tylko takie szczeki do pierogow sciskania ale ja tym nie umiem

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ganga
post 23 Dec 2004, 21:47
Post #8


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 154
Dołączył: 14-December 04
Skąd: Francja/USA
Użytkownik nr: 221



zrobilam przed chwila pierogi z kapusta i grzybami na Wigilie i jestem zachwycona tym ciastem
(z tej porcji wyszlo mi 55 pierogow, uzylam 800 gr kapusty i 40 gr suszonych grzybow, plus jedna cebula)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
eposka
post 27 Dec 2004, 14:29
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2.445
Dołączył: 15-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 42



Pierogi wychodzą pyszne, to fakt.
U mnie w pierwszy dzień świąt kazali sobie ponownie ugotować pierogi i obsmazyć je icon_smile.gif Nie spoczęli aż nie wyjedli wszystkich icon_smile.gif A było ich w sumnie 120

Ciasto jest fantastyczne - szybciorem się zagniata, wałkuje, jak marzenie i klei z łatwością. Nic, tylko lepić pierogi

Teraz zrobię dla brata i bratowej icon_smile.gif
Z kurczakiem!


ewa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rataj
post 8 Jan 2005, 15:27
Post #10


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 197
Dołączył: 4-November 04
Skąd: Olsztyn
Użytkownik nr: 172



Superowe to ciasto!!!

Na początku miałem troche problemów bo zrobiłem za luźne.
Ale po poprawce było super.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jadwiga Wiecheck...
post 8 Jan 2005, 19:35
Post #11





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 19
Dołączył: 4-January 05
Użytkownik nr: 244



..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
BeataSz
post 8 Jan 2005, 20:06
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 10.233
Dołączył: 23-September 04
Skąd: lubelskie
Użytkownik nr: 90



Dziuniu, witaj nam. Witamy Cię wszyscy w "misz maszu", masz tam swój prywatny wątek powitalny, nie widziałaś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jadwiga Wiecheck...
post 8 Jan 2005, 22:19
Post #13





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 19
Dołączył: 4-January 05
Użytkownik nr: 244



..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Agama
post 17 Jan 2005, 09:38
Post #14


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 128
Dołączył: 21-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 86



TAK, TAK, TAK - to ciasto jest SUPER - pierwszy raz w zyciu robiłam pierogi - tzn, sama robiłam ciasto na nie - jestem pod wrażeniem że udało mi się i wyszły pierogi pyszne!!!!!! dziekuję ! pzdr, Agama
Go to the top of the page
 
+Quote Post
margolcia
post 23 Feb 2005, 18:09
Post #15


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.015
Dołączył: 9-November 04
Skąd: W-wa
Użytkownik nr: 179



Bajaderko - dzięki za przepis na pierogi! Jak wszystkie Twoje przepisy - są super. Zawsze robiłam tak tradycyjnie mąka+ciepła woda itd. teraz na pewno bedę robiła wg Twojego przepisu:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Basiuka
post 11 Apr 2005, 11:06
Post #16





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 81
Dołączył: 17-January 05
Użytkownik nr: 269



Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi. Zawsze się ich bałam icon_smile.gif ale ten przepis powalił mnie na kolana. Ciasto genialnie sie wałkuje, super się skleja, a przy gotowaniu w ogóle sie nie rozklejają icon_smile.gif tylko dłużej trzeba gotować takie pierogi - ja gotowałam ok. 13-15 minut i dopiero wtedy wydały mi się miękkie. Moja 2,5 letnia córka chodzi za mna i prosi o "kluseczki) icon_smile.gif dzieki Bajaderko. Juz skopiowałam sobie parę innych Twoich przepisów. SUPER!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 16 Apr 2005, 09:28
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.848
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



najlepsze ciasto na pierogi na całym świecie już mi pierogi nie straszne

Bajaderko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
syso
post 21 Apr 2005, 16:47
Post #18


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.152
Dołączył: 22-December 04
Użytkownik nr: 233



Ciasto rzeczywiscie fantastyczne, ale ze strachem musze przyznac, ze dalam duzo wiecej maki, bo sie lepilo i lepilo. Jakie duze maja byc te szklanki, bajaderko, ile tak w przyblizeniu w gramach, bo cos mi sie wydaje, ze te moje za male byly, tak okolo 170 gram w szklance sie zmiescilo.
Ciasto naprawde warte robienia mniAAAm ale troche sie wymeczylam z tym dosypywaniem maki, a i tak zrobilam za luzne i sie lepilo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malgosimi
post 11 Aug 2005, 19:33
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.404
Dołączył: 22-December 04
Skąd: z kuchni!
Użytkownik nr: 231



Cudowne ciasto! Brak mi słów. Niby co może być niezwykłęgo w cieście na pierogi. A jednak!
dzięki!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
yenulka
post 9 Dec 2005, 16:07
Post #20


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.354
Dołączył: 16-November 04
Skąd: zielonka k. w-wy
Użytkownik nr: 189



podnosze bo jutro u mnie pierogowanie wielkie juz na wigilie sie bedzie dzialo

pzdr
yenn
Go to the top of the page
 
+Quote Post

9 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd February 2019 - 09:53