Ciasto na pierogi*

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
0
0
Ciasto na pierogi

To jest ciasto dla tych, ktorzy jak ja uwielbiaja pierogi, ale nie lubia walkowac ciasta
icon_biggrin.gif
To ciasto walkuje sie jak marzenie, a przy tym jest bardzo smaczne


4 szklanki maki
2 duze jajka
5 lyzek gestej kwasnej smietany
3 lyzki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody

Make przesiac do duzej miski lub na stolnice, zrobic dolek w srodku, wbic jajka. Dodac smietane, olej i sol. Zamieszac ciasto, dodawac wode stopniowo wyrabiajac miekkie i latwo poddajace sie ciasto. Przykryc odwrocona do gory dnem miska i pozwolic ciastu "odpoczac" przez 10-15 minut. Podzielic ciasto na 4 czesci, trzy z nich trzymac przykryte wilgotna sciereczka, a jedna wywalkowac dosc cienko, wycinac pierogi. Nadziewac dowolnym nadzieniem. Powtorzyc z pozostalym ciastem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MoTyLeK

Member
Lis 26, 2004
170
0
0
to ciasto na pierogi jest rewelacyjne! Nigdy nie robie innego odkad zobaczylam ten
 

reniula

Member
Gru 6, 2004
406
0
0
Potwierdzam,potwierdzam wałkuje sie piorunem :mrgreen:
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
To ciasto na pierogi to hit w moim domu.
Można je wywałkowac bardzo cienko, jeśli ktoś nie lubi grubaśnego
icon_smile.gif

Klei się jak marzenie!
Wczoraj robiłam pierogi z kapustą i grzybami. Farsz z 1 kilograma kapusty i 10 dlg grzybów. Wyszło mi 120 pierogów.
Oczywiście używałam przydasia
Zamroziłam już moje pierożki. W Wigilię tylko hyc - do garnka
icon_smile.gif



ewa
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
eposko, a ciasto na ta ilosc pierogow to gniotlas z jednej porcji, czy jak?

i jak dokladnie robisz ten farsz?

i co to jest ten przydas do pierogow? :mrgreen:

pzdr
yenn ktora sie wlasnie dowiedziala ze jeszcze pierogi ma robic :dump:
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Yenn, już lecę z wyjasnieniami.

Farsz robiłam tak:
kilogram kapusty kiszonej lekko opłukałam, odsączyłam i pokroiłam dość drobno.
Sporą ( jakieś 8 dkg) garść grzybów opłukałam, zalałam wrzątkiem i ugotowałam w sporej ilości wody ( jakiś litr z nawiązką).
Kiedy grzyby się ugotowały ( z pół godzinki), grzyby odsączyłam, a wywarem zalałam kapustkę i dusiłam, aż wiekszość płynu wyparowała.
Potem posiekałam w drobną kostkę jedną bardzo dużą cebulę i podmsażyłam ja na patelni ( dużej) ze spora kopyścią masła.
Na to wrzuciłam posiekane grzyby i chwilę podsmażyłam.
DO tego dorzuciłam kapustke i znowu jakiś czas podsmażałam doprawiając do smaku solą i pieprzem.
A potem siup - do pierogów.

Na tę ilośc farszu robiłam ciasto z jednej porcji. Wałkowałam dośc cienko ciasto.
A przydaś to jest taki np, jak pokazywała Sylcia, chyba w wątku o uszkach
icon_smile.gif

CZyli to takie urządzonko, które z jednej strony ma kółko do wycinania, a z drugiej takie cóś to sklejania pierogów
icon_smile.gif
Ja to kupiłam w małym sklepie z AGD po nazwą "pierogrania"


ewa
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
:anbetung: :anbetung: :anbetung:

bardzo bardzo dziekuje, bede robic farsz wg Twojego przepisu. przydasia nigdzie nie widzialam tylko takie szczeki do pierogow sciskania ale ja tym nie umiem :mrgreen:

pzdr
yenn
 

ganga

Member
Gru 14, 2004
154
0
0
zrobilam przed chwila pierogi z kapusta i grzybami na Wigilie i jestem zachwycona tym ciastem :shock:
(z tej porcji wyszlo mi 55 pierogow, uzylam 800 gr kapusty i 40 gr suszonych grzybow, plus jedna cebula)
 

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Pierogi wychodzą pyszne, to fakt.
U mnie w pierwszy dzień świąt kazali sobie ponownie ugotować pierogi i obsmazyć je
icon_smile.gif
Nie spoczęli aż nie wyjedli wszystkich
icon_smile.gif
A było ich w sumnie 120

Ciasto jest fantastyczne - szybciorem się zagniata, wałkuje, jak marzenie i klei z łatwością. Nic, tylko lepić pierogi

Teraz zrobię dla brata i bratowej
icon_smile.gif

Z kurczakiem!


ewa
 

rataj

Member
Lis 4, 2004
197
0
0
Superowe to ciasto!!!

Na początku miałem troche problemów bo zrobiłem za luźne. :dump:
Ale po poprawce było super.
:cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Dziuniu, witaj nam. Witamy Cię wszyscy w "misz maszu", masz tam swój prywatny wątek powitalny, nie widziałaś?
 

Agama

Member
Contributor
Wrz 21, 2004
182
0
16
TAK, TAK, TAK - to ciasto jest SUPER - pierwszy raz w zyciu robiłam pierogi - tzn, sama robiłam ciasto na nie - jestem pod wrażeniem że udało mi się i wyszły pierogi pyszne!!!!!! dziekuję ! pzdr, Agama
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,018
0
0
Bajaderko - dzięki za przepis na pierogi! Jak wszystkie Twoje przepisy - są super. Zawsze robiłam tak tradycyjnie mąka+ciepła woda itd. teraz na pewno bedę robiła wg Twojego przepisu:) :anbetung:
 

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi. Zawsze się ich bałam
icon_smile.gif
ale ten przepis powalił mnie na kolana. Ciasto genialnie sie wałkuje, super się skleja, a przy gotowaniu w ogóle sie nie rozklejają
icon_smile.gif
tylko dłużej trzeba gotować takie pierogi - ja gotowałam ok. 13-15 minut i dopiero wtedy wydały mi się miękkie. Moja 2,5 letnia córka chodzi za mna i prosi o "kluseczki)
icon_smile.gif
dzieki Bajaderko. Juz skopiowałam sobie parę innych Twoich przepisów. SUPER!!!
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ciasto rzeczywiscie fantastyczne, ale ze strachem musze przyznac, ze dalam duzo wiecej maki, bo sie lepilo i lepilo. Jakie duze maja byc te szklanki, bajaderko, ile tak w przyblizeniu w gramach, bo cos mi sie wydaje, ze te moje za male byly, tak okolo 170 gram w szklance sie zmiescilo.
Ciasto naprawde warte robienia mniAAAm :mrgreen: ale troche sie wymeczylam z tym dosypywaniem maki, a i tak zrobilam za luzne i sie lepilo.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Cudowne ciasto! Brak mi słów. Niby co może być niezwykłęgo w cieście na pierogi. A jednak!
dzięki!