Pandoro di Verona

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Chętnie bym z Wami upiekła ją za tydzień w niedzielę, ale jestem w pracy
cry_1.gif
 
Mam już zero wolnego do świąt, ale obiecuję sobie, że zrobię sobie pandoro poświąteczne.
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Dziewczyny, ja też się z rozkoszą dołączę. Napiszcie - proszę - jaka właściwie mąkę powinnam zakupić (z tych powszechnie znanych)? Ach, i w jakich formach zamierzacie ją piec, oczywiście, jeśli nie macie jeszcze właściwej? Bardzo, bardzo proszę ...
wmann.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Bardzo się cieszę, że dołączycie!
banana.gif
Bardzo lubię współne pieczenie!
banana.gif


Może jeszcze ktoś się skusi?
icon_smile.gif




Janie, nie mam formy na pandoro, ale kusi mnie, by je upiec w dwóch jednorazowych foremkach na panettone, które kupiłam w tortowni.
icon_smile.gif

Manitoby też nie mam, więc pewnie tak jak poprzednio wezmę luksusową lubellę.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
 Zaczynam się zastanawiać czy nie upiec jej w nocy
gruebel_2.gif
Zrobię może nocne czuwanie
dump.gif
, bo tak kusicie. Zobaczę czy sił i chęci mi starczy po tygodniu pracy.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Margot -
daumen.gif
bussi.gif


Siostro, dlaczego podziwiasz?
Raczej nam zazdrość - to bardzo fajna zabawa!
icon_biggrin.gif
icon_wink.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
U mnie też cztery i dalszego rozmnażania nie przewiduję...
icon_wink.gif

Pandoro zaczeło właśnie wyrastać w formach. Zaryzykowałam i podzieliłam ciasto na dwie części. Mogę o nim zapomnieć na ponad cztery godziny ...
icon_smile.gif
 

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Dziewczyny, ja też robię ;) Mam pytanie - czy przy pierwszym wałkowaniu dać całe masło, złożyć, rozwałkować i znów złożyć, a kolejne 2 wałkowania już bez masła?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Bethan, miło, że do nas dołączyłaś.
icon_smile.gif

Przy pierwszym wałkowaniu połóż na środku kwadratu z ciasta miękkie masło w jednym kawałku. Złóż rogi ciasta do środka jak kopertę, przewałkuj całość jak w przepisie i złóż na trzy części. Po chłodzeniu powtórz wałkowanie i składanie. Dzięki temu masło utworzy warstwy podobnie jak w cieście francuskim.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Joanna, dziękuję za wskazówki. Tak właśnie pomyślałam o cieście francuskim ;) Moje Pandoro już wyrasta, podzielone na 2 części. Zaczynam piec o ... 21:30. Mam nadzieję, że będzie tak pyszne, jak Wasze
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Powoli, ale bardzo.
icon_smile.gif
Ze stosunkowo małej kuli wyrosła mi w tamtym roku baba - monstrum.
icon_wink.gif

Ja będę piec trochę wcześniej - koło 20.
icon_smile.gif

Trzymam kciuki, by Twoje pandoro były tak smaczne jak to, które piekłam poprzednio. Co do swojego mam podobne pragnienie...
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Joanna @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640845Powoli, ale bardzo.
icon_smile.gif
Ze stosunkowo małej kuli wyrosła mi w tamtym roku baba - monstrum.
icon_wink.gif

Ja będę piec trochę wcześniej - koło 20.
icon_smile.gif

Trzymam kciuki, by Twoje pandoro były tak smaczne jak to, które piekłam poprzednio. Co do swojego mam podobne pragnienie...
icon_wink.gif
W takim razie też trzymam kciuki
icon_smile.gif
Powiedz mi jeszcze, po upieczeniu zostawiasz chwilę jeszcze w piekarniku, czy od razu otwierasz drzwiczki?