Pandoro di Verona

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Joanna @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640848Otwieram od razu.
icon_biggrin.gif

Zawsze po zapachu wiem, kiedy ciasto jest już gotowe.
icon_smile.gif
Aha, oki. Ja się bardziej bałam, czy nie klapnie, niż "niegotowości". Niech się uda, niech się uda...!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Moje pandoro już gotowe.
icon_smile.gif

Przyznam się, że gdy wkładałam po malutkiej kulce ciasta na dno przepastnych form na panettone, ogarnęły mnie przez chwilę wątpliwości, czy dobrze robię, dzieląc je na pół. Przecież to ciasto zaledwie z pół kilograma mąki i tylko 18 g drożdży! Ale pomyślałam - co będzie, to będzie - najwyżej urosną tylko do połowy foremek...
icon_smile.gif

Ciasto jednak stanęło na wysokości zadania i urosło ślicznie, choć trochę nierówno....
icon_biggrin.gif

Roztacza teraz przepiękny maślano - waniliowy zapach na całą kapuściano - grzybową okolicę.
icon_wink.gif


pandoro1.jpg

pandoro2.jpg

pandoro3.jpg

Margot, co u Ciebie? Też powinnaś już wyjmować z piekarnika swoje baby!
icon_smile.gif

Bethan , kciuki trzymam nadal!
daumen.gif
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • pandoro1.jpg
    pandoro1.jpg
    26.7 KB · Wyświetleń: 8
  • pandoro2.jpg
    pandoro2.jpg
    30 KB · Wyświetleń: 8
  • pandoro3.jpg
    pandoro3.jpg
    27.4 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Udało się! I to jak się udało!!! Pięknie wyrosło, mam 2 pandoro plus jedno malutkie zrobione przez moją 5-latkę w małej foremce silikonowej w kształcie gwiazdki
icon_smile.gif
Smak jest NIESAMOWITY i wart tych godzin czekania.
Zdjęcia są, wkleję pewnie po świętach.
Joanno - dzięki za wskazówki! Obawiałam się właśnie tego, co to z tych małych kuleczek wyjdzie i to w dwóch formach! A wyszło cudo, piekielnie pyszne, bez problemu wyskakujące z foremek. No, teraz czekam tylko na reakcję rodzinki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Siostra_Ducket @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640914pieklas tylko w tych papierowych formach?
czy tez w jakiejś blaszcze?
Tylko w papierowych formach.
icon_smile.gif
One są dość solidne.
icon_smile.gif


Margot @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640917ja uparłam się na te foremki gwiazdki i mam dwie ,trochę przypiekłam
Śliczne! Jak prawdziwe pandoro!
icon_biggrin.gif
daumen.gif


Bethan @ 23 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640930Udało się! I to jak się udało!!! Pięknie wyrosło, mam 2 pandoro plus jedno malutkie zrobione przez moją 5-latkę w małej foremce silikonowej w kształcie gwiazdki
icon_smile.gif
Smak jest NIESAMOWITY i wart tych godzin czekania.
Bethan, ciesze się razem z Tobą i dziękuję za wspólne pieczenie!
icon_smile.gif
 

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Zjadłam 2 kawałki, o 2 za dużo ;P Brzuch mnie boli i mi niedobrze :D No ale ono takie pyszne, nie mogłam się oprzeć
mniam.gif


Dzięki dziewczyny za wsparcie i genialny przepis
anbetung.gif
 

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Ładne te Wasze Pandoro di Verona. Poddaję się , dopiero teraz wróciłam z pracy. Pandoro zrobię jednak za dnia i to po świętach.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Siostro, ja doszłam do wniosku, że ważniejsza od formy jest treść ....
icon_biggrin.gif

Dużo pysznych ciast napiekłam na święta, ale to mnie najbardziej zachwyca i zdumiewa, mimo, że jest w kształcie kulicza, a nie pandoro.
icon_wink.gif


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joanno a możesz napisać jak dokładnie przedłużyłaś formę obręczą od tortownicy?
Wasze ochy i achy bardzo mnie zainspirowały i mam zamiar piec tylko specjalistycznej foremki brak
icon_wink.gif

Ah i jeszcze jedno: czy w którymś momencie można zostawić ciasto na noc w lodówce? Np. podczas tych kilku chłodzeń ciasta?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Sylwio, po prostu na zwykłą formę babkową nałożyłam taką regulowaną obręcz do formowania tortów ( bez zapięcia).
Jednak bardziej polecam użycie dwóch mniejszych foremek - bardzo się wtedy martwiłam, że ciasto mi się dobrze nie wypiecze lub co gorsza opadnie ...

Co do nocy w lodówce - nie mam pojęcia....
dontknow.gif

Zawsze robiłam zgodnie z przepisem...
Ale jeśli już miałabym eksperymentować, to wstawiłabym je do lodówki na ostatnie, końcowe wyrastanie w foremkach ( zamiast 4,5 godz. w cieple). Rano wyjełabym je na jakieś 20 - 30 minut do pokojowej temperatury, a dopiero potem piekła.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
kusi mnie... bardzo mnie kusi, zwłaszcza, ze jestem teraz na zwolnieniu więc miałabym czas żeby ją dopieszczać, tylko w czym mam ją upiec
dontknow.gif
denknach.gif
gruebel_2.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Joasiu dziękuję
icon_smile.gif
Upiekę w dwóch foremkach, tak jak radzisz i zostawię na noc...zobaczymy co z tego wyjdzie
icon_smile.gif

Jutro dam znać jak wyszło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Beato - już Ty na pewno znajdziesz w domu jakieś odpowiednie formy....
icon_smile.gif
icon_wink.gif

Sylwio - trzymam kciuki !
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No dobra ! jutro z rana zacznę robić, bo już dziś za późno. No chyba, żeby tak jak Sylwia w foremce na noc do lodówki wstawić
gruebel_2.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATSylwia jak raz upieczesz to będziesz do niej (tzn przepisu) wracać
To ciasto to poezja!!!
I jak tu z Wami współpracować na ludzkich warunkach kiedy tak zachęcacie do pieczenia
icon_mrgreen.gif
Słowka z hiszpańskiego mogą poczekać, idę działać
icon_biggrin.gif



BeataSz @ 18 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=662857No dobra ! jutro z rana zacznę robić, bo już dziś za późno. No chyba, żeby tak jak Sylwia w foremce na noc do lodówki wstawić
gruebel_2.gif
Ja tam ryzykuje
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy