Vermont Sourdough

ewiwa

Member
Lip 26, 2011
16
0
0
Witajcie,
do tego Vermonta podchodzę już czwarty raz i nie mogę go opanować, choć jest nadzieja, bo kolejne bochenki są coraz lepsze. Zakwasy (żytni i pszenny) mam od stycznia dzięki inspiracji Tatter. Jakoś te chleby lepiłam, nie było łatwo. Aż znalazłam stronę mirabbelki i tam mnie oświeciło na przepisie na podstawowy mieszany. Nareszcie znalazłam opis konsystencji i regulowania ilości wlanej wody oraz okresu wyrastania. Chleby wychodziły cudne i pyszne. I bez drożdzy.
No ale przejdę do mojego problemu z Vermontem. Wszystko jest cacy, ale wyrasta mi on w koszyku jakieś 8 godzin. W kuchni, nie w igloo. Pierwszy raz po 3 godz poszedł do kosza - nic nie urósł. Inny po 5 też nie wypełnił koszyczka, bałam się, że będzie za kwaśny no to upiekłam. Wyszła gliniasta cegła, ale z braku chleba rodzinka wzięła i nawet zjadła. Zawzięłam się, bo faktycznie smak jest taki bardzo "chlebowy" i bardzo mi odpowiada. Ostatnim razem wyrastał 8 godz. w lodówce, ale w ogóle nie ruszył. Po wyjęciu czekał ze 3 godz, ale musiałam wyjść, więc znów wylądował w lodówce na jakieś 4 godz. Po ponownym wyjęciu dochodził nad ciepłym piekarnikiem jeszcze ze 3 godz, tak długo aż objętościowo był dobry. W końcu pieczenie i efekt był powalający. Wspaniały smak miękiszu, lekko tylko kwaskowy, dużo małych podłużnych dziurek. Warto było czekać.
Tylko dlaczego ten skubaniec tak długo rośnie? Ostatnio nawet dostał 1/8 łyżeczki drożdży, ale wciąż się leni. Robię jak przepis przykazał, zakwasy mam na razowych mąkach, fermentacja 14 godzinna, autoliza 45 min., ciasto zakwaszone 2,5 godz. z 3-krotnym przebijaniem. Wyrastam w koszyku na papierze do pieczenia i z tym papierem kładę na kamień bez odwracania, bo chleb luźny jest. Mąka lidlowa 11 g białka + żytnia żurkowa 700, woda przegotowana z brity.
Ferment bąbelkuje, inne ciasta np polski od tatter wychodzą normalnie a tu coś ewidentnie robię źle. Źle, bo nie mogę skalkulować czasu, a nie że w smaku zły.
Mam pewne podejrzenia, urabiam mikserem dłużej jak 2 min, bo ciasto się niestety lepi. Do 5 min i potem trochę na blacie z mąką, żeby odlepić od rąk. Może to zdecydowanie za długo? Wyrastam w koszyku w zawiązanej foliówce, a po dłuższym czasie skrapla się woda w torebce. Może trzeba wyrastać pod ściereczką? Do tego z początkowego zaczynu nie odbieram dwóch łyżek. Zakwasy mam w słojach, razowe, bąbelkujące, dokarmiane regularnie.
Co jest nie tak? Chleb nie ma siły wyrastać, choć w czasie składania bąble w cieście są. Zbyt młody zakwas? Czy jak dam więcej sfermentowanej części to będzie lepiej, czy tylko kwaśniej? Drożdży wolałabym uniknąć.
Będę wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.
Pzdr
E.
 

libra777

Member
Mar 21, 2010
11
0
0
I ja upiekłam ten chleb i powiem że jest rewelacyjny, mój po wyjęciu z lodówki musiał jeszcze ok. 2 godz wyrastać , jednak i tak nie wyrósł tak jak wasze , mimo to był na prawdę pyszny chrupiąca skórka i mięciutki środek na pewno do powtórki , mój dodatkowo posmarowałam jajkiem i posypałam makiem
tilda%20listopad%202011%20020.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
pochwalę się swoim wypiekiem
wyrastał w lodówce 18 godzin
smakuje lekko kwaskowato
dosyć długo trzeba czekać na efekt
 

Załączniki

  • DSC09107.JPG
    DSC09107.JPG
    44.7 KB · Wyświetleń: 2

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Ten chleb to moja zmora. Udaje się, a jakże, ale nie umiem się powstrzymać żeby nie pożreć połowy bochenka na świeżo z samym masłem. Mąż mi w tym dzielnie asystuje :D Chlebek pyszny (a nie jestem wielbicielką jasnego pieczywa) i mimo, że wydawał mi się skomplikowany to wcale taki nie jest.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Dzisiaj przyszła kolej na VS,zobaczymy co z tego wyjdzie...na pewno znajdzie się cos do czego się przyczepie
icon_wink.gif

Planuje jeden upiec dziś a drugi odstawić na leżakowanie do lodówki na noc i upiec jutro.
Będę wdzięczna za każdego zaciśniętego kciuka
icon_smile.gif

 

sylwia233

Member
Wrz 19, 2007
1
0
0
Uwielbiam ten przepis i znów po kilku latach zaczęłam go piec po uzyskaniu dobrego zakwasu
Oto dzisiejszy wypiek po nocnym leżakowaniu w lodówce

14938236_355989674745115_5521814210043511308_n.jpg
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Upiekłam i ja. Na próbę, z połowy porcji.

Nie mam mąki pszennej chlebowej, więc dałam 250g maki pszennej 650 i 125g graham 1850 . Do tego 50g mąki żytniej 1400.

Ciasto bardzo się lepiło. Niestety nie mam robota do wyrobienia ciasta, więc wszystko ręcznie. W efekcie trochę podsypywałam tej mąki, mimo zaleceń Hamelmana żeby tego nie robić.
Od razu też nastawiłam się na 18 godz. garowanie ciasta w lodówce. Ogrzewałam później ponad 2 godz. w piekarniku pod lampką, dopóki nie wyrósł, tak jak uważałam, że powinien.

Nacięcie bardzo nieprofesjonalne, pierwsze w życiu
icon_smile.gif


Chleb jest przepyszny, na 100% do powtórki
daumen.gif


20210314_112638.jpg

20210315_055347.jpg

Teraz to ja już nigdy nie schudnę
cry_1.gif


 

Załączniki

  • 20210314_112638.jpg
    20210314_112638.jpg
    202 KB · Wyświetleń: 63
  • 20210315_055347.jpg
    20210315_055347.jpg
    208.9 KB · Wyświetleń: 62

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,657
2,955
113
Pocieszę Cię, Siedmiokropko, że od samego chleba trudno utyć.
icon_mrgreen.gif

Piękny chleb upiekłaś.
daumen.gif
Wyrazy podziwu tym większe, że wybrałaś na start wcale nie tak łatwy chleb.
icon_smile.gif

 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
A to "nieprofesjonalne" nacięcie wygląda jak jakiś tajemniczy symbol, np. znak templariuszy
daumen.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
No i klapa.

Moim zdaniem błąd w pieczeniu, a może również za krótkie garowanie. Dobrze, ze lubię taką spieczoną skórkę
icon_lol.gif


20210320_121225.jpg

No nic, uczę się dalej
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 20210320_121225.jpg
    20210320_121225.jpg
    348.9 KB · Wyświetleń: 72

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,418
113
Dziś, po prawie 12-letniej przerwie, upiekłam ten chleb z połowy porcji.
Jeszcze jest za gorący, żeby go kroić, a jestem bardzo ciekawa przekroju.
vermont.jpg
Muszę jeszcze zmniejszyć ilości, bo dla mnie taki chleb jest zbyt duży.vermont2.jpg

Dodałam przekrój i zmieniłam zdjęcie całości na trochę mniejsze. Nie wiem dlaczego niektóre fotki pokazują się takie duże.
mysli.gif
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,657
2,955
113
Ja cię... I to dopiero jest chleb! :shock:
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Dziś, po prawie 12-letniej przerwie, upiekłam ten chleb z połowy porcji.
Jeszcze jest za gorący, żeby go kroić, a jestem bardzo ciekawa przekroju.

Muszę jeszcze zmniejszyć ilości, bo dla mnie taki chleb jest zbyt duży.

Dodałam przekrój i zmieniłam zdjęcie całości na trochę mniejsze. Nie wiem dlaczego niektóre fotki pokazują się takie duże.
mysli.gif
Chleb rzeczywiście piękny, zreszta jak wszystkie Twoje chleby 😍

Co do zdjęć, to tez mam ciągle dylematy jakie wstawiać. Przydałaby się jakaś instrukcja jaki format/wymiary są na nowym forum zalecane.