KREM Z MASCARPONE I MLEKA SKONDENSOWANEGO SLODZONEGO
bialy, kakaowy i kawowy
Do przekladania tortow, do tiramisu' / pozwala ominac surowe jajka /, jako deser sam i z dodatkami.
Cos dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia w robieniu kremow. Malo skladnikow, szybki w przygotowaniu i moze miec 3 wersje. Oprocz podstawowej takze kakaowa i kawowa.
Przepis i zdjecia:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227
250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru slodyczy /
- przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski
- zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera
- dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac
- ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g /
Dodajac niewielka ilosc kakao lub kawy rozpuszczalnej mozna uzyskac wersje kakaowa i kawowa.
Krem mozna zamrozic. Po wyjeciu z zamrazalnika przelozyc do lodowki, a potem wymieszac dsc energicznie drewiana lyzka / NIE MIKSEREM /.
Ja zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie cala puszka / 397 g mleka skondensowanego /. Wystarczylo to na podwojne przelozenie i pokrycie tortu o srednicy 26 cm. Nastepnym razem zrobie jednak z potrojnej: bedzie wiecej przelozenie i na podjadanie w czasie produkcji.
Tak wyglada porcja tortu:
bialy, kakaowy i kawowy
Do przekladania tortow, do tiramisu' / pozwala ominac surowe jajka /, jako deser sam i z dodatkami.
Cos dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia w robieniu kremow. Malo skladnikow, szybki w przygotowaniu i moze miec 3 wersje. Oprocz podstawowej takze kakaowa i kawowa.
Przepis i zdjecia:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227
250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru slodyczy /
- przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski
- zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera
- dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac
- ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g /
Dodajac niewielka ilosc kakao lub kawy rozpuszczalnej mozna uzyskac wersje kakaowa i kawowa.
Krem mozna zamrozic. Po wyjeciu z zamrazalnika przelozyc do lodowki, a potem wymieszac dsc energicznie drewiana lyzka / NIE MIKSEREM /.
Ja zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie cala puszka / 397 g mleka skondensowanego /. Wystarczylo to na podwojne przelozenie i pokrycie tortu o srednicy 26 cm. Nastepnym razem zrobie jednak z potrojnej: bedzie wiecej przelozenie i na podjadanie w czasie produkcji.
Tak wyglada porcja tortu:

Ostatnią edycję dokonał moderator: