Krem z mascarpone i mleka skondensowanego slodzonego

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
KREM Z MASCARPONE I MLEKA SKONDENSOWANEGO SLODZONEGO
bialy, kakaowy i kawowy

Do przekladania tortow, do tiramisu' / pozwala ominac surowe jajka /, jako deser sam i z dodatkami.

Cos dla tych, ktorzy nie maja doswiadczenia w robieniu kremow. Malo skladnikow, szybki w przygotowaniu i moze miec 3 wersje. Oprocz podstawowej takze kakaowa i kawowa.

Przepis i zdjecia:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44227

250 g mascarpone
200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru slodyczy /

- przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski
- zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera
- dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac
- ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g /

Dodajac niewielka ilosc kakao lub kawy rozpuszczalnej mozna uzyskac wersje kakaowa i kawowa.

Krem mozna zamrozic. Po wyjeciu z zamrazalnika przelozyc do lodowki, a potem wymieszac dsc energicznie drewiana lyzka / NIE MIKSEREM /.

Ja zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie cala puszka / 397 g mleka skondensowanego /. Wystarczylo to na podwojne przelozenie i pokrycie tortu o srednicy 26 cm. Nastepnym razem zrobie jednak z potrojnej: bedzie wiecej przelozenie i na podjadanie w czasie produkcji.

Tak wyglada porcja tortu:


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wrz 13, 2004
2,992
0
0
czuję, że taka śmietankowa masa by mi podpasowała
lecker.gif

kawowa z resztą też

do wypróbowania na pewno
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
0
Być może Linn ma mniej słodkie mleko niż jest w PL
icon_wink.gif
.
Zrobiłam dzisiaj ten krem, na 500g mascarpone dałam 250 ml mleka skondensowanego i jak dla nas jest on za słodki, myślę, że 200ml spokojnie by wystarczyło.
No i ja zrobiłam bez dodatków, a kawa czy kakao chyba trochę tę słodycz przełamują.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Basiau, ja o ml nic nie wspominalam. Chodzi o gramy. Nie wiem akie masz puszki.
Ja mam puszki Nestle: 397 g. Do tortu 26 cm zrobilam z podwojnej porcji: 500 g mascarpone i prawie 397 g mleka / nie trzeba gotowac: byc moze zrobie kiedys eksperyment z takim ugotowanym /. Zostalo mi niewiele: do oslodzenia 3 kaw chyba.
To sa takie puszki:
http://ovosodo.blogspot.com/2007/11/crema-...ile-al-mou.html

Nalezy probowac od 150 g / na 250 g mascarpone /, a potem zatrzymac sie w momencie osiagniecia pozadanego smaku /.

Tu jest tort:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=24502
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
0
Użyłam takiego mleka.
Na puszce jest też podana gramatura produktu a nie jego objętość, jednak ja piszę o ml, bo użyłam do odmierzania miarki od thermomixa która ma pojemność 100ml. Ale jak sobie teraz zważyłam i policzyłam to te moje 250ml wychodzi na mniej więcej ilość Twoich gramów.
Zwracam honor
icon_razz.gif

Krem jest smaczny i na pewno go wykorzystam jeszcze nie raz, bo przede wszystkim jest bardzo łatwy do przygotowania. No i zdecydowanie dobrze mu robi
icon_wink.gif
jak trochę posiedzi w lodówce.

A to mój niewyględny produkt

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
zrobiłam bo mi zalega od czwartku trochę mleka słodzonego
z pół porcji ,jako dodatek do ciasta ,ale dobry też do wylizywania palcem
Krem jest biały ,tu na zdjęciu jest po prostu robiony bez słońca ,bo znowu brak słońca
icon_rolleyes.gif


100_1478.jpg
 

Załączniki

  • 100_1478.jpg
    100_1478.jpg
    493.3 KB · Wyświetleń: 14

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tak mi sie wydaje, ze mleko slodzone jest wszedzie takie samo / jesli chodzi o zawartosc cukru: wielkanocne "przygody" z gtowaniem tego mleka wskazuja chyba jednak na rozna jakosc /. Nie trzeba odmierzac: i tak wlewa sie partiami.
Krem jest prosty i chyba nie moze sie nie udac. To jedna z jego zalet: miesiac temu robilam tort i z obawy, ze jakis krem mi nie wyjdzie, zrobilam z sama bita smietana i truskawkami. Za bita smietana jednak nie przepadam. A tu bez ryzyka i szybko mozna zrobic dobry krem.
Znalazlam jeszcze podobne z philadelfia i inny ze smietena. Az strach probowac tyle lakoci
gruebel_2.gif
Chyba nie potrzebnie zagladam do tamtego dzialu: znalazlam jeszcze kilka takich prostych.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie, mozna przekladac od razu. Wlasnie dlatego wydaje mi sie genialny: malo skladnikow, prpsty do zrobienia, zadych niespodzianek i natychmiat gotowy do uzytku.
 

Maraa

Member
Contributor
Mar 26, 2008
2,108
8
38
Zrobiłam ten krem i wykorzystałam do przełożenia kakaowego biszkoptu. Jest rewelacyjny, bardzo szybko się go przygotowuje i ma idealną konsystencję.
Biszkopt upiekłam z ośmiu jajek w tortownicy 26 cm, masę zrobiłam z trzech serków Mascarpone (250g) i jednej puszki mleka (533g). Krem był wystarczająco słodki.
Linn, dzięki za przepis.
cvety.gif

Torcik, który zrobiłam tutaj - https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...=20#entry707857
Niestety, nie mam zdjęcia w przekroju.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
To jest krem z serii "for dummies". Musi sie udac. A swinka urocza. Szcegolnie wietnie pezentuje sie na tym czekoladowym tle: jak to swinie
icon_mrgreen.gif
 

Maraa

Member
Contributor
Mar 26, 2008
2,108
8
38
Dzisiaj zrobiłam drugi raz torcik z tym kremem, tym razem mam zdjęcie w przekroju. Trochę jednak przedobrzyłam i do kremu dodałam startą czekoladę. Niestety, nie był to dobry pomysł, jak dla mnie było za słodkie.
 

Załączniki

  • DSC03031.JPG
    DSC03031.JPG
    3.1 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ale wyglada pyszalkowato...
mniam.gif
Nie moge ciagle robic tortow, a zjadloby sie, oj zjadlo... W dodatku do przepisow do testowania wstawilam jeden krem, a jutro wstawie simil ferrero rocher.
mniam.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Juz sa nowe do testowania
mniam.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jest taki jak super ubita smietana: nawet sztywniejszy. Mozna od razu przekladac.