IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> najłatwiejszy chleb drożdzowy, najłatwiejszy
barbi1
post 3 May 2008, 19:28
Post #1





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.404



znalazłkam ten przepis gdzies na internecie-------Autor: Grażyna Toruńczyk
robilam już parę razy, zawsze wychodzi super

Składniki
- 5 dag drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 80 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżka soli
- olej do natłuszczenia blachy

Sposób przyrządzania:
Drożdże rozprowadź w misce z wodą, dodaj, mieszając, większą część mąki. Przykry czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotuj blachę. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformuj bochenki i ułóż je na blasze (lub umieść ciasto w natłuszczonych formach keksowych). Nakryj je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny.

...ja pieke 45 minut , po 10 minutach zmniejszam temp. na 190 st.C

...autorka przepisu dadaje jeszcze ze :
Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chleba. Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami.


a to fotka mojego wypieku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
barbi1
post 3 May 2008, 19:33
Post #2





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.404



[a to fotka mojego wypieku[/quote]

Ten post został edytowany przez barbi1: 3 May 2008, 19:37
Załączone pliki
Załączony plik  IMG_1211.JPG ( 603.9K ) Suma pobrań: 36
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
barbi1
post 3 May 2008, 20:23
Post #3





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.404



zrobilam tez foto przepis na tem wypiek
pobawilam sie troche ..fotki z kazdego etapu pracy ...jak ktos chce to chetnie przesle ...piszcie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewelinka111
post 11 May 2008, 20:23
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 894
Dołączył: 13-October 07
Skąd: warmińsko- mazurskie
Użytkownik nr: 5.766



bardzo dobry chlebek icon_mrgreen.gif lecker.gif tylko skórka bardzo jest twarda , może trzeba czymś posmarować żeby była chrupiąca ( a może pieczenie w termoobiegu za bardzo wysusza skórkę ??? gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
daglo
post 11 May 2008, 20:38
Post #5


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 450
Dołączył: 1-January 08
Użytkownik nr: 6.977



CYTAT(ewelinka111 @ 11 May 2008, 21:23 ) *
bardzo dobry chlebek icon_mrgreen.gif lecker.gif tylko skórka bardzo jest twarda , może trzeba czymś posmarować żeby była chrupiąca ( a może pieczenie w termoobiegu za bardzo wysusza skórkę ??? gruebel_2.gif


tak wlasnie, pieczenie chleba w termoobiegu bardzo wysusza skorke, radze piec na normalnym pieczeniu, lub na specjalnym programie do chleba, niektore piekarniki taki maja. Zeby nie byl taki suchy mozna tez popsikac piekarnik woda zraszaczem do roslin przed wlozeniem chleba do piekarnika, psikac chleb w trakcie pieczenia lub wlozyc naczynie z woda, ale tego ostatniego nie probowalam. Raz upieklam chlebek na termoobiegu i byl strasznie wysuszony.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ewelinka111
post 12 May 2008, 07:58
Post #6


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 894
Dołączył: 13-October 07
Skąd: warmińsko- mazurskie
Użytkownik nr: 5.766



CYTAT(daglo @ 11 May 2008, 21:38 ) *
tak wlasnie, pieczenie chleba w termoobiegu bardzo wysusza skorke, radze piec na normalnym pieczeniu, lub na specjalnym programie do chleba, niektore piekarniki taki maja. Zeby nie byl taki suchy mozna tez popsikac piekarnik woda zraszaczem do roslin przed wlozeniem chleba do piekarnika, psikac chleb w trakcie pieczenia lub wlozyc naczynie z woda, ale tego ostatniego nie probowalam. Raz upieklam chlebek na termoobiegu i byl strasznie wysuszony.


popelniłam podstawowy błąd .igdy nie wiem co piec w termoobiegu ? a chlebek jest pyszny nastepnym razem dodam ziarna słonecznika .
a może posmarowac chlebek białkiem icon_question.gif icon_neutral.gif gruebel_2.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Szarotka
post 13 May 2008, 16:20
Post #7


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.293
Dołączył: 12-April 07
Użytkownik nr: 3.730



Bardzo dobry chleb, upiekłam z połowy porcji w keksówce i wyszedł jak malowany wyrośnięty zarumieniony i pyszny. Będę piekła go częściej i następnym razem z całej porcji.
Dzięki Barbi za świetny i prosty przepis cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 13 May 2008, 17:37
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Ja właśnie robię, tzn., nastawiłam do wyrastania. Trzymajcie kciuki, żeby wyszedł, bo to mój pierwszy chleb icon_mrgreen.gif

Robię z połowy porcji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 13 May 2008, 20:15
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Udał się freu.gif
Jest świetny. robiłam z połowy porcji, piekłam 10 min w 200st a potem 30 min w 180st. 2 razy podczas pieczenia psiknęłam wodą ze spryskiwacza do kwiatków, skórka wyszła miękka, podrumieniłam ją trochę górną grzałką.
Wierzch posypałam delikatnie sezamem i makiem.

Załączony plik  S4021257.JPG ( 35.53K ) Suma pobrań: 10


Załączony plik  S4021263.JPG ( 35.78K ) Suma pobrań: 5


Dziękuję za super przepis, na pewno będę powtarzać cvety.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maria z Łeby
post 13 May 2008, 21:38
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 31.422
Dołączył: 26-December 06
Skąd: z nad morza
Użytkownik nr: 2.941



Jaki śliczny Ci wyszedł daumen.gif , chyba i ja się skuszę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
orelia
post 13 May 2008, 23:25
Post #11


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.049
Dołączył: 25-June 07
Skąd: małopolska
Użytkownik nr: 4.445



Mała Mi PIEKNY, ja chyba też w najbliższym czasie spróbuje dla odmiany bo średnio 2x w tygodniu piekę chleb wieloziarnisty! Pyszniutki i też bardzo łatwy jest! lecker.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 14 May 2008, 13:12
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



gruebel_2.gif chyba złapałam chlebowego bakcyla, który tu się szerzy icon_lol.gif

Tylko patrzeć, aż maszynę kupię icon_redface.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwona44
post 14 May 2008, 13:15
Post #13


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.226
Dołączył: 13-June 07
Skąd: wrocław
Użytkownik nr: 4.326



CYTAT(Mała_Mi @ 14 May 2008, 14:12 ) *
gruebel_2.gif chyba złapałam chlebowego bakcyla, który tu się szerzy icon_lol.gif

Tylko patrzeć, aż maszynę kupię icon_redface.gif

Zachęcam,zachęcam naprawdę przydatna rzecz icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
barbi1
post 15 May 2008, 14:01
Post #14





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 1-February 08
Użytkownik nr: 7.404



...skorka na drugi dzien -u mnie juz miekka , trzymam w woreczku foliowym chleb -znika szybko
..ostatnio dodalam troche m.kukurydzianej -100g

dzieki ..a ja wlasnie mam w piekarniku nowy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 19 May 2008, 07:31
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Wczoraj robiłam icon_smile.gif

Dałam 3/4 mąki pszennej i 1/4 mąki żytniej. Wyszedł jeszcze bardziej super icon_mrgreen.gif

Wieczorem postaram się zamiescić forkę, bo tym razem trochę ciemniejszy wyszedł- z uwagi na makę żytnią, przepyszny.

Chyba przestaniemy kupować chleb gruebel_2.gif icon_lol.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 19 May 2008, 20:13
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Dodaję obiecane zdjęcie wersji pszenno-żytniej:

Załączony plik  chleb_dro_d_owy.JPG ( 38.48K ) Suma pobrań: 9
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iwona44
post 19 May 2008, 20:50
Post #17


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.226
Dołączył: 13-June 07
Skąd: wrocław
Użytkownik nr: 4.326



No i proszę jaki ładny chlebek ,gratuluję daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 19 May 2008, 21:16
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Dziękuję icon_redface.gif icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mała_Mi
post 4 Jan 2009, 11:35
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Przychodzę powiedzieć, że ten fantastyczny chlebek niekoniecznie musi być pieczony w keksówce. Już nie raz robiłam z niego bochenki, podłużne lub okrągłe, pięknie wyrastają i podczas pieczenia kształt się nie psuje.



Załączony plik  DSC_0390.JPG ( 103.63K ) Suma pobrań: 5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
docia
post 31 Jan 2009, 10:07
Post #20


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 142
Dołączył: 11-November 07
Skąd: Irlandia
Użytkownik nr: 6.217



Witam,piekłam ten chleb dwa razy,bardzo smakował mojej rodzince.Mam pytanie,dlaczego mój chlebek się kruszy ? Czy to może wina mąki? W przepisie jest mąka pszenna,czy to chodzi o mąkę pszenną chlebową czy zwykłą?
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 25th January 2021 - 22:09