znalazłkam ten przepis gdzies na internecie-------Autor: Grażyna Toruńczyk
robilam już parę razy, zawsze wychodzi super
Składniki
- 5 dag drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 80 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżka soli
- olej do natłuszczenia blachy
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozprowadź w misce z wodą, dodaj, mieszając, większą część mąki. Przykry czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotuj blachę. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformuj bochenki i ułóż je na blasze (lub umieść ciasto w natłuszczonych formach keksowych). Nakryj je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny.
...ja pieke 45 minut , po 10 minutach zmniejszam temp. na 190 st.C
...autorka przepisu dadaje jeszcze ze :
Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chleba. Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami.
a to fotka mojego wypieku
robilam już parę razy, zawsze wychodzi super
Składniki
- 5 dag drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 80 dag mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżka soli
- olej do natłuszczenia blachy
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozprowadź w misce z wodą, dodaj, mieszając, większą część mąki. Przykry czystą ściereczką i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotuj blachę. Dodaj olej i sól. Zagnieć ciasto, dosypując pozostałą mąkę. Wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Uformuj bochenki i ułóż je na blasze (lub umieść ciasto w natłuszczonych formach keksowych). Nakryj je ściereczką, po czym odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny.
...ja pieke 45 minut , po 10 minutach zmniejszam temp. na 190 st.C
...autorka przepisu dadaje jeszcze ze :
Uwaga: bardzo smaczna (i zdrowa!) jest otrębowo-ziołowa wersja tego chleba. Do ciasta dosypujemy opakowanie (125 g) pszennych otrębów (używamy wtedy odpowiednio mniej mąki) oraz po łyżce majeranku, kminku i tymianku (bądź jednego czy dwu z tych ziół). Można też eksperymentować z innymi ulubionymi przyprawami.
a to fotka mojego wypieku